*Η Μαρία Σκουλάκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, γράφει για το Getbusy. gr
Δέχεσαι ένα μήνυμα στο κινητό, διαβάζεις το άρθρο από την αγαπημένη σου ιστοσελίδα, μιλάς με τους φίλους σου στο chat, περνάς μετά από ώρες, συνεχείς προσπάθειες και καθόλου ευγενικά κοσμητικά επίθετα την επόμενη πίστα στο «Candy Crash» ή φτιάχνεις το βιογραφικό σου στον υπολογιστή και όλα λειτουργούν ρολόι. Γνωρίζεις όμως ότι, για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή, το κινητό, το GPS σου και όλα τα προγράμματά τους, κρύβονται κείμενα όπως αυτό;
Αυτό, λοιπόν, το κείμενο, είναι μέρος ενός κώδικα προγραμματισμού (code), που πολλοί ειδικοί γράφουν καθημερινά προκειμένου να επιτευχθεί η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μας και τους υπολογιστές.
Επομένως, ο προγραμματισμός (programming ή πιο απλά coding) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του καθενός μας και, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, βρίσκεται παντού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες του τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν κομβικό πυλώνα του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη ζήτηση να αυξάνεται ετησίως κατά 3% και τον αριθμό των πτυχιούχων πληροφορικής να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Μάλιστα, στοιχειώδεις ικανότητες προγραμματισμού θα αποτελέσουν απαραίτητο προσόν για τον υποψήφιο εργαζόμενο και θα περιλαμβάνονται στις περιγραφές πολλών θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον. Τομείς, όπως αυτοί της Τραπεζικής, της Ιατρικής ή της Δημοσιογραφίας, θα έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση βασικές γνώσεις κώδικα και προγραμματισμού.
Άλλωστε, σήμερα, ήδη πάνω από το 90% των επαγγελμάτων προαπαιτούν ορισμένες ικανότητες στον τομέα των ΤΠΕ και πολλά βιογραφικά απορρίπτονται, παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ευρώπη, αφού οι υποψήφιοι έχουν περιορισμένες γνώσεις . Σύμφωνα, μάλιστα, με την Eυρωπαΐκή Επιτροπή, αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη έως και 900.000(!) επαγγελματιών στον τομέα των ΤΠΕ έως και το 2020.
Βέβαια, ανεξαρτήτως αυτών των προβλέψεων, η χώρα μας φαίνεται πως ξεχωρίζει στο τομέα του προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, πριν λίγους μήνες μια ελληνική ομάδα διακρίθηκε σε σχολικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Innovation Center της Microsoft στις Βρυξέλλες, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση, ανάμεσα σε 8 Ευρωπαϊκές χώρες που διαγωνίστηκαν. Η συγκεκριμένη διάκριση επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της έρευνας του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού European Schoolnet, η οποία κατατάσσει τη χώρα μας στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών που πρωτοπορούν στον τομέα του κώδικα και του προγραμματισμού στα σχολεία.
Ακόμη, το ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκε βραβείο για τη δημιουργία εκπαιδευτικού παιχνιδιού διδασκαλίας προγραμματισμού σε διαγωνισμό που συμμετείχαν Πανεπιστήμια σχεδόν όλου του κόσμου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο προγραμματισμός στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εξελίσσεται ταχύτατα.
Γιατί, όμως, κάποιος που δεν ανήκει στον χώρο της Πληροφορικής να μάθει προγραμματισμό; Πέρα από το γεγονός ότι με τις γνώσεις του θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, θα γίνει αυτόματα ανταγωνιστικός, ανεξάρτητος και αναντικατάστατος, κάτι σαν σούπερ εργαζόμενος, καθώς, θα αποκομίσει πλήθος δεξιοτήτων, χρήσιμες σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο κι αν ανήκει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο προγραμματισμός καλλιεργεί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, διαμορφώνει (ψηφιακή και όχι μόνο) αυτοπεποίθηση, ενισχύει την κριτική σκέψη, τη λογική, αλλά και τη δημιουργικότητα. Μάλιστα, πολλά στελέχη διεθνώς υποστηρίζουν ότι σε λίγο χρόνια όσοι δεν γνωρίζουν κάποιον κώδικα προγραμματισμού θα θεωρούνται «αναλφάβητοι», καθώς θα αποτελεί τον πυρήνα όλων των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, παγκόσμιοι “γίγαντες” της Πληροφορικής όπως ο Steve Jobs, o Βill Gates, και ο Mark Zuckerberg που άλλαξαν τη ροή των υπολογιστών, των λογισμικών και της online ιστορίας, παρά το μεταξύ τους ανταγωνισμό, ενώθηκαν για να περάσουν στους νέους ένα μήνυμα: “Επενδύστε στην Πληροφορική και τον προγραμματισμό, γιατί σου μαθαίνει να σκέφτεσαι”.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχει καθιερωθεί από το 2013 η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, καθώς γίνεται μια προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία του προγραμματισμού, να δοθεί η δυνατότητα στα σχολεία να διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους μέσω εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και να γίνει κατανοητό ότι ο καθένας μας μπορεί να μάθει τις βασικές αρχές του coding. Εγώ, πάντως, αν και της «θεωρητικής», σκοπεύω να μάθω λίγα πράγματα παραπάνω για τον προγραμματισμό μπας και παρέμβω στο «Candy Crash» και περάσω καμία πίστα. Εσύ;
* H Μαρία Σκουλάκη είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Επιστημονική Συνεργάτης της Career In Progress (www.careerinprogress.gr)