Είναι βιώσιμα business cases;

    Από: Startup Team
πηγή: deasy.gr

Του Τάσου Παγκάκη

Ανατρέχοντας στη δημοσιότητα που συλλέγω, διάβασα πως το πρόγραμμα EGG δημιούργησε τουλάχιστον 15 εταιρείες με βιώσιμη παρουσία στην αγορά, κάποιες από αυτές εντάσσονται στο Corallia, και άλλες έχουν «δρομολογημένη» πορεία στην αγορά. Μακάρι να είναι έτσι και να ακολουθήσουν όσες περισσότερες γίνεται μιας και το χρειαζόμαστε τόσο πολύ. Επίσης εκπρόσωποι του προγράμματος έκαναν δηλώσεις πως απαιτείται «συνεργασία και ένωση δυνάμεων», «βελτίωση συνθηκών στο ξεκίνημα των startups» (μείωση της γραφειοκρατίας, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές) και «διατήρηση και επαύξηση του ρεύματος καινοτομίας», ή «προσέλκυση Ελλήνων και ξένων angel investors».

Αυτά είναι κάπως κοινοτοπίες και ευχολόγια, ιδιαίτερα μετά από 5 χρόνια που πρωτοακούστηκε η λέξη startups στη χώρα. Ακόμη ψάχνουμε την «ξένη τεχνογνωσία», και «τη συνεργασία των παικτών του οικοσυστήματος» ..σε μία χώρα που ο φορέας τάδε δεν συνεργάζεται ποτέ με τον φορέα δείνα… Τουλάχιστον είναι καλό και συμβολικό ότι έχουν στηθεί τα προγράμματα επιτάχυνσης επιχειρηματικότητας όπως Cosmote Startup, Metavallon, EGG, i-bank καινοτομία & τεχνολογία, iQbility, και το Orange Grove. Με όποια σειρά και αν διαλέξει κανείς να τα τοποθετήσει, εφόσον είναι ποιοτικά στημένα θα βοηθήσουν νέα παιδιά και τις έξυπνες ιδέες τους.

Εγώ βέβαια έχω πάντα επιφυλάξεις. Τι αποτέλεσμα φέρνουν στην πράξη τα παραπάνω προγράμματα; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, από αυτά που παρουσίασε το metropolispress, για θετικό προβληματισμό:

Δύο νέα παιδιά δημιούργησαν το tizU, ένα social messaging app που απευθύνεται σε φοιτητές και μαθητές που θέλουν να περάσουν καλά με την παρέα τους, στέλνοντας μηνύματα-πειράγματα. Ωραία φάση, αλλά υπάρχει περιθώριο να γίνει business; Πρέπει να έχω δει 3-4 social mssg apps Ελληνικά και διεθνώς χιλιάδες. Τα παιδιά κουράστηκαν, είμαι σίγουρος, και πλήρωσαν τις βιβλιοθήκες κλπ κλπ. Δεν τους είπε κανείς μέντορας στο πρόγραμμα, όμως, ότι η ανάγκη πειράγματος και η real-time επικοινωνία έχει τόσο ανταγωνισμό, τόσα οικοσυστήματα, τόσες εξαγορές, τόσα chat channels (messenger, whatsapp, κλπ) και ότι οι εταιρίες Google, Microsoft, Facebook, Apple προσπαθούν να «κλειδώσουν» χρήστες στη συνολική πλατφόρμα τους;

διαβάστε περισσότερα εδώ:
deasy.gr