Η κεφαλαιοποίηση της Microsoft εκτιμάται στα 20 δισ. δολάρια, και πλησιάζει το το ΑΕΠ του Εκουαδόρ και ξεπερνάει αυτό της Κροατίας. Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέις μαζί με τη σύζυγό του το 1997, δωρίζει σχεδόν 4 δισ. δολάρια το χρόνο για την καταπολέμηση ασθενειών και της φτώχειας.
Οι Financial Times σε άρθρο του για τον Μπιλ Γκέιτς ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «ο Μπιλ Γκέιτς χει τη δυνατότητα να επηρρεάσει τις ζωές πολλών περισσότερων ανθρώπων από κάθε άλλο ιδιώτη στην ιστορία υπογράφοντας απλά μια επιταγή».
Πώς λοιπόν έφτασε στη θέση που βρίσκεται τώρα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου; Παρακάτω βρίσκονται φράσεις του ίδιου μαζεμένες από συνεντεύξεις 20 χρόνων που δείχνουν πώς από «ένα σπασικλάκι με όραμα» κατέληξε να είναι τιτάνας του λογισμικού και ενεργός ακτιβιστής.
Το μέχρι τώρα ταξίδι
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις τον κόσμο να αλλάζει από μια πραγματικότητα όπου δεν υπήρχαν καθόλου υπολογιστές σε μια άλλη όπου οι υπολογιστές θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αυτό ήταν το όνειρο που ήθελα να πραγματοποιήσω, και που το κατάφερα ως ένα βαθμό. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα τι επιχειρηματικό μοντέλο θα ακολουθήσει ή ποιο μέγεθος οθόνης θα ταιριάξει καλύτερα για συγκεκριμένες χρήσεις κοκ. Ο κόσμος πάντως δεν είναι τόσο “ρομποτικός” όσο θα περίμενα».
Ο λόγος που πέτυχε η Microsoft
«Οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας οραματίζονταν αποκλειστικά και μόνο ένα προϊόν… Το κατασκεύαζαν, αλλά δεν το τελειοποιούσαν μηχανολογικά. Δεν σκέπτονταν δηλαδή τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να το προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο».
Η συνεργασία με την Apple
«Όλες τις ελπίδες μας για το μέλλον τις στηρίξαμε στην επιτυχία του Macintosh. Σε βάθος χρόνου ευελπιστούσαμε πως θα σημείωναν επιτυχία και τα γραφικά μας, αλλά το κυριότερο ήταν να γίνει γνωστό το Macintosh. Οπότε και αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί, χωρίς συγκεκριμένα ωράρια, χωρίς εγγυημένη ποιότητα. Και όσον αφορά την τιμή, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Steve καταλήξαμε σε έναν πολύ φθηνότερο υπολογιστή απ΄ότι είχαμε υπολογίσει, αλλά δεν είχε και τόση σημασία».
Σχετικά με τη συνεργασία με τον Steve Jobs
«Ο Steve κι εγώ είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά σίγουρα και οι δύο ξέρουμε να επιλέγουμε ανθρώπους, είμαστε ενεργητικοί και δουλέψαμε και δυο πολύ σκληρά. Συνεργαστήκαμε στενά για να δημιουργήσουμε το πρωτότυπο λογισμικό του Mac και ήταν πραγματικά μια τρομερή εμπειρία, κυρίως γιατί είχαμε περισσότερους ανθρώπους να το δουλεύουν απ΄ότι είχε η Apple. Αλλά σταθήκαμε πολύ αφελείς. Ο Steve υποσχέθηκε πως η συσκευή αυτή θα κόστιζε 499 δολάρια, αλλά από τη μία στιγμή στην άλλη το πουλούσαμε για 1.999 δολάρια. Εν πάσει περιπτώσει, ο σχεδιασμός του Mac ήταν μια απίστευτη εμπειρία».
Σχετικά με την ανάπτυξη της Microsoft
«Ξέρετε, όταν βάλαμε σαν σλόγκαν της Microsoft “ένας υπολογιστής σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι” τότε το 1975, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει οτι θα γινόμασταν τόσο μεγάλη εταιρεία. Κάθε φορά σκεφτόμουν “Θεέ μου, μπορούμε να διπλασιαστούμε σε μέγεθος;”»
Διασκεδάζοντας με τα λιγότερο καινοτόμα πράγματα
«Το να παίζω Bridge μπορεί να είναι κάπως παλιομοδίτικο, αλλά εμένα με διασκεδάζει πολύ… Επίσης μου αρέσει να πλένω και τα πιάτα-προσφέρονται να το κάνουν και άλλοι φυσικά αλλά προτιμώ να το κάνω μόνος μου».
Στο δρόμο της επιτυχίας
«Η επιτυχία είναι ο χειρότερος δάσκαλος. Κάνει τους έξυπνους ανθρώπους να νομίζουν πως δεν μπορούν να αποτύχουν».
Σχετικά με την αδυναμία του
«Το να είναι κανείς ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου αεροπλάνου είναι σίγουρα μια πολυτέλεια για την οποία νιώθω ένοχος, είναι η αδυναμία μου. Ο Warren Buffett το αποκαλεί το Αδικαιολόγητο. Αλλά μου είναι χρήσιμο γιατί η ενασχόληση μου με το ίδρυμα Bill & Melinda Gates απαιτεί την μετακίνησή μου σε μέρη στα οποία δεν θα μπορούσα να πάω χωρίς το αεροπλάνο μου».
