Categories: Articles

Τέλος του 2015 οι πληρωμές μέσω smartphones

Πηγή Deasy.gr

Για το τέλη της επόμενης χρονιάς εκτιμάται ότι θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω smartphones σε ευρεία κλίμακα στην Ελλάδα. Και αν αυτοί οι σχεδόν 18 μήνες φαντάζουν μεγάλο χρονικό διάστημα, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν αρκετά γρήγορα όσον αφορά τη διάθεση των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, παράλληλα με την προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών, οι οποίες διατίθενται ήδη από αρκετές τράπεζες. Η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά την ίδια στιγμή το ποσοστό διείσδυσης των κινητών τηλεφώνων είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, οπότε τα smartphones μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών και στη χώρα μας.

Άλλωστε, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα πιλοτικά προγράμματα από όλες τις συστημικές τράπεζες σε συνεργασία και με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που αποτελούν το νέο “παίκτη” στο τοπίο των πληρωμών.

Χαρακτηριστικό της διάθεσης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank) έχουν καθίσει -εδώ και αρκετούς μήνες- στο ίδιο τραπέζι με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone και Wind) προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να προχωρήσει το θέμα των συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων.

Όπως σημείωσε σε χθεσινή -σχετική με το θέμα- ενημερωτική συνάντηση, ο γενικός διευθυντή της MasterCard για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, Αθανάσιος Γεραμάνης, η έλευση των συναλλαγών μέσω κινητών αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα όσον αφορά την “αλυσίδα” στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών με την εμφάνιση νέων “παικτών” όπως είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ο ρόλος των τελευταίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός ιδίως αν χρησιμοποιηθεί το μοντέλο όπου η SIM κάρτα του smartphone χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών. Σημειωτέον πως υπάρχει και ένα άλλο μοντέλο, αυτό της τεχνολογίας εξομοίωσης καρτών (host card emulation – HCE), όπου τα στοιχεία της κάρτας και των συναλλαγών φιλοξενούνται με ασφάλεια στο cloud, αντί της κάρτας SIM. Κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν απαιτείται η εμπλοκή των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Όμως, οι προδιαγραφές γι’ αυτό το μοντέλο δεν έχουν ακόμη πλήρως καθοριστεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC που χρησιμοποιείται και στις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών. Η MasterCard έχει πιστοποιήσει περίπου 80 συσκευές μέχρι στιγμής, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς.

Διαβάστε Περισσότερα στο Deasy.gr