Με αφορμή το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί για την επιχορήγηση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ) και την περίοδο των Χριστουγέννων όπου όλοι οι Έλληνες τείνουν μια χείρα βοηθείας σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες εθελοτυφλώντας τον υπόλοιπο χρόνο, δόθηκε η απάντηση μέσα μου σε όλους αυτούς που ήθελα να προσφέρουν κάτι σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα αλλά ανησυχούσε για κάποιο παρασκηνιακό καθεστώς εκμετάλλευσης που βρισκόταν πίσω από αυτό το άτομο. Δίνετε λοιπόν η ευκαιρία να δημιουργήσει μια δουλειά και παράλληλα να βοηθήσει κάποια άτομα σαν και αυτά αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό δημιουργώντας μια επιτυχημένη επιχείρηση. Ίσως πολλοί γνωρίζουν για την επιδότηση σε ανέργους που έρχεται μέσω ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά θα αποπειραθώ να κάνω μια σύντομη παρουσίαση μιας διαφορετικής επιχορήγησης με στόχο να πείσω έστω και ένα άτομο να μπει στη διαδικασία να ψάξει αν θα θελε να κάνει μια τέτοια προσπάθεια σε μια χώρα που βρίσκεται σε επιχειρηματικό Μεσαίωνα #idontpretendtheSavior .Ξεκινώντας με τα βασικά (Κοιν.Σ.Επ.), είναι ένας νέος φορέας της προαναφερθείσας Κοινωνικής Οικονομίας και εμφανίσθηκε με τον πρόσφατο Ν.4019/2011. Στην ουσία είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Προχωρώντας στις διαδικασίες που χρειάζονται στις οποίες δεν θα αναφερθώ για να σας δώσω την χαρά της αναζήτησης αλλά μόνο να αναφέρω ότι αποτελεί κάτι αρκετά εφικτό και αρκετά πιο ευχάριστο από ένα αφεντικό που στου οποίου το κεφάλι επικρατεί σκοτάδι και αμάθεια αλλά προσπαθεί να σας επιβληθεί.
Έπειτα ας προχωρήσουμε στα φυσικά πρόσωπα που θα ευνοηθούν από τη δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης. Έτσι λοιπόν Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:
-
Άτομα με αναπηρίες
-
Εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα
-
Οροθετικοί
-
Φυλακισμένοι/αποφυλακισμένοι
-
Ανήλικοι παραβάτες
-
Μακροχρόνια άνεργοι
-
Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
-
Κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών
-
Άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες
-
Μετανάστες και πρόσφυγες.
Με τι κριτήρια θα επιδοτηθώ?
Τα κριτήρια επιλογής των αιτήσεων υπαγωγής των ΚοινΣΕπ στο πρόγραμμα ενίσχυσης είναι τα ακόλουθα:
Α. Η θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του Επιχειρηματικού Σχεδίου (αξιοπιστία και βιωσιμότητα ΚοινΣΕπ)
Β. Η θετική αξιολόγηση της Κοινωνικής Καινοτομίας της ΚοινΣΕπ
Γ. Η θετική αξιολόγηση του Κοινωνικού Αντίκτυπου από τη λειτουργία της υποψήφιας ΚοινΣΕπ ενώ το ύψος επιχορήγησης θα εξαρτάται από τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και την κοινωνική ομάδα στην οποία θα ανήκουν οι εργαζόμενοι της ΚοινΣΕπ, με πρόβλεψη αυξημένης επιχορήγησης για νέους άνεργους.
Επιπλέον η κάθε ΚοινΣΕπ θα πρέπει να αποτελείται κατ’ ελάχιστον από 5 ωφελούμενους και επιχορηγείται με ποσό από 15.000 € έως 70.000.Και αν αναρωτιέστε τι θα απογίνουν τα κέρδη που ενδεχομένως να έχετε η απάντηση είναι απλή .Αρχικά δεν θα πρέπει να είστε μόνο αφεντικό αλλά και να δουλεύετε σε αυτή την επιχείρηση και τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό τους και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τέλος θα κλείσω με κανα δυο πετυχημένα παραδείγματα που θα τα παραθέσω αυτούσια όπως τα βρήκα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι:
“Μούσες Πιερίων”. Την επιχείρηση με ζυμαρικά, τουρσιά και μαρμελάδες ξεκίνησαν 28 γυναίκες, εισφέροντας κεφάλαιο 20 ευρώ έκαστη μέσω crowdfunding. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, διαθέτει εξοπλισμό αξίας 75.000 ευρώ, η αγορά του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το πλεόνασμα της Κοιν.Σ.Επ.
“Victory Farm”. Η επιχείρηση, εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους υδροπονίας και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εξαγωγές στη Γερμανία.
Τα προϊόντα των Κοιν.Σ.Επ. αναμένεται ακόμη και εντός του Νοεμβρίου να κάνουν την εμφάνισή τους στις προθήκες των αλυσίδων σουπερμάρκετ στην Κ. Μακεδονία, μετά από αίτημα της περιφέρειας στις διοικήσεις των αλυσίδων να τα εισάγουν χωρίς entrance fees (τιμή εισόδου).Επιπλέον ένα αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό. Ελπίζοντας ότι δεν σας κούρασα θα κλείσω με την φράση του Βίκτορος Ουγκώ ‘’Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να υποκλινόμαστε, η μεγαλοφυΐα, και ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα, η καλοσύνη’’.