Categories: Articles

Ξεκινάς επιχείρηση; Μην αφήσεις ακόμα τη δουλειά σου!

Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μία επιχείρηση, πιθανότατα πολλοί θα σου έχουν πει, ότι ο μόνος τρόπος να επιτύχεις είναι να παρατήσεις οτιδήποτε άλλο κάνεις και μπεις στο νέο εγχείρημα «και με τα δύο πόδια». Μόνο τότε, λένε, θα σε πάρουν σοβαρά οι επενδυτές. Πρέπει όμως όντως να παραιτηθείς από την τρέχουσα δουλειά σου;

Από την Αννίτα Νιάκα

Σίγουρα η απόφαση είναι δική σου. Όμως, πριν ορμήσεις στο γραφείο του εργοδότη σου, λάβε υπόψη σου και αυτό:

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Academy of Management Journal, βρήκε ότι οι επιχειρηματίες που ξεκινούν εργαζόμενοι μερικώς στα νέα τους εγχειρήματα –διατηρούν τη θέση εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν τη νέα εταιρία τους- μειώνουν τον κίνδυνο να αποτύχουν κατά ένα ολόκληρο τρίτο (33%).

Αν και δεν είναι 100% ξεκάθαρο γιατί κάποιος τα πηγαίνει καλύτερα όταν «κυνηγάει δύο λαγούς» ταυτόχρονα (σίγουρα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής του…), οι ερευνητές Τζόζεφ Ραφαϊ και Τζι Φενγκ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν – Μάντισον λένε ότι ίσως ο λόγος να είναι πολύ απλός:

Όταν εργάζεται κάποιος σε ένα νέο εγχείρημα παράλληλα με μία άλλη δουλειά, έχει την ευκαιρία να δει εάν η ιδέα του έχει σοβαρές προοπτικές επιτυχίας, πριν εγκαταλείψει οποιοδήποτε άλλο «μαξιλαράκι ασφαλείας» για να επικεντρωθεί μόνο σε αυτή. Το διάστημα που περνάει ο νέος επιχειρηματίας δουλεύοντας ταυτόχρονα σε δύο δουλειές, κάτι που οι ερευνητές ονομάζουν «υβριδική επιχειρηματικότητα», στην πραγματικότητα είναι και χρόνος μέσα στον οποίο θα αποφασίσει κάποιος «από πρώτο χέρι», εάν όντως θέλει να είναι επιχειρηματίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2 έξοδα εκκίνησης που δεν παραλείπουμε ποτέ!

Ο Τζόζεφ Ραφαϊ το περιγράφει ως εξής:

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν μία δική τους επιχείρηση, αλλά ανησυχούν για τους κινδύνους… Μία υβριδική διευθέτηση (σ.σ: κρατώντας την υφιστάμενη δουλειά του) επιτρέπει σε κάποιον να ξεκινήσει μία επιχείρηση σε μικρή κλίμακα, με μικρότερο αρχικό κόστος και μειωμένο κίνδυνο.

Εξίσου σημαντικό, αυτή η προσέγγιση παρέχει μία εμπειρία μάθησης σχετικά με το νέο εγχείρημα και την καταλληλότητα κάποιου γι’ αυτό. Το άτομο παίρνει μία ρεαλιστική πρόγευση της ζωής του ως επιχειρηματία, πέρα από τις διάφορες ιδεοληψίες και την προβολή αυτού του τρόπου ζωής ως «λαμπερού».

Δεδομένου ότι υπάρχουν αυτά τα οφέλη, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι η υβριδική οδός αποδεικνύεται ανώτερη σε όρους επιβίωσης επιχειρήσεων.

Ωστόσο, είναι τόσο ισχυρό το στερεότυπο που θέλει τον επιχειρηματία «γενναίο επαναστάτη, που παραιτείται από τη δουλειά του για να κυνηγήσει το όνειρό του»,  που μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να υπάρχει και καλύτερος τρόπος από το να «βουτήξουμε κατευθείαν με το κεφάλι».

Ενδιαφέρον έχει άλλωστε το ότι, οι κατ’ επανάληψη επιχειρηματίες ωφελούνται περισσότερο από την προσέγγιση «κράτα και τη δουλειά σου» απ’ ότι όσοι επιχειρούν για πρώτη φορά, πιθανότατα επειδή ξέρουν ήδη ποια πράγματα να προσέξουν κατά το αρχικό διάστημα ενός εγχειρήματος.

Εάν βρίσκεσαι σε δίλλημα εάν πρέπει να παραιτηθείς ή όχι από τη δουλειά σου, ίσως εμψυχωθείς να μην το κάνεις από την εντυπωσιακή λίστα των επιχειρηματιών που πέτυχαν με αυτό το μονοπάτι:

Μεταξύ πολλών άλλων, ο Στιβ Βόζνιακ είχε παραμείνει στη Hewlett-Packard για πολύ καιρό αφότου ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στιβ Τζομπς. Ο Πιερ Ομιντιάρ ξεκίνησε το eBay, ενώ δούλευε ακόμα σε μία εταιρία ανάπτυξης λογισμικού. Ακόμα και ο Χένρι Φορντ είχε ιδρύσει τη Ford ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στην Edison Illuminating Company.  Είναι αρκετά επιτυχημένοι αυτοί για τις βλέψεις σου;

Όποια κι αν είναι η απόφασή σου, αξίζει να διαβάσεις και αυτό: Αξίζει να υλοποιήσεις την ιδέα σου; Μάθε με 4 ερωτήσεις