Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΠΙ.νοώ την 1 Απριλίου 2015. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος άρχισε να διαφαίνεται ήδη από τις δηλώσεις συμμετοχής που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των διοργανωτών με αποτέλεσμα τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στο χώρο της εκδήλωσης. Η εκδήλωση είχε το χαρακτήρα εγκαινίων και ως εκ τούτου οι υψηλοί προσκεκλημένοι δεν ήταν άλλοι από τους εκπροσώπους φορέων που πλαισιώνουν το ΕΠΙ.νοώ. Την εκδήλωση άνοιξε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Άγγελος Τσακανίκας – ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης – καλώντας πρώτα στο βήμα τον Δημαρχο Αθηναίων κ.Γιώργο Καμίνη. Ο κ. Καμίνης αφού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την εκδήλωση καθώς και για την έναρξη των εργασιών του κόμβου που σηματοδοτούνται από αυτή, έκανε λόγο για τις πολιτικές και τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και τη διασύνδεσή της με την οικονομία έχοντας ως επίκεντρο το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου. «Το Δίκτυο σηματοδοτεί – για πρώτη φορά – τη συνεργασία με επιμελητήρια, πανεπιστήμια και επαγγελματικούς φορείς, υπό την θεσμική ομπρέλα της δημοτικής αρχής, για την ενίσχυση της οικονομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και της απασχόλησης» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή καθώς με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων ανθρώπων. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η Αθήνα καλείται να παίξει ενεργό ρόλο στο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρηματικότητας αίροντας θεσμικά εμπόδια ή ζητήματα κουλτούρας και αξιοπιστίας. Τέλος υπογράμμισε πως «Αν πάρει μπροστά η οικονομία της πρωτεύουσας θα συμπαρασύρει στην ανάκαμψη και την οικονομία του τόπου”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Γκόλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει το μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, στη παραγωγή μελετών χρήσιμων στον παραγωγικό τομέα αλλά και στις στις δομές που έχουν αναπτυχθεί στο Πολυτεχνείο με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση αυτού του ερευνητικού έργου. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων παραγωγικής αξιοποίησης.
Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τον κ. Ιωάννη Βασιλείου Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών – του τρίτου θεσμικού πυλώνα του ΕΠΙ.νοώ μετά το Δήμο Αθηναίων και το ΕΜΠ. Ο κ. Βασιλείου μίλησε για τα ανταποδοτικά αποτελέσματα της έρευνας και τόνισε ότι όταν το αποτέλεσμα της έρευνας είναι η καινοτομία τότε η έρευνα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στο έργο του ΕΠΙΣΕΥ ως ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά ινστιτούτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται στο ΕΠΙ.νοώ.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε με τις ομιλίες του Επιστημονικού Υπεύθυνου της ΜοΚΕ ΕΜΠ κ. Γιάννη Καλογήρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΑΤΑ κ. Αλέξη Γαληνού. Ο κ. Καλογήρου αφού έκανε μια αναφορά στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα το οποίο είναι πρωτίστως πρόβλημα παραγωγής, έκανε μια ανάλυση του νέου διεθνή καταμερισμού εργασίας τονίζοντας πως ο δρόμος προς την ανάπτυξη πρέπει να έχει επίκεντρο τη γνώση και την καινοτομία. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα εντάσεως γνώσης καθώς και τεχνολογική αναβάθμιση των υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και νεοι επιχειρηματίες με επιχειρησιακή καινοτόμα αντίληψη, είναι παράγοντες που θα συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο κ. Γαληνός στη συνέχεια έκανε μια συνοπτική αναφορά του ρόλου του Δικτύου Επιχειρηματικότητας τόνισε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας στο Δήμο της Αθήνας και η οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού που οικοδομείται από το Δίκτυο. Στη συνέχεια ανέλυσε τις υπηρεσίες του Δικτύου οι οποίες είναι η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι δράσεις εξωστρέφειας, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις (ημερίδες, συνέδρια) καθώς και η εξατομικευμένη συμβουλευτική σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τέλος, δεν παρέλειψε να προτρέψει τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα του Δικτύου (www.diktio.co) ώστε να ενημερώνονται για τις δράσεις του.
Το τρίτο και πολύ ενδιαφέρον μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε συζήτηση γύρω από το θέμα της σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Το πάνελ των ομιλητών όπως ήταν φυσικό απαρτίστηκε από ακαδημαϊκούς αλλά και στελέχη επιχειρήσεων με μακρά εμπειρία όπως οι Θωμάς Ανδρουλάκης, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Νεκτάριος Κοζύρης, Καθ. ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ΕΕΛ/ΛΑΚ, ~okeanos cloud & synnefo.org project founder, Βασίλειος Μάγκλαρης, Καθηγητής ΕΜΠ, σχολή ΗΜΜΥ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, Σπυρίδων Μαυράκος, Καθηγητής ΕΜΠ, Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ, Δημήτρης Μπουφούνος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρώην Διευθυντικό στέλεχος της Αλουμίνιον της Ελλάδος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Δρ. Μηχανικός, Γεωδή ΑΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν ενδιαφέροντα παραδείγματα εφαρμογής σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προβλήματα που απασχολούν τη βιομηχανία όπως η διαχείριση των παραπροϊόντων διεργασίας αλουμινίου – το οποίο αποτέλεσε ένα project με διεθνή βράβευση. Αναφέρθηκε επίσης η σημασία της στήριξης των ερευνητικών εργασιών μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, έτσι ώστε αυτές να προαχθούν και να μπορέσουν να εξελιχθούν, ενώ επισημάνθηκε η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά για έρευνα και καινοτομία. Τέλος τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τον επιχειρηματικό κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό επέδειξε ιδιαίτερο δυναμισμό παρεμβαίνοντας με ποικίλες ερωτήσεις και επισημάνσεις κάτι που λειτούργησε επικοδομητικά αλλά και οδήγησε σε μια σχετική χρονική παράταση της όλης εκδήλωσης η οποία τυπικά έληξε στις 8:30 και να μεταφερθεί σε πιο χαλαρή κουβέντα αλλά και δικτύωση γύρω από τον μπουφέ.