Πως το άγχος του να κάνετε τα πάντα τέλεια μπορεί να στοιχίσει την επαγγελματική σας επιτυχία.
Μάλλον δύσκολο. Γι αυτό και ο κόσμος έχει γεμίσει με ανεπιτυχείς εταιρείες, ανεπιτυχείς γάμους, μέχρι και ανεπιτυχείς δίαιτες. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να πιστεύουν στην τελειότητα σε τέτοιο βαθμό πο οτιδήποτε λιγότερο να μη τους καλύπτει και να μην μπορούν να συμβιβαστούν.
Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν πως δεν πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο και να θέτουμε υψηλούς στόχους, αλλά σημειώνουν την αδυναμία προσαρμογής σε νέα δεδομένα.
Αν για παράδειγμα, μια startup δημιουργήσει μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, χρειάζεται χρόνος μέχρι να γίνει το «νέο WhatsApp» και ίσως να μη γίνει ποτέ. Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να το έχουν λάβει υπόψιν οι υπεύθυνοι, ώστε να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να μην απογοητευτούν γρήγορα.
Η «τελειότητα» αυτή για την οποία προσπαθούμε όλοι μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού το άγχος που προκαλεί λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στη δημιουργικότητα.
Μάλιστα, οι άνθρωποι που θεωρούνται κατά κοινή ομολογία οι καλύτεροι στον κάθε κλάδο, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους τέλειους, αλλά πιστεύουν πως το καλό αποτέλεσμα και η επιτυχία (ή τελειότητα όπως οι απλοί άνθρωποι λένε) ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επιμονής.
Δείτε πώς να ξεπεράσετε το άγχος της «τελειότητας» και να επιτύχετε τους στόχους σας
Η επίτευξη των στόχων είναι καλύτερη από την τελειότητα
Έχετε ακούσει ποτέ από κάποιον συνάδελφο σας να λέει «Δεν σας στέλνω ακόμα την έκθεση γιατί δεν είναι τέλεια». Το «τέλειο» δεν υπάρχει. Έχουν υπάρξει χιλιάδες εκθέσεις, και θα υπάρξουν κι άλλες τόσες και μετά το report του συναδέλφου σας.
Αυτό που ο καθένας θεωρεί τέλειο είναι στην μια πλευρά, η απραξία είναι στην άλλη. Η ενδιάμεσες κινήσεις είναι οι πιο σωστές και οι πιο επαγγελματικές. Μη φοβάστε να δώσετε ή να παρουσιάσετε κάτι επειδή πιστεύετε πως δεν είναι τέλειο. Κάντε την έρευνα σας, ψάξτε, ρωτήστε και να θυμάστε πως ότι κάνετε πρέπει πρώτα να είναι τέλειο για εσάς και σε εσάς.
fortunegreece.com