Categories: Articles

«Οι έξυπνες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να πετύχουν»

Τελικά η επιχειρηματική επιτυχία έρχεται με ταξί; Αν κρίνουμε από την πορεία του Taxiplon, η απάντηση μάλλον είναι ναι. Ένα Startup… made in Greece,το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και σήμερα θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις. Ο αντιπρόεδρος του Δ. Σ. της εταιρίας, Ιωάννης Χαλόφτης μιλά αποκλειστικά στο Startup.gr για το «μυστικό της επιτυχίας» αλλά και για το αν υπάρχουν περιθώρια για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα του 2014.

 

H εταιρία σας ιδρύθηκε στα τέλη του 2011, όταν η κρίση ήδη είχε κάνει την εμφάνιση της στην Ελλάδα. Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε μια καινοτόμα επιχείρηση, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον;

Είχαμε δει την ανάγκη που υπήρχε. Καταρχήν θα πρέπει να σας πω ότι η εφαρμογή Taxiplon είναι καθαρά ελληνική και δημιουργήθηκε από Έλληνες προγραμματιστές. Η Taxiplon Hellas λοιπόν, έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Λειτουργώντας με βάση την συγκεκριμένη εφαρμογή, δεν υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση στον πελάτη, για να καλέσει το ταξί. Επίσης, η εφαρμογή Taxiplon παρέχει και περεταίρω πληροφορίες ασφαλείας στον πελάτη, όπως για παράδειγμα ποιος οδηγός έρχεται να τον παραλάβει ή τι τύπος αυτοκινήτου είναι το εκάστοτε ταξί.

Έτσι λοιπόν κάναμε το εγχείρημα αυτό και από τις πρώτες μέρες που ξεκινήσαμε πήγε καλά! Ο κόσμος έδειξε μεγάλη ανταπόκριση, γιατί μέσα στην κρίση την οποία βιώνουμε, ακόμα και το 1 ευρώ μετράει.

Πως γεννήθηκε η ιδέα με το ταξί;

Είναι ένας χώρος τον οποίο γνωρίζουμε καλά. Δουλεύουμε από το 2003 πάνω σε υπηρεσίες σχετικές με το ταξί. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας έπαιξε βέβαια και η ίδια η εφαρμογή του Taxiplon.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε, με απλά λόγια, πως λειτουργεί το Taxiplon;

Αν κάποιος θέλει τα μετακινηθεί με ταξί της Taxiplon έχει 3 τρόπους για να επιλέξει. Ο πρώτος είναι μέσω του mobile application. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, κάποιο Smartphone, μπορεί να δει ποια είναι τα πλησιέστερα ελεύθερα ταξί, να δει τις πληροφορίες που χρειάζεται για τον οδηγό ή τον τύπο του αυτοκινήτου και πατώντας ένα κουμπί, η κλήση αμέσως πάει στο ταξί που έχει επιλέξει. Ο δεύτερος τρόπος, είναι μέσω του web booking που αφορά τους σταθερούς υπολογιστές. Ο τρίτος τρόπος –και ο πιο κλασσικός πλέον- ο οποίος απευθύνεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι να γίνει η κλήση στο ταξί με ένα τηλέφωνο στο 18222.

Δεν θα σας ρωτήσω πως προσελκύσατε το επιβατικό κοινό, κάτι που ίσως θεωρείται πιο «συνηθισμένο». Θέλω να σας ρωτήσω όμως, πως πείσατε τους ταξιτζήδες να συμμετέχουν σε κάτι τόσο καινούργιο για αυτούς;

Ήταν όντως κάτι καινούργιο και πρέπει να σας πω ότι στην αρχή υπήρχε μεγάλη δυσπιστία από την πλευρά των οδηγών ταξί. Εμείς σαν εταιρία δώσαμε την δυνατότητα στον οδηγό να πληρώνει μια πολύ χαμηλή μηνιαία συνδρομή σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς. Παράλληλα, αυτό που κοιτάξαμε ήταν να φέρουμε δουλειά στον οδηγό. Έτσι ο συνδυασμός της χαμηλής μηνιαίας συνδρομής, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο δουλειάς έφερε το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Αυτή την στιγμή έχουμε στην Αθήνα 865 αυτοκίνητα και γύρω στα 380 στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τους αριθμούς αυτούς να αυξάνονται συνεχώς.

Ποιό είναι, κατά την γνώμη σας, το μυστικό για να φτάσει ένα ελληνικό Startup ( νέα καινοτόμα επιχείρηση) στην επιτυχία;

Το μυστικό, κατά την γνώμη μου, είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Δεύτερο και βασικό είναι να επενδύσεις πάνω σε αυτό. Εμείς διορθώσαμε τα όποια λάθη κάναμε στο παρελθόν και θέσαμε ως στόχο να πάμε μπροστά. Και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα, τόσο εμείς σαν εταιρία αλλά και οι συνεργάτες μας. Είμαστε επίσης ανοιχτοί σε οποιαδήποτε νέα καινοτόμα πρόταση, η οποία θα βοηθήσει στο να αλλάξει προς το καλύτερο, η εικόνα που έχει ο κόσμος για το ταξί.

Η δημιουργία μιας οποιαδήποτε επιχείρησης, σχετίζεται άμεσα και με το οικονομικό κέρδος. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω ευθέως: μπορεί ένα Startup να φέρει χρηματικά οφέλη στον δημιουργό του και την ομάδα που εργάζεται σε αυτό;

Παίζει μεγάλο ρόλο, από ποια οπτική το βλέπει κανείς. Εμείς το βλέπουμε από την οπτική ότι αυτή είναι η δουλειά μας, και δεν το κάναμε σαν μια επιχειρηματική επένδυση που θα πορευτεί 1,2 ή 5 χρόνια και μετά αν μας φέρει ένα «α κέρδος», πουλάμε την εταιρία ή την κλείνουμε ή θα πούμε ότι επενδύσαμε «χ λεφτά», εισπράξαμε «ψ κέρδος», άρα είμαστε ΟΚ και πάμε παρακάτω. Είναι αυτό που αγαπάμε, είναι η ζωή μας να το πω απλά και πάνω σε αυτό επικεντρωνόμαστε.

Πέρα όμως από την αγάπη που αναφέρετε, μπορεί τελικά να φέρει και οικονομικό κέρδος;

Κέρδος πρέπει να φέρει. Εμείς στα 2,5 χρόνια έχουμε έναν ικανοποιητικό βαθμό κέρδους. Θα πρέπει να σας πω ότι, θέλουμε φυσικά να κερδίσουμε στο χρηματικό κομμάτι, αλλά δεν είναι το πρώτο μας μέλημα. Θέλουμε, δηλαδή, να έρθει το κέρδος, αλλά να έρθει σωστά. Να αναπτύξουμε την εταιρία μας και η ανάπτυξη να μας φέρει το κέρδος. Για αυτό και επενδύουμε συνεχώς πάνω στην εταιρία.

Το Taxiplon έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας και έχει επεκταθεί σε κράτη όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να επεκταθούν τα αξιόλογα ελληνικά Startups στη διεθνή αγορά;

Εγώ νομίζω πως ναι. Παίζει, βέβαια, βασικό ρόλο αυτό που κάνεις να μπορέσεις να το υποστηρίξεις και να είναι σωστά δομημένο. Πιστεύω πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει προς το εξωτερικό εταιρίες που θα λάμψουν.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι λίγο διστακτικοί και επιφυλακτικοί, λόγω της κρίσης που επικρατεί στην Ελλάδα;

Οποιαδήποτε έξυπνη ιδέα χρειάζεται αγάπη και υποστήριξη. Είτε η υποστήριξη αυτή είναι οικονομική, είτε ψυχολογική και εννοώ να αφιερώσεις ώρες πάνω σε αυτό που κάνεις. Αν κάποιος έχει κάτι να προσφέρει, νομίζω ότι θα πάει καλά. Αρκεί αυτό να είναι έξυπνο, καινοτόμο και να δώσει στο κοινό που θα απευθυνθεί κάτι καινούργιο, κάτι πρωτόγνωρο.

Έχω δει ότι υπάρχουν κάποιες νέες εταιρίες, για παράδειγμα, στον χώρο του τουρισμού ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχουν πάει πάρα πολύ καλά! Θεωρώ ότι δεν υστερεί η Ελλάδα σε κάτι, έχει πολύ έξυπνα μυαλά και αυτή η αίσθηση που μας έχουν δημιουργήσει, ότι «εμείς είμαστε τελειωμένοι» δεν πρέπει να περάσει.

Το θέμα είναι βέβαια, αυτά τα καλά ελληνικά μυαλά που όντως υπάρχουν, να μείνουν στην χώρα μας και να φτιάξουν τις επιχειρήσεις τους εδώ…

Αυτό πρέπει να πω ότι αντικειμενικά είναι λίγο δύσκολο. Γιατί οτιδήποτε καινούργιο ξεκινά, ενώ θα έπρεπε να έχει την στήριξη της κοινωνίας και του κρατικού μηχανισμού, αντίθετα πολλές φορές βρίσκεται μπροστά στην «κατακραυγή» και το «κυνηγητό». Οπότε, όπως σωστά είπατε, γιατί κάποιος νέος να κάνει κάτι στην Ελλάδα και να μην πάει στο εξωτερικό και να το δημιουργήσει πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα και ίσως με βοήθεια από την εκεί κοινωνία. Αλλά έτσι χάνουμε τελικά την χώρα μας…