Categories: Articles

NewSum: και όμως η πιο πρωτοποριακή ειδησεογραφική εφαρμογή είναι φτιαγμένη από Έλληνες ερευνητές!

πηγή: epixeiro.gr

Πώς θα σας φαινόταν να είχατε τη δυνατότητα να μπορείτε να διαβάσετε γρήγορα, δωρεάν, από πολλές πηγές και σε μία σελίδα, μία περίληψη όλων των τελευταίων εξελίξεων για τα νέα που σας ενδιαφέρουν, από την Ελλάδα ή τον υπόλοιπο κόσμο, για την πολιτική, τον αθλητισμό, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη ή την τεχνολογία; Και μάλιστα χωρίς διαφημίσεις να πετάγονται δεξιά και αριστερά.

Έλληνες ερευνητές από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία πληροφορικής SciFY, συγκέντρωσαν όλες τις παραπάνω δυνατότητες σε μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, (αλλά και laptop / desktop) και έφτιαξαν το NewSum.

Με λίγα λόγια, η εφαρμογή ΝewSum συγκεντρώνει ειδησεογραφικές πληροφορίες από πολλές διαδικτυακές πηγές και παρουσιάζει στο χρήστη μία μόνο περίληψη, από όλες τις πηγές, για κάθε είδηση, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα μιας και χρησιμοποιεί λίγες φράσεις από κάθε άρθρο, αναφέροντας και παράλληλα παραπέμποντας στην αρχική ιστοσελίδα ενημέρωσης.

Βασισμένο σε προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, (δηλαδή συστήματα πληροφορικής που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς) μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές γλώσσες (αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων γερμανικά, γαλλικά, αραβικά και τα κινέζικα) και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη για γρήγορη και πολυφωνική ενημέρωση. πολλές φορές από αντικρουόμενες πληροφορίες για το ίδιο γεγονός.

Η ιστορία πίσω από το NewSum

Την εποχή του καταιγισμού των εφαρμογών σε όλες τις “έξυπνες” κινητές συσκευές, το NewSum έχει τη δική του ιστορία, μιας και ξεκίνησε κάπως διαφορετικά. Στην ουσία πρόκειται για την τεχνολογία που μελετήθηκε κατά τη διδακτορική διατριβή του Γιώργου Γιαννακόπουλου, ενός εκ των ιδρυτών, όταν ήταν ακόμα ερευνητής στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, το Δημόκριτο.

«Η τεχνολογία πίσω από το NewSum (με το όνομα “γράφοι ν-γραμμάτων”) συνελήφθη από το φλερτ ενός νέου πληροφορικού με την επιστήμη, σε ένα λεωφορείο το 2001. Χρειάστηκε μία κύηση και ωρίμανση 11 ετών, ένα διδακτορικό και πολλή, πολλή βοήθεια και μεράκι από πολλούς, αγαπημένους ανθρώπους και συνεργάτες για να γεννηθεί το NewSum. Για εμάς είναι χαρά και εκπλήρωση ονείρου να μοιραζόμαστε το αποτέλεσμα αυτής της πορείας με όλους, χωρίς περιορισμούς. Και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτό το όνειρο, ώστε να συνεχίσει το δρόμο του αυτάρκες, αλλά με συνεργατικές και συλλογικές πρακτικές», λέει στο epixeiro.gr ο ερευνητής και συνιδρυτής της SciFY Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Η διαφορά με τις άλλες εφαρμογές που είναι ήδη διαθέσιμες

Εκτός από την προφανή χρησιμότητα, έχει κάτι μοναδικό το NewSum; Μιλάμε δηλαδή για άλλη μία έξυπνη εφαρμογή που ανέπτυξε το “ελληνικό δαιμόνιο”, ή έχει και κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Όταν η SciFY πρόσφερε το NewSum πριν από περίπου 1,5 χρόνo, ήταν η μόνη εφαρμογή που έκανε αυτόματα εξαγωγή περιλήψεων από πολλές πηγές και μάλιστα σε δύο γλώσσες. Έκτοτε, παρόμοιες εφαρμογές που κάνουν περιλήψεις από πολλές πηγές, προσφέρθηκαν και από άλλους, μεγάλους παίκτες του χώρου, (όπως η Yahoo!). Μέχρι και σήμερα όμως, το NewSum παραμένει η μόνη που μπορεί να το κάνει σε πολλές γλώσσες, και το έχει υλοποιήσει ήδη σε δύο: Ελληνικά και Αγγλικά. Αυτή η εφαρμοσιμότητα σε πολλές γλώσσες του δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην παγκόσμια αγορά, με σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr