Είστε επιχειρηματίας ,λογιστής ή υπεύθυνος στα χρηματοοικονομικά; Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για όλους είναι οι εισροές και εκροές! Πως επιτυγχάνουμε κέρδη, πως βρίσκω χρηματοδότηση, ποιος είναι ο κατάλληλος λογιστής, πως βγάζω σωστά τις χρηματοικονομικές και λογιστικές μου καταστάσεις, πως μειώνω τις δαπάνες και πολλά ερωτήματα ακόμα.
Διαλέξαμε μερικά πολύ χρήσιμα για όλους μας άρθρα για τη διαχείριση των οικονομικών μίας επιχείρησης από αρθρογράφους του Startup.gr.
Γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις, είμαι ήσυχος!
Στην μεταβατική και δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ένας μεγάλος αριθμός υποψήφιων επιχειρηματιών, αμέσως μετά το start up, συναντάει δυσκολίες στην υλοποίηση των ιδεών τους λόγω των πολλαπλών εμποδίων στις συναλλαγές τους με τους κρατικούς φορείς. Οι περισσότεροι,αγνοώντας ολόκληρο το φάσμα των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μια διαρκή τακτοποίηση εκκρεμών υποθέσεων.
Η οικονομική κρίση μας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς καθημερινά, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το άγχος της δυνατότητας αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους.
Όταν τα λεφτά λιγοστεύουν και οι υποχρεώσεις αυξάνονται τότε η ρευστότητα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει!
Σίγουρα πρόκειται για δύσκολη κατάσταση, αλλά δεν θέλει απογοήτευση και παραίτηση.
Χρειάζεται ανασυγκρότηση, επαναπροσδιορισμό και έξυπνη οργάνωση.
Με σωστή και έξυπνη διαχείριση της κατάστασης είναι σίγουρο ότι θα κερδίσετε χρόνο και θα δείτε αργά και μεθοδικά να βελτιώνετε η ρευστότητα της επιχείρησης σας.
Είσαι νέος επιχειρηματίας, φιλόδοξος, γεμάτος φρέσκιες ιδέες. Είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τον επιχειρηματικό κόσμο. “Your limit is the sky” και κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο… ή μήπως όχι? Υπάρχει κάτι που δεν υπολόγισες… η ελληνική φορολογική πραγματικότητα!
Στην σημερινή εποχή, λόγω των γρήγορων ρυθμών και αλλαγών, ο λογιστής πρέπει να ενεργεί ως καθημερινός συνεργάτης και να δίνει καθημερινά απαντήσεις. Ο επιχειρηματίας έχει να “τρέξει” την δική του δουλειά και χρειάζεται έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.
Η συνεργασία των ανωτέρω δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως ο όγκος των καθημερινών υποχρεώσεων, το μήνυμα και η ερμηνεία της πληροφορίας, η μέθοδος επικοινωνίας και πολλοί άλλοι.
Υπάρχουν πάντως, κάποια βασικά προαπαιτούμενα που μπορεί να αναζητήσει ο νέος επιχειρηματίας σε έναν λογιστή ώστε να διασφαλίσει την ομαλή συνεργασία με αυτόν.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κοστίζει αρκετά για να βρει και να προσλάβει κάποιος έναν νέο εργαζόμενο. Και από την στιγμή που έχετε προσλάβει ένα νέο υπάλληλο, θα πρέπει να υπολογίσετε τον χρόνο και τα χρήματα για την εκπαίδευση, τον χρόνο διακοπών και την ασφάλιση. Ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις στρέφονται προς το outsourcing, που περιλαμβάνει την πρόσληψη ειδικευμένων επαγγελματιών, που εργάζονται είτε στα γραφεία σας είτε εξ αποστάσεως. Μερικοί από τους καλύτερους επαγγελματίες βρίσκονται στην σημερινή αγορά εργασίας και επιλέγουν να εργάζονται για τον εαυτό τους. Με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται για παράδειγμα να κρατήσετε έναν γραφίστα και σχεδιαστή ιστοσελίδας για πλήρη απασχόληση στην μισθοδοσία σας. Με τη χρήση outsourcing για το μάρκετινγκ ή τις ανάγκες της τεχνολογίας κυρίως, θα είστε σε θέση να μειώσετε τις δαπάνες σας ουσιαστικά.
Η μεγαλύτερη δαπάνη στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των καταστημάτων λιανικής, είναι η δαπάνη που αφορά στο προσωπικό μας. Για να είναι αποτελεσματικές οι προσπάθειές μας για την εξασφάλιση κερδών, πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσουμε ένα συνεχή έλεγχο σ’ αυτή την δαπάνη.
Ας διερωτηθούμε αν κάθε υπάλληλος που αμείβεται για οκτάωρη εργασία, αποδίδει οκτάωρη εργασία με ζήλο και αφοσίωση για την επιχείρηση, με ευγένεια και φροντίδα για τους πελάτες οι οποίοι είναι και ο λόγος ύπαρξης της επιχείρησης.
Η οικονομική κρίση όπως κι αν ονομάζεται, συστημική ή τραπεζική, ήρθε στην χώρα μας και εγκαταστάθηκε για τα καλά. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα αντιμετώπιζε την ύφεση αρκετό καιρό πριν αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια όλοι μας το συνειδητοποιήσαμε.
Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες». Τετριμμένο? Υπερβολικά αισιόδοξο ή μήπως αληθινό?
Σίγουρα η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας δεν είναι και η ιδανική εδώ και λίγα χρόνια, οι μισθοί μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται συνεχώς. Η απραξία όμως σίγουρα δεν είναι η λύση! Η ερμηνεία της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί είναι διττή. Αφενός οι πολλές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κάθε στάδιο της καθημερινότητας και αφετέρου οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται και αναμένουν να αξιοποιηθούν.
Ό,τι μέγεθος ή νομική μορφή έχει η επιχείρησή σας, η σωστή διαχείριση των χρηματοοικονικών και λογιστικών της εταιρίας θα σας δώσουν βιωσιμότητα και λύσεις!