Ο ρόλος που παίζει η τεχνολογία
«Εντάξει λοιπόν, πηγαίντε στα βιομηχανικά κέντρα της Μπάνγκαλορ, αλλά απλά για την εμπειρία πηγαίντε και τρια χιλιόμετρα πιο έξω και ψάξτε για τους ανθρώπους που ζουν χωρίς τουαλέτα ή χωρίς τρεχούμενο νερό… Ο κόσμος δεν είναι επίπεδος και ναι, οι υπολογιστές δεν είναι ούτε καν στις πρώτες πέντε πρώτες ανάγκες του ανθρώπου».
Ο λόγος που θέλει να “εξαλείψει” τις ασθένειες
«Οι εκμηδενίσεις είναι πολύ σημαντικές… Το μηδέν είναι ένας μαγικός αριθμός. Είτε το φτάνεις και χαίρεσαι με το κατόρθωμά σου, είτε φτάνεις κοντά σε αυτό, τα παρατάς, και καταλήγεις να βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που ήσουν και πριν, οπότε και έχεις χάσει την αξιοπιστία σου, την ενέργειά σου, αλλά και χρήματα που θα μπορούσες να είχες αξιοποιήσει διαφορετικά».
Ο ρόλος των χρημάτων
«Σίγουρα είμαι πολύ καλά καταρτισμένος όσον αφορά το φαγητό και το ρουχισμό… Για εμένα τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία μετά από ένα σημείο. Η μόνη αξία που βλέπω εγώ είναι αποκλειστικά και μόνο στο να ιδρυθεί ένας οργανισμός και τα έσοδά του να δωθούν στους απόρους του κόσμου».
Το έργο του
«Ανεξαρτήτως με το τί ασχολούμαι, η σημαντικότερη δουλεία που θα μπορούσα να κάνω είναι η ενασχόληση μου με τον προσωπικό υπολογιστή. Γι΄ αυτό γεννήθηκα και πέρασα την εφηβεία μου, τα 20 μου και τα 30 μου ασχολούμενος με αυτό, και δεν παντρεύτηκα νωρίτερα. Ήμουν πραγματικά παθιασμένος με αυτό. Είναι το έργο ολόκληρης της ζωής μου».
Η εξέλιξη εναντίον του επιχειρηματικού κεφαλαίου
«Μερικές φορές η εξέλιξη είναι συνώνυμο του να προσφέρεις συνεχώς πράγματα και να μην παίρνεις σχεδόν τίποτα σε αντάλλαγμα, κάτι που θεωρείται πολύ φυσιολογικό. Αν όμως επικεντρωθείς σε αυτό, θα συνειδητοποιήσεις οτι το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι κάτι πολύ ανόητο γιατί το ποσοστό επιτυχίας του είναι μηδαμινό. Μερικές φορές πετυχαίνεις, αν χρηματοδοτήσεις τη Google για παράδειγμα, οπότε ξαφνικά το επιχειρηματικό κεφάλαιο φαντάζει ο πιο ενδιαφέρον κλάδος του κόσμου. Μπορώ να πώ οτι το ποσοστό επιτυχίας μας είναι υψηλότερο από των ανταγωνιστών μας, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο».
Η αξία των δυσαρεστημένων πελατών
«Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις είναι μέσα απο δυσαρεστημένους πελάτες».
Σχετικά με τον ανταγωνισμό
«Η Microsoft είχε πολλούς ανταγωνιστές στο παρελθόν. Ευτυχώς υπάρχουν και τα μουσεία για να το τεκμηριώσουν».
Η θέση του στο σύμπαν
«Δεν ξέρεις ποτέ, πιθανώς το σύμπαν να γυρίζει μόνο γύρω από εμένα. Αν είναι έτσι, οφείλω να παραδεχτώ οτι σίγουρα πηγαίνει πολύ καλά».
Σχετικά με την πνευματική του ιδιοκτησία
«Η πνευματική μου ιδιοκτησία έχει τη βιωσιμότητα μιας μπανάνας».
Σχετικά με τις επιχειρήσεις
«Στις διαννοητικές μου αναζητήσεις, αφιερώνω το πολύ 10% σκεπτόμενος τα των επιχειρήσεων. Δεν είναι και τόσο πολύπλοκο. Δεν θα το έβαζα καν δηλαδή αυτό στην κάρτα μου».
Τα όρια του καπιταλισμού
«Δεν είναι η αγορά αυτή που ωθεί τους επιστήμονες, τους επικοινωνιολόγους, τους σκεπτόμενους ανθρώπους ή την κυβέρνηση στο να πράττουν σωστά. Ο μόνος τρόπος να σημειώσει κανέις πρόοδο είναι το να δίνει βάση στα σωστά πράγματα και να έχει δίπλα του έξυπνους ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά και παρασέρνουν και άλλους ανθρώπους σε αυτό που κάνουν».
Η σπουδαιότητα της καινοτομίας
«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν οφείλεται στην πολιτική. Όλοι ήταν φτωχοί πριν το 1700 και η ζωή ήταν σύντομη και σκληρή. Αλλά φυσικά δεν έφταιγε το γεγονός οτι δεν είχαμε καλούς πολιτικούς, απεναντίας είχαμε μερικούς πραγματικά καλούς. Αλλά από τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να εφεύρει πράγματα όπως τον ηλεκτρισμό, τις ατμομηχανές, τους επεξεργαστές, ή να αντιλαμβάνεται πράγματα όπως τη γενετική και την ιατρική, η ζωή πήρε άλλη τροπή. Η σταθερότητα και η εκπαίδευση είναι σημαντικά δεν αντιλέγω, αλλά η καινοτομία είναι αυτή που θα φέρει την πραγματική εξέλιξη».