Αρχικά θεωρώ άξιο αναφοράς την ερμηνεία του συνανταγωνισμού . Πρόκειται λοιπόν για μια θεωρία που αναφέρει των συναγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων σε θέματα καινοτομίας και δημιουργίας αγοράς και πελατών αλλά και τον παράλληλο ανταγωνισμό τους για τον πως θα μοιραστεί η αγορά και ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της για να μπορέσει να επιτύχει την πολυπόθητη αύξηση των κερδών και άλλους εταιρικούς στόχους .
Ίσως μερικοί τον θεωρήσετε πολύ μοντέρνο και ”αμερικανιά ΄΄ . Από την άλλη μεριά όμως δεν ξέρω πόσο μοντέρνο είναι κάτι που διατυπώθηκε πριν 20 χρόνια στο Business Harvard Review στο τεύχος Ιουλίου- Αυγούστου . Ίσως μερικοί πάλι από την μεριά σας νομίζετε ότι βλέπω ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο χωρίς ζήλια και μισαλλοδοξία . Σε εσάς θα απαντήσω λοιπόν ότι πρόκειται για μια Win-Win κατάσταση ή όπως αλλιώς θα έλεγε ο νέος υπουργός Οικονομικών μιας και είναι ειδικός στα παίγνια θα το χαρακτήριζε λοιπόν ως ένα παίγνιο με σημείο ισορροπίας μεταξύ των 2 στρατηγικών που αντιμάχονται .
Γιατί πρόκειται για Win-Win κατάσταση ?
Στο παρών σημείο θα πω ότι δεν είναι αναγκαστικό για να κερδίσουμε εμείς να πρέπει να χάσει κάποιος άλλος και για να αιτιολογήσω το επιχείρημα μου θα αφουγκραστώ την άποψη ότι H δυσκολία ανάπτυξης καινοτομιών ΔΕΝ οφείλεται στην έλλειψη νέων ιδεών, τεχνολογίας ή επενδυτικού κεφαλαίου αλλά στην αδυναμία των επιχειρήσεων να συνεργασθούν με άλλες συνιστώσες του επιχειρησιακού τους περιβάλλοντος. Γι αυτό το λόγο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι καινοτομίες είναι κάτι που δεν θα αφήσουν κανένα χαμένο.
Βελτιώνει όμως την επιχείρηση μου ο ανταγωνισμός ?
Σε ένα τέτοιο ερώτημα θα θελα απλώς να απαντήσω με ένα παράδειγμα σχετικά γνωστό . Την χρηματοδότηση που έλαβε η προβληματική Apple από την Microsoft προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική. Επιπλέον θα σας θέσω και εγώ ένα ερώτημα. Πότε τρέχετε πιο γρήγορα ? Όταν είστε μόνοι ή όταν έχετε κάποιο αντίπαλο δίπλα?
Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω να βάλετε λίγο περισσότερο τον συναγωνισμό σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην ζωή σας γιατί σχεδόν πάντα οι πολλοί τα καταφέρνουν καλύτερα από έναν.