Categories: Articles

«Προστάτης άγγελος» των πνευμόνων η Pneumogenesis

Με δύναμη από τη Θράκη ειδικοί της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπό τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κ. Δημοσθένη Μπούρο και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου καθώς και με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εκμεταλλεύονται τη «δύναμη» των βλαστικών κυττάρων για να θεραπεύσουν πνεύμονες που… αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Η Pneumogenesis κέρδισε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας του ΣΦΕΕ. Ο κ. Δημοσθένης Μπούρος, επικεφαλής της ομάδας Pneumogenesis σε δηλώσεις του τόνισε ότι  «θα ήθελα να συγχαρώ τον ΣΦΕΕ για αυτή την πρωτοβουλία, την οποία ελπίζω να συνεχίσει και στο μέλλον για να αναδειχθεί το δυναμικό της Ελλάδας, το οποίο αριστεύει και πρωτοστατεί στον διεθνή χώρο. Η ανάδειξη της αριστείας στην Ελλάδα είναι καθήκον όλων μας και χάρηκα ιδιαιτέρως που είδα νέους ανθρώπους να παρουσιάζουν το όραμα και τις ιδέες τους και αποτελούν παράδειγμα για την υπόλοιπη νεολαία».

Η Pneumogenesis (www.pneumogenesis.com) δημιουργήθηκε για να παράσχει καινοτόμες θεραπείες σε ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Η εταιρική ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια προοπτική, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή (φάσης IB) που αφορά στη  χρήση βλαστοκυττάρων προερχόμενων από το λιπώδη ιστό για τη θεραπεία της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης (ΙΠΙ).

Η ΙΠΙ είναι μια καταστροφική πνευμονική νόσος άγνωστου αιτιολογίας με κακή πρόγνωση και εκτιμώμενο χρόνο ζωής 3-5 έτη, ανεξάρτητα από τη θεραπεία. Οι παθογενετικοί μηχανισμοί που οδηγούν σε προοδευτική ίνωση του πνεύμονα και, τελικά, σε αναπνευστική ανεπάρκεια, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφείς.

Μέχρι στιγμής, όλες οι συμβατικές θεραπείες υπήρξαν ανεπιτυχείς, και η μόνη αποτελεσματική προσέγγιση για τους ασθενείς είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα. Στόχος μας είναι να οριοθετηθούν οι δυνατότητες χρήσης των βλαστοκυττάρων ως θεραπευτικοί παράγοντες σε πολλές πνευμονικές παθήσεις προσβλέποντας σε μια  αγορά η οποία αριθμεί πάνω από 320 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο το κόσμο.