Categories: Articles

Startup και full time εργασία ταυτόχρονα; Και όμως γίνεται!

πηγή: fortunegreece.com

Δείτε πως μπορείτε να τρέξετε τη δική σας επιχείρηση όσο ακόμα δουλεύετε αλλού.

Αρκετά άρθρα έχουν γραφτεί για το κατά πόσο ένας νέος επιχειρηματίας πρέπει να αφήσει την «κανονική» του δουλειά (λέγοντας κανονική εννοούμε full time) προκειμένου να επικεντρωθεί στη δική του startup.

Από τη μια, λοιπόν, έχουμε όσους πιστεύουν πως η έναρξη μιας προσωπικής επιχείρησης είναι από μόνη της μια full time εργασία, αφού απαιτεί χρόνο και ενέργεια η οποία δε μπορεί να σπαταλιέται ανάμεσα σε πολλές θέσεις. Από την άλλη, αρκετοί πιστεύουν πως η πρωινή full time εξασφαλίζει την οικονομική ακεραιότητα του startuper και σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ρισκάρει να χάσει αυτό τον «σίγουρο» μισθό για ένα βήμα που δεν είναι σίγουρο πως θα έχει αποτέλεσμα.

Σίγουρα το να έχεις «εξασφαλισμένο» έναν μισθό παίζει σημαντικό ρόλο, από την άλλη όμως το επιχειρηματικό πλάνο μιας νεοφυούς επιχείρησης προϋποθέτει απόλυτη συγκέντρωση και προσήλωση, το ίδιο και η startup αν έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία.

Πως θα γίνει, λοιπόν, να συνδυάσετε και τα δύο;

 

Επιτρέπει η πρωινή σας δουλειά την ύπαρξη μια δεύτερης εργασίας;

Ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η εταιρεία σας επιτρέπει να τρέχετε παράλληλα ένα project. Λέγοντας «επιτρέπει» δεν εννοούμε χρονικά και αν προλαβαίνετε να κάνετε ταυτόχρονα δυο εργασίες, αλλά βάσει καταστατικού . Αρκετές εταιρείες έχουν συγκεκριμένες πολιτικές που απαγορεύουν στους εργαζόμενους τους να τρέχουν παράλληλα και άλλες εργασίες. Επίσης, αρκετές εταιρείες υπογράφουν με τους εργαζόμενους Συμφωνητικά Τήρησης Εχεμύθειας – Εμπιστευτικότητας και μη Ανταγωνισμού σύμφωνα με τα οποία ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φύγει από την εταιρεία αν εκείνη έχει επενδύσει σε αυτόν (κυρίως για επαγγελματικά προγράμματα).

Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για να δείτε αν βάσει καταστατικού των εργαζομένων επιτρέπεται η διπλή εργασία και συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.

Μην δουλέψετε στον ανταγωνισμό

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται με οικονομικά κριτήρια, αφού για εκείνους μια θέση εργασίας μεταφράζεται μόνο με σε μισθολογικές απολαβές. Προτού αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση σε συναφή τομέα με τον οποίο εργάζεστε αυτή τη στιγμή, σκεφτείτε τους ηθικούς φραγμούς και πόσο αυτό θα επηρεάσει τη φήμη σας.

Γι αυτό το λόγο, όπως είπαμε και πιο πάνω, αρκετές εταιρείες υπογράφουν συμφωνητικά εχεμύθειας. Να θυμάστε δε πρέπει να έρθετε σε ρήξη με τον τωρινό διευθυντή ή προϊστάμενο σας. Σε αυτή τη περίπτωση είναι πιο σωστό εκ μέρους σας να μιλήσετε ανοιχτά για το πλάνο σαςκαι να παραιτηθείτε, πριν έρθετε σε κόντρα.

Το ίδιο ισχύει και για όσους αποφασίσουν να αλλάξουν απλά εταιρεία, πηγαίνοντας σε μια ανταγωνιστική.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com