Categories: Articles

Παθητικό εισόδημα: Το χρειαζόμαστε όλοι!

Το παθητικό εισόδημα έχει μία γλύκα. Είναι το εισόδημα που αντλείς χωρίς να δουλεύεις. Απλώς κάθεσαι και λαμβάνεις χρήματα. Ακούγεται δελεαστικό, έτσι δεν είναι; Είναι όμως τελικά τόσο εύκολο το παθητικό εισόδημα; Και εάν είναι, πώς μπορείς να μπεις κι εσύ στο «κλαμπ» γι’ αυτό το υπέροχο «δώρο»;

Πώς δημιουργείται το παθητικό εισόδημα

Ας απαντήσουμε σε αυτό με μερικά παραδείγματα. Ας πούμε ότι έχεις μερικά ακίνητα προς ενοικίαση και προσλαμβάνεις έναν διαχειριστή να κάνει όλη τη δουλειά. Δίνεις μία συμφωνημένη αμοιβή στον διαχειριστή και αυτός φροντίζει τα πάντα. Δεν απαντάς σε τηλέφωνα, ούτε έχεις να βρεις λύσεις για προβλήματα. Το μόνο που κάνεις είναι να εξαργυρώνεις την επιταγή που στέλνει ο διαχειριστής αφότου έχει πληρώσει για οτιδήποτε σχετικό. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα παθητικού εισοδήματος διεθνώς, αν και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η αγορά ακινήτων δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για αυτή τη μορφή. Φυσικά, κανένας δε μας εμποδίζει να στραφούμε σε ακίνητα σε άλλες χώρες.

Άλλο ένα παράδειγμα παθητικού εισοδήματος είναι το να παίρνεις μερίσματα από μετοχές που έχεις σε μία επιχείρηση. Δεν παίρνεις μισθό. Πληρώνεσαι απλώς επειδή έχεις τις μετοχές. Γουστόζικο, εάν φυσικά η εταιρία ή οι εταιρίες πηγαίνουν καλά και δίνουν μερίσματα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και πάλι από την πορεία της οικονομίας της χώρας στην οποία εδρεύει η επιχείρηση ή τις οικονομίες όπου δραστηριοποιείται.

Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις παθητικό εισόδημα δανείζοντας τα χρήματά σου σε μία τράπεζα (αγοράζεις CDs), μία εταιρία (εταιρικά ομόλογα), ή έναν ιδιώτη. Η απόδοση που σου στέλνουν οι δανειολήπτες σου είναι παθητικό εισόδημα.

Είναι όντως παθητικό;

Το να λαμβάνεις επιταγές ή χρήματα σε ένα λογαριασμό είναι πανεύκολο, ωστόσο για να φτάσεις στο σημείο να έχεις παθητικό εισόδημα, στην πραγματικότητα πρέπει πρώτα να αφιερώσεις αρκετή δουλειά και ενέργεια:

Πρέπει να εργαστείς σκληρά για να συγκεντρώσεις μετρητά και να αγοράσεις κάτι που στη συνέχεια θα σου αποφέρει μετρητά. Μόλις συγκεντρώσεις το κεφάλαιο, πρέπει πάλι να κάνεις προσεκτική δουλειά έρευνας και εκτίμησης, για να εξασφαλίσεις ότι θα επενδύσεις στην κατάλληλη λύση παθητικού εισοδήματος. Τέλος, πρέπει να συνεχίσεις να παρακολουθείς τις επενδύσεις σου. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες, είναι το παθητικό σου εισόδημα να γίνει «χυλός», επειδή το αμέλησες.

Εν κατακλείδι, το παθητικό εισόδημα είναι στην πραγματικότητα «εισόδημα ιδιοκτησίας». Είναι απολαβές που εξασφαλίζεις, απλώς επειδή έχεις κάτι στην ιδιοκτησία σου. Φυσικά πρέπει να φροντίζεις τον κήπο σου, όμως άλλοι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά. Γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν το παθητικό εισόδημα, σε αντίθεση με το ενεργητικό εισόδημα.

Γιατί είναι σημαντικό, ακόμα κι αν έχεις πολύ μικρό κεφάλαιο

Εκτός εάν έχεις σκοπό να δουλεύεις για πάντα ή έχεις τη σιγουριά ότι θα μπορείς να ζήσεις άνετα με τη σύνταξή σου (που για τα ελληνικά δεδομένα ακούγεται σαν νοσηρό αστείο…), κάποια στιγμή θα χρειαστείς ένα παθητικό εισόδημα για να αντικαταστήσεις το ενεργητικό σου εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να  αρχίσεις να χτίζεις θέσεις σε ακίνητη περιουσία, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, μία ή περισσότερες επιχειρήσεις. Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να αγοράσεις ομόλογα ή να δανείζεις κάπου τα χρήματά σου.

Ανεξάρτητα όμως από τον τρόπο που θα επιλέξεις για να χτίσεις ένα οικονομικό μέλλον απελευθερωμένο από την ανησυχία, το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις να δημιουργείς διόδους παθητικού εισοδήματος το συντομότερο δυνατό.