Categories: Articles

Παρεμβάσεις για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με μείωση της γραφειοκρατίας

Πηγή: Exipno.gr

Παρεμβάσεις σε 13 τομείς της οικονομίας και του «επιχειρείν» (από τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και έργων έως το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων) που θα μειώσουν κατά 25% τα διοικητικά βάρη -κυρίως μέσω απλούστευσης των διαδικασιών- προαναγγέλλει ο ΟΟΣΑ.

Με επιστολή που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ως επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης «για την αποτίμηση και τον περιορισμό των διοικητικών βαρών» σε συνέχεια σχετικής απόφασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, το ΣΕΤΕ και τη ΓΣΕΕ να καταθέσουν την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, προτάσεις για τις αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με την επιστολή, «μη αναγκαία διοικητικά βάρη επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, εμποδίζουν τη λειτουργία των αγορών σε βάρος των εταιρειών και των νοικοκυριών – καταναλωτών και βλάπτουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Οι 13 τομείς

Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν 13 τομείς που είναι: Ο αγροτικός τομέας και οι αγροτικές ενισχύσεις, η εταιρική νομοθεσία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ασφάλεια τροφίμων, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι δημόσιες προμήθειες, τα στατιστικά, ο ΦΠΑ, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και εργασιακές σχέσεις.

Για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν (και οι οποίες μπορεί να «κρύβουν» ανατροπές πίσω από τους 13 γενικούς τίτλους) ο ΟΟΣΑ σπεύδει να «καθησυχάσει» ότι θα χρησιμοποιηθούν διεθνώς παραδεκτές μέθοδοι και εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο τραπέζι του διαλόγου του ΟΟΣΑ θα συμμετέχει, πάντως, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και όπως τόνιζαν συνδικαλιστικά στελέχη θα τεθεί «βέτο» σε τυχόν δυσμενείς αλλαγές (π.χ. κατάργηση ιδιαίτερων εργασιακών δικαιωμάτων μέσω της κωδικοποίησης της νομοθεσίας και της καθιέρωσης ενός Ενιαίου Κώδικα Εργασίας ). Παράγοντες της αγοράς και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν, πάντως, τον περιορισμό των διοικητικών βαρών ως «απόλυτα αναγκαίο παράγοντα» για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιδιωκόμενη ανάπτυξη της οικονομίας.

Το χρονοδιάγραμμα
Ο ΟΟΣΑ έχοντας αναλάβει, με διεθνή σύμβαση και έναντι αμοιβής, το έργο σχεδιάζει να έχει 3 έως 4 επίσημες συναντήσεις στην Αθήνα με