Πηγή: epixeirein.gr, Βασίλης Παππάς, Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Μάρκετινγκ
ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ μήνες προκηρύχθηκαν σημαντικά Προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ αναμένουμε να ξεκινήσουν αρκετά ακόμα. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο.
Τα ερωτήματα πολλά και οι αρμόδιοι φορείς αναγκάζονται να βγάζουν διαρκώς τροποποιήσεις και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.
Παρακάτω θα δούμε 7 σημεία που θεωρώ κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής πρέπει να γνωρίζει για την ένταξη του σε κάποιο Πρόγραμμα.
1. Τα προγράμματα δεν είναι για όλους
Κάποιοι μπορεί να παρασυρθούν επειδή θα πάρουν το 50% και το 60% πίσω. Σίγουρα είναι μια καλή βοήθεια αλλά για όσους την χρειάζονται! Για όσους έχουν πραγματικά σκοπό να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση η οποία θα υπάρχει και μετά το Πρόγραμμα, και για όσους έχουν πραγματικά σκοπό και ανάγκη να εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση τους. Όσοι όμως δεν έχουν τέτοιο σκοπό, και μπαίνουν στα προγράμματα επειδή νομίζουν ότι έτσι θα “βγάλουν λεφτά”, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό μόνο προβλήματα θα τους δημιουργήσει. Οι έλεγχοι πλέον είναι πολύ αυστηροί, και οι υπερτιμολογήσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί! Εάν λοιπόν οι ανάγκες της επιχείρησης σας είναι τέτοιες που δεν χρειάζεται να μπείτε σε κάποιο Πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε!
2. Τα Προγράμματα δεν είναι πανάκεια
Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη σας σε κάποιο Πρόγραμμα δεν θα σας σώσει! Θα σας δώσει μια βοήθεια αλλά δεν θα σας σώσει. Εάν η επιχείρηση σας είναι δυνατή και έχει την υποδομή (άνθρωποι, γνώσεις, όρεξη, διάθεση, διαχείριση, Μάρκετινγκ) τότε θα προχωρήσει μπροστά και το Πρόγραμμα θα την έχει βοηθήσει. Εάν όμως στηρίζετε την επιχειρηματική σας επιτυχία σε κάποιο Πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε, «όταν αυτό “τελειώσει” τι θα κάνετε;»
3. Τα προγράμματα ΔΕΝ σας δίνουν χρήματα πριν ξεκινήσετε.
Πολλοί θα αναρωτιέστε (και κυρίως οι νέοι και άνεργοι) «..μα καλά, εάν είχα λεφτά θα ξεκινούσα μόνος μου και δεν θα χρειαζόμουν Πρόγραμμα!». Εύλογη σκέψη, όμως ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι εάν σας δώσουν αρχικά τα χρήματα χωρίς να κάνετε τίποτα ..δεν θα εξαφανιστείτε στην Βραζιλία; Γι’ αυτό λοιπόν προκειμένου να πάρετε προκαταβολή από κάποιο Πρόγραμμα, θα πρέπει να καταθέσετε εγγυητική επιστολή από τράπεζα για το ποσό που ζητάτε (προκαταβολή). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα Προγράμματα, πρώτα ελέγχουν (αυτά που είπατε ότι θα κάνετε), βλέπουν έργο με εξοφλημένα τιμολόγια, και μετά πληρώνουν!
4. Οι τράπεζες δύσκολα θα δώσουν δάνεια και εγγυητικές επιστολές.
Οι επιταγές όμως στους προμηθευτές θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθούν. Εάν για κάποιο λόγο, το Πρόγραμμα αργήσει να πληρώσει (που είναι πολύ πιθανό), και βγείτε εκτός χρονοδιαγράμματος για τις πληρωμές που είχατε υπολογίσει, τότε η επιχείρηση σας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας ακόμα και επιβίωσης!
5. Κομμένες οι χάρες!
Οι προμηθευτές πλέον δύσκολα θα σας κάνουν χάρες (να σας κόψουν τιμολόγια εξοφλημένα και να πληρωθούν όταν πληρωθείτε και εσείς – αυτά γινότανε παλιά – όχι πλέον). Θα πρέπει λοιπόν να “αντέξετε οικονομικά” μέχρι να πάρετε τα πρώτα χρήματα από το Πρόγραμμα! Είναι δική σας υποχρέωση να τα βγάλετε πέρα. Για να μην έχετε προβλήματα λοιπόν στην υλοποίηση, θα πρέπει να έχετε κάποια χρήματα δικά σας (προτείνω να έχετε εξασφαλίσει τουλάχιστον το 30% της επένδυσης πριν προχωρήσετε).
6. Η επιχείρηση σας θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά.
Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι παράλληλα με την υλοποίηση του Προγράμματος, η επιχείρηση σας θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά και να βγάζει χρήματα! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, για την αγορά πρώτων υλών, και προϊόντων για πώληση. Πολλοί το αγνοούν αυτό!
7. Συνεργαστείτε με κάποιον Σύμβουλο
Εφόσον αποφασίσετε να προχωρήσετε σε κάποιο Πρόγραμμα, μην δοκιμάσετε να κάνετε την διαδικασία μόνοι σας! Σίγουρα η φήμη των Συμβούλων επιδοτήσεων δεν είναι και η καλύτερη. Όμως για να αυξήστε τις πιθανότητες ένταξης σε κάποιο Πρόγραμμα, αλλά και για να γίνει ομαλά η διαδικασία της πληρωμής σας, θα χρειαστείτε τις γνώσεις και εμπειρία κάποιου Συμβούλου. Με όποιον Σύμβουλο συνεργαστείτε ζητήστε μια “προ-αξιολόγηση” πριν προχωρήσετε στην υποβολή του φακέλου σας για να δείτε που κυμαίνεται η βαθμολογία σας. Ζητήστε επίσης να σας εξηγήσει την διαδικασία μέχρι και την πληρωμή σας. Ζητήστε τέλος να υπογράψετε κάποιο Ιδιωτικό Συμφωνητικό που θα αναφέρει ξεκάθαρα την αμοιβή του Συμβούλου, καθώς και τις υποχρεώσεις τόσο του Συμβούλου όσο και τις δικές σας.
Τα παραπάνω σημεία θέλουν να επιστήσουν την Προσοχή σας και να σκεφτείτε ορισμένα πράγματα λιγότερο γνωστά για τα Προγράμματα. Οι επιδοτήσεις μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν, όμως μπορούν και να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κάποια επιχείρηση. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός της επένδυσης πριν προχωρήσετε.
Το ενδιαφέρον αυτή την στιγμή για τα Προγράμματα είναι πολύ μεγάλο. Αυτό είναι καλό σημάδι, και δείχνει ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πλέον ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια πότε θα τελειώσει η Κρίση! Εξάλλου οι επιλογές πλέον, είναι περιορισμένες! Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να να εναποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας σε κάποια “επιδότηση”. Μεγαλύτερη σημασία έχει να “έχετε δουλειά”, να προσφέρετε καταπληκτικά προϊόντα και υπηρεσίες και να σας εμπιστεύεται ο κόσμος! Τα Προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν, όταν όμως τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.