Γιατί οι εργοδότες καταργούν το χώρο εργασίας

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Όλο και περισσότεροι εργοδότες λειτουργούν με εικονικούς χώρους εργασίας, χάρη στην ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και διαφόρων εργαλείων συνεργασίας. Θα εξαπλωθεί το πείραμα με το…

της Κολίν Κέιν

Σχεδόν δύο στις τρεις μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν την περιστασιακή εργασία εξ αποστάσεως – τηλεργασία, αριθμός περίπου διπλάσιος σε σχέση με το 2005, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013. Αλλά μόλις το 33% των μεγάλων εργοδοτών επιτρέπει την «τακτική» εργασία εξ αποστάσεως, 2% περισσότερο από ότι ήταν το 2005. Και το ερευνητικό δίκτυο Τηλεργασίας βρήκε ότι το 2013, μόνο το 2,5% των Αμερικανών θεωρούσαν το σπίτι τους ως τον βασικό χώρο εργασίας τους.

Παρόλα αυτά, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός εταιρειών υιοθετούν μια πιο ριζοσπαστική στάση και καταργούν τα γραφεία συνολικά, στηριζόμενες σε εργαλεία συνεργασίας όπως το Slack και το Dropbox. Υπάρχουν 76 εταιρείες στην πιο πρόσφατη λίστα εικονικών εταιρειών και κατανεμημένων ομάδων της FlexJobs. Οι εν λόγω εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν είτε ως επί το πλείστον, είτε εντελώς, σε εικονικό περιβάλλον εργασίας, περιλαμβάνουν τεχνολογικές εταιρείες όπως η Basecamp, η Mozilla, η Upworthy και η FlexJobs. Ο αρχικός κατάλογος του προηγούμενου έτους περιελάμβανε μόνο 26 εταιρείες. Ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας εξ αποστάσεως ή τηλεργασίας αυξήθηκε επίσης 26 τοις εκατό το 2014 έναντι του προηγούμενου έτους.

Η νεοσύστατη εταιρεία ανοικτού λογισμικού NodeSource δεν έχει έδρα και λειτουργεί σε εικονικό περιβάλλον με χρήση εργαλείων που βασίζονται στο cloud computing, όπως το Google Hangouts, το Slack και το Dropbox. Ο διευθύνων σύμβουλος, Τζο Μακάν, αποκαλεί το καθεστώς αυτό εργασίας «Κατανεμημένο εκ Σχεδιασμού», δεδομένου ότι σχεδιάστηκε με αυτόν τον τρόπο από την αρχή. Η NodeSource έχει περίπου 25 εργαζόμενους, τα τρία τέταρτα περίπου των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης, διάσπαρτοι από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Όστιν και το Σαν Φρανσίσκο και διεθνώς από το Λονδίνο έως τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επιδότηση για Airbnb και συναντώνται όλοι μια φορά το χρόνο από κοντά.

Ο Μακάν δεν τους έχει συναντήσει όλους, κάτι που παραδέχεται ότι είναι «υπερβολικά παράξενο», αλλά παραθέτει ένα παράδειγμα με μηχανικούς που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο σε ένα γραφείο, φορώντας ακουστικά, ενώ η επικοινωνία μεταξύ τους γίνεται μέσω instant messenger.

«Υπάρχει αυτός ο βλακώδης μύθος ότι οι υπάλληλοι πρέπει να είναι στο ίδιο δωμάτιο, αλλά δεν χρειάζεται καν να μιλούν μεταξύ τους».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com