Αναμφίβολα η αναζήτηση νέας εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Kαλείσαι αρχικά να ανατρέξεις χιλιάδες φορές στο βιογραφικό σου για να βεβαιωθείς πως έχεις συμπεριλάβει τα πάντα και τα έχεις παρουσιάσει παράλληλα και με τον σωστό τρόπο. Στη συνέχεια έρχεσαι στην εξαιρετικά άβολη θέση της συνέντευξης, όπου καλείσαι να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Κι όταν τελικά καταφέρεις και εισχωρήσεις στον κλάδο της επιλογής σου, αισθάνεσαι «έξω από τα νερά σου», καθώς πρόκειται για κάτι καινούριο κ.ο.κ.
Στην πραγματικότητα όμως η διαδικασία αυτή δεν είναι πρακτικά τόσο δύσκολη όσο ακούγεται. Ο Allen Blue, ιδρυτής και αντιπρόεδρος του LinkedIn, κλήθηκε να πραγματοποιήσει και ο ίδιος ολική στροφή στην καριέρα του στο παρελθόν, όταν εργαζόταν για πολλά χρόνια ως σχεδιαστής σκηνικών και υπεύθυνος φωτισμού σε θεατρικές παραστάσεις, και αποφάσισε στην πορεία να ασχοληθεί με τον τεχνολογικό κλάδο. Ακολουθούν μερικές από τις προσωπικές του συμβουλές.
– Σημείο-κλειδί στο ζήτημα αλλαγής της καριέρας είναι οι κοινωνικές συναναστροφές. Κανείς δεν μπορεί να πετύχει στον εργασιακό χώρο χωρίς βοήθεια. Ο στενός σου κοινωνικός κύκλος είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να μάθεις νέα πράγματα, να ανακαλύψεις νέες θέσεις εργασίας και θα σου δώσει και την πρώτη σου δουλειά στον νέο κλάδο της επιλογής σου.
-Δεν έχει σημασία αν η μέχρι τώρα καριέρα σου δεν έχει σχέση με την καινούρια. Ο Blue δηλώνει πως όταν μεταπήδησε στον κλάδο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, δεν είχε ιδέα του τι έκανε. Το ίδιο και άλλοι υπάλληλοι του LinkedIn που ακολούθησαν το παράδειγμα του. Οποιοσδήποτε θα έλεγε πως η κίνησή του αυτή ήταν αρκετά επίφοβη, καθώς το 2002 ο κλάδος των ντερνετικών εφαρμογών δεν είχε καμία σχέση με ό,τι είναι σήμερα. Αυτό όμως παράλληλα προσέφερε και το πλεονέκτημα της ελευθερίας πειραματισμού. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Blue: «Υπήρχαν πολλά περιθώρια αποτυχίας και εκκίνησης από το μηδέν». Σαφώς αυτό δεν συνάδει απόλυτα με τα σημερινά δεδομένα που οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι είναι ήδη αρκετά εξελιγμένοι. Το σημαντικό είναι να μην επιτρέπεις στην ανασφάλεια που συνοδεύει την απειρία σου να σε αποθαρρύνει και να σε εμποδίσει να κυνηγήσεις κάτι διαφορετικό.
– Οι ίδιες οι εταιρίες επωφελούνται από τις προσλήψεις ατόμων με διαφορετική ειδίκευση. Ο Blue εξηγεί πως άνθρωποι με διαφορετική επαγγελματική εμπειρία είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν. Μερικές φορές στοιχεία όπως λόγου χάρη ο “μέσος όρος” προσόντω έχει ελάχιστη έως καθόλου σημασία. Αντιθέτως στοιχεία του χαρακτήρα όπως η αποφασιστικότητα, είναι μείζονος σημασίας και μερικές φορές καθοριστικά στη διαδικασία πρόσληψης.