Ευτυχώς υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποιοι ζωντανοί νέοι που βλέπουν την επιχειρηματικότητα ως τρόπο ζωής και δημιουργίας
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Λίγο πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, σε προχωρημένη ηλικία, όχι μακρυά από τα 100 χρόνια, ο διάσημος γκουρού και φιλόσοφος του μάνατζμεντ καθηγητής Πήτερ Ντράκερ, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του έκανε λόγο για τις «κοινωνίες των επιχειρηματιών» και τον αποφασιστικό ρόλο τους στην ανάπτυξη των χωρών στην διάρκεια του 21ου αιώνα. Αναφερόταν επίσης στην «επιχειρούσα νεολαία» και τόνιζε ότι από τις αποκαλούμενες στα ελληνικά νεοφυείς επιχειρήσεις έχει ήδη ξεκινήσει η νέα παραγωγική επανάσταση.
Μία επανάσταση με αδρά ανατρεπτικά χαρακτηριστικά, η οποία ήδη στις ΗΠΑ καλύπτει με τις δραστηριότητές της το 6% του παραγόμενου ετήσιου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕΠ). Αν λάβουμε δε υπ’ όψιν μας ότι το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν μηδενικό πριν 25 χρόνια, τότε εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς την σημασία των επιχειρήσεων start-up στην αμερικανική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται απόλυτα ξεκάθαρος ο ρόλος τους και στην Ελλάδα, όπου κάποιες τάσεις –ιδιαίτερα στον χώρο του επιχειρείν– εκδηλώνονται πάντα με καθυστέρηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης έστειλαν δύο καθηγητές του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Stanford, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα και μίλησαν για την προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups). «Τώρα είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσετε το δικό σας επιχειρηματικό εγχείρημα στην Ελλάδα. Σε λίγα χρόνια μην εκπλαγείτε αν υπάρχει ανταγωνισμός επιχειρήσεων για επενδύσεις στην χώρα σας», είπε ο Πίτερ Ζίμπελμαν, καθηγητής Μάνατζμεντ στο Stanford Graduate School of Business, από το βήμα της εκδήλωσης με τίτλο: Οι Πραγματικές Δυσκολίες Των Νεοφυών Επιχειρήσεων –επιταγές συμπεριφοράς για την επιτυχία. «Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας είναι να βρείτε τους κατάλληλους πελάτες με το μικρότερο δυνατό κόστος», τόνισε ο Τζιμ Λάτιν, καθηγητής Μάρκετινγκ στο ίδιο πανεπιστήμιο, μιλώντας στην εκδήλωση –την οποία διοργάνωσε η Ένωση Αποφοίτων του Στάνφορντ στη Ελλάδα (Stanford Club of Greece) στο ξενοδοχείο Athens Hilton.
«Στις πιο δύσκολες οικονομικά συνθήκες δημιουργήθηκαν μερικές από τις καλύτερες εταιρείες» ανέφερε ο Πίτερ Ζίμπελμαν, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capitals). «Δεν πρέπει να σταυρώσετε τα χέρια», προέτρεψε τους Έλληνες, και πρόσθεσε: «Η στιγμή είναι κατάλληλη. Πιστέψτε το και –γιατί όχι;– μπορεί να επεκταθείτε και να γίνετε μια εταιρεία με παγκόσμια προβολή». Στην συνέχεια προειδοποίησε, με εύσχημο τρόπο, τους επίδοξους επιχειρηματίες στην Ελλάδα να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την γραφειοκρατία και την πολυνομία (όντας, προφανώς, καλά πληροφορημένος για την ελληνική πραγματικότητα). «Δεν λέω να πάρετε τις εταιρείες σας κα να φύγετε. Όμως, όταν βρίσκετε έναν τοίχο, πρέπει να τον γκρεμίζετε ή να τον παρακάμπτετε», σημείωσε.
Το μυστικό της επιτυχίας
Ακολούθως, προειδοποίησε τους επίδοξους επιχειρηματίες ότι ο δρόμος τους δεν θα είναι πάντα εύκολος. «Κάποιοι δεν θα πιστέψουν στην ιδέα σας. Θα σάς πουν ότι έχει ξαναγίνει. Καμμιά φορά είναι καλό να τους ακούτε. Το θέμα είναι να βρείτε τους κατάλληλους επενδυτές».
europeanbusiness.gr