Ζώντας μια ζωή στην Ελλάδα προσπαθούσα να κατανοήσω τα αίτια που ο μέσος Έλληνας δεν προχωρούσε στην δημιουργία νέας επιχείρησης ( ακόμη και όταν το έκανε ήταν σε μορφή εστίασης ) .Την ώρα μάλιστα που ακόμη και στο μικρό και όμορφο νησάκι της Ισλανδίας , η συνολική επιχειρηματικότητα είναι σχεδόν διπλάσια .
Ξεπερνώντας την κλασσική δικαιολογία της έλλειψης κεφαλαίου και των κρατικών εμποδίων που προβάλει το εκάστοτε σύστημα ,μια δικαιολογία που παρόλα αυτά προβάλει αρκετά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων (γύρω στο 30 % από 2000 ερωτηθέντες ) .Κάτι που κατά την ταπεινή μου άποψη μπορεί να ξεπεραστεί από ιδέες άξιες επενδύσεων και είτε να δοθούν χρήματα μέσω venture capital, επιχειρηματικών αγγέλων και κρατικών επιχορηγήσεων. Γιατί πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής κάποιος αν νομίζει ότι μια αξιοπρεπής εταιρία επενδύσεων δεν θα επενδύσει σε μια ιδέα με ένα σωστά στημένο επιχειρηματικό πλάνο και προοπτικές εξέλιξης στο μακροπρόθεσμο μέλλον.
Οπότε καταλήγω στην πιο διαδεδομένη απάντηση που είναι ο φόβος προς την αποτυχία .Ένας φόβος που πιθανόν θα οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό ,τον χλευασμό και ίσως τον αποτρέψει από πιθανές μελλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για την πρώτη του προσπάθεια .
Γεγονός βέβαια αποτελεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε πολλές ‘’θεωρητικά’’ ανεπτυγμένες χώρες όπου όταν κάποιος αποτύχει αρκετές φορές αποτελεί και πλεονέκτημα του . Δεν είναι σπάνιο δηλαδή κάποιος υποψήφιος επενδυτής να σε ρωτήσει ‘’πόσες φορές έχεις αποτύχει ‘’ για να δει ότι έχεις κάνει λάθη και ότι έχεις μάθει από αυτά και θα τα αποφύγεις στο μέλλον . Επιπλέον ,υπάρχουν φορές που μόλις κάποιος επενδυτικός όμιλος σε εμπιστευτεί σε συμβουλεύει άμεσα ότι ‘’αν δεις ότι δεν πάει καλά κάψε την ιδέα γρήγορα ,μην χάνουμε χρήμα και εμείς εδώ είμαστε να σε στηρίξουμε στην επομένη αξιόλογη ιδέα σου’’ .
Καταλήγοντας στο γενικό συμπέρασμα το όποιο θα δικαιολογήσει και την ύπαρξη του τίτλου αυτού του κειμένου . Επένδυση ονομάζεται η δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή. Έτσι λοιπόν δείτε ακόμη και μια επικείμενη αποτυχία (που εύχομαι σε κανένα να μην υπάρξει αλλά άνθρωποι είμαστε μην το ξεχνάμε αυτό) σαν ένα μέσο επένδυσης που στην επόμενη προσπάθεια σας θα σας αποφέρει ακόμη περισσότερα κεφάλαια .Τέλος επειδή ίσως παρεξηγηθεί δεν εννοώ με αυτό το κείμενο να γίνουν όλοι οι έλληνες επιχειρηματίες.