Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, που πηγαίνουν στη δουλειά και έπειτα γυρίζουν στο «έτερον ήμισυ», εσείς δουλεύετε μαζί. Ευτυχώς, το να περνάς σχεδόν όλες τις ώρες με το ίδιο άτομο και να κρατήσεις τα λογικά σου είναι δυνατόν, εάν τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Ορίστε τι μας συμβουλεύουν ορισμένα ζευγάρια που έχουν φτιάξει και λειτουργούν μαζί επιχειρήσεις επιτυχώς επί χρόνια, χωρίς αυτό να πλήττει ούτε την εργασιακή, ούτε τη συντροφική τους ζωή:
Για παράδειγμα, ο ένας μπορεί να επικεντρωθεί στο όραμα της εταιρίας, τη στρατηγική κατεύθυνση και τα οικονομικά και ο άλλος να διαχειρίζεται τις λειτουργίες και το προσωπικό, την προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών και να μεριμνά για την ικανοποίηση των πελατών.
Εάν έχετε την τύχη τα «δυνατά σημεία» σας να είναι συμπληρωματικά, ώστε οι δεξιότητές σας να μην υπερκαλύπτονται πολύ, τότε δεν έχετε να ανησυχείτε καθόλου μήπως «μπλέκεστε ο ένας στα πόδια του άλλου». Εάν όμως υπάρχει αλληλοκάλυψη δεξιοτήτων, είναι ζωτικής σημασίας να ορίσετε εξ’ αρχής τις αρμοδιότητες του καθενός.
Δεν θέλετε κάποιος από την ομάδα να ρωτάει τον έναν για κάτι, να παίρνει αρνητική απάντηση και μετά να στρέφεται στον άλλο, προσπαθώντας να πάρει το «ναι». Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς τα μέλη της ομάδας σας ποιες είναι οι αρμοδιότητες του καθενός από τους δύο σας και σε ποιόν θα απευθύνονται για κάθε ζήτημα.
Καθώς γνωρίζεις την/τον σύζυγό σου τόσο καλά, μπορεί να είναι εύκολο να πέσετε σε μία προσωπική δυναμική όταν είστε στη δουλειά. Χρειάζεται πραγματική προσοχή και από τους δύο, να μην υπονομεύετε τον άλλο μπροστά σε τρίτους, εκθέτοντας τις αδυναμίες του ή καθιστώντας τον υπόλογο για κάτι που έκανε. Πρέπει και οι δύο να σέβεστε την εξουσία και το κύρος του/της συζύγου σας στο εργασιακό σας περιβάλλον.