Έχεις εργαστεί χρόνια για να αναπτύξεις μία επιχείρηση. Έχεις φτάσει στην κομβική στιγμή, που αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι έναν υπάλληλο, ο οποίος θα μάθει ολοκληρωμένα τη δουλειά και θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας σου. Μπορεί όμως να ανησυχείς για τον κίνδυνο, να εκπαιδεύσεις κάποιον τέλεια και μετά να τον δεις να παίρνει αυτή τη γνώση και να γίνεται ανταγωνιστής σου ή να πάει να εργαστεί για κάποιον ανταγωνιστή.
Από την Αννίτα Νιάκα
Ναι, μπορεί να συμβεί.
Είναι ένα ρίσκο που αναλαμβάνει κάθε επιχειρηματίας. Είτε πρόκειται για πνευματική ιδιοκτησία, γνώση μίας αγοράς, λίστα πελατών ή ακόμα και κάτι πιο απλό όπως η μάθηση μίας τεχνικής ή χειρονακτικής δουλειάς, ένας υπάλληλος μπορεί να φύγει και να πάρει πολύτιμες πληροφορίες μαζί του, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ανταγωνιστικά προς την επιχείρησή σου.
Υπάρχουν όμως δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αναγνωρίσεις:
Πρώτον, δεν μπορείς να χτίσεις μία επιτυχημένη, βιώσιμη επιχείρηση χωρίς μία ομάδα.
Δεύτερον, υπάρχουν και ανήθικοι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο και κάποιος από αυτούς μπορεί να βρεθεί να εργάζεται μαζί σου για κάποιο καιρό. Όπως είπαμε, αυτός είναι ένας από τους αναπόφευκτους κινδύνους των επιχειρήσεων.
Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να προστατευθείς από μία τέτοια εξέλιξη όσο περισσότερο γίνεται:
Κάνε την εταιρία σου ένα μέρος όπου οι άνθρωποι χαίρονται να εργάζονται. Δημιούργησε ένα περιβάλλον ευχάριστο, οικείο και ενισχυτικό για τους υπαλλήλους σου. Δώσε στο προσωπικό σου την ευκαιρία να αποκομίζει κέρδος, καθώς η εταιρία κερδίζει. Επέτρεπε στους ανθρώπους σου να αισθάνονται μέρος της επιτυχίας. Όταν το προσωπικό αισθάνεται πραγματικά μέρος της επιχείρησης, υπάρχουν πολύ μικρότερα κίνητρα για αποχώρηση.
Ζήτα από τους υπαλλήλους που προσλαμβάνεις ή προάγεις σε καίριες θέσεις να υπογράφουν μία συμφωνία μη-ανταγωνισμού ως προϋπόθεση. Μία τέτοια συμφωνία πρέπει να είναι λογική όσο αφορά το χρόνο και την έκταση των περιορισμών. Δεν μπορείς να εμποδίζεις έναν άνθρωπο να προχωρήσει κάποτε στη ζωή του έξω από την εταιρία σου, πέραν του εύρους που είναι απαραίτητο για να προστατεύσεις την επιχείρησή σου. Φρόντισε το συμφωνητικό αυτό να συνταχθεί από έναν εξειδικευμένο δικηγόρο, ώστε να είναι πλήρες και να στέκει νομικά.
Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συμφωνητικά μη-ανταγωνιστικότητας δεν έχουν ουσιαστική σημασία. Όμως χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και δεκαετίες σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες και από διεθνείς εταιρίες και έχει φανεί ότι ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο, ένας υπάλληλος να «εγκαταλείψει το πλοίο» και να χρησιμοποιήσει πολύτιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία που πήρε από μία εταιρία σε μία ανταγωνιστική –δική του ή μη.
Αν μη τι άλλο, όταν ο υπάλληλος υπογράφει το έγγραφο, γνωρίζει ότι μπορεί να υποστεί σοβαρές συνέπειες για τυχόν δράσεις του που θα έβλαπταν την εταιρία σου. Εάν έχεις φροντίσει και τα προαναφερόμενα για τις συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας, δεν έχει λόγους να φερθεί τόσο… άχαρα.