Categories: Articles

“Καινοτομήστε παραδοσιακά”, το μήνυμα των επενδυτών

Πηγή : www.emea.gr

Είναι γεγονός πως οι βάσεις πάνω στις οποίες είναι χτισμένη (ή μάλλον που δεν είναι χτισμένη) η ελληνική οικονομία προσφέρονται για την ανάπτυξη μίας startup επιχειρηματικότητας πάνω στις τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας (το αποκαλούμενο ICT).

Είναι λογικό, επομένως, το μεγαλύτερο κομμάτι της startup επιχειρηματικότητας στη χώρα, και σίγουρα αυτό που προβάλλεται περισσότερο, να είναιεπικεντρωμένο σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα στη “soft” πλευρά του ICT, όπως η ανάπτυξη κινητών εφαρμογών, λογισμικού ή διαδικτυακών αγορών και κοινωνικών δικτύων.

Ωστόσο, η τεχνολογία εκτός από κάθετος τομέας της οικονομίας, “διατρέχει” οριζόντια – ειδικά στις ημέρες μας – και όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Σύμφωνα με την εγχώρια επενδυτική αγορά, υπάρχουν τομείς με παγκόσμια σήμερα ανάπτυξη, στους οποίους η Ελλάδα – εκτός από το “καθαρό”, όπως λέγεται, ICT – οφείλει να εστιάσει για την παραγωγή καινοτομικής τεχνογνωσίας. Πρόκειται για τους τομείς του περιβάλλοντος(ο οποίος περιλαμβάνει και την καθαρή ενέργεια και τη διαχείριση απορριμάτων), την αγροτικό και τον τομέα της γεωργικής παραγωγής (που περιλαμβάνει τον κλάδο τροφίμων και ποτών), τον τουρισμό, τον πολιτισμόκαι τη γαστρονομία, ακόμη και τις υποδομές ή τις μεταφορές.

Πρόκειται για τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ήδη καταγράψει σημαντική εξωστρεφή δραστηριότητα, αλλά και για τους οποίους “κουβαλά” ήδη μεγάλη εμπειρία στις πιο παραδοσιακές μορφές της οικονομίας.

Όσον αφορά στους Έλληνες startupers, η στόχευση σε τομείς που “παντρεύουν” παραδοσιακούς κλάδους με τη χρήση τεχνολογίας, είναι κάτι που έχει τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο EMEAgr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, Δημήτρης Τσίγκος: “Έχουμε καταλήξει σε πέντε γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς τομείς που επειδή συνδυάζουν ανθρώπινο και συμβολικό κεφάλαιο κάνουν πολύ ‘σοφή’ την επιλογή δραστηριοποίησης σε αυτούς: πολιτισμός και τουρισμός, γεωργία και γαστρονομία, ενέργεια, υψηλή τεχνολογία (IT, βιοτεχνολογία, βιοϊατρική, μεταφορές“.

Χαρακτηριστικό, τέλος, είναι πως η δραστηριοποίηση στους παραπάνω τομείς έχει ήδη κινητοποιήσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον startup χώρο στην Ελλάδα, με κύριο παράδειγμα τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος, όπως εξήγησε πρόσφατα στο EMEAgr ο διευθύνων σύμβουλος του VC&PE Group του ομίλου Λουκάς Πηλίτσης, έχει δημιουργεί μία “χρονογραμμή” επενδυτικών ταμείων τόσο για τον τομέα της τεχνολογίας και του ICT, όσο και για το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αγροτοβιομηχανία και τις ενεργειακές υποδομές.


Πηγή: emea.gr

Tο EMEA Business Monitor (www.emea.gr) είναι ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό portal που καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με έμφαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους για την επιχειρηματική και οικονομική ειδησεογραφική πραγματικότητα.

Ένα portal που ανοίγει τις ηλεκτρονικές του σελίδες για να καλύψει, για πρώτη φορά, μεγάλους διεθνείς προορισμούς των ελληνικών επιχειρήσεων, που θεωρούνται leaders στο χώρο τους.

Παράλληλα, ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στο εγχώριο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αποτελεί το εφαλτήριο για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής τόσο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και σε εκείνες της Μέσης Ανατολής, το EMEA Business Monitor (www.emea.gr) θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ενημέρωσης και καταγραφής των νέων επιχειρηματικών δεδομένων σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, το EMEA Business Monitor (www.emea.gr) υιοθετεί μια επαγγελματική, έγκυρη και έγκαιρη προσέγγιση, παρέχοντας, στους επισκέπτες – αναγνώστες του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, έναν πλούτο σφαιρικής και πολύπλευρης πληροφόρησης για όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής ενημέρωσης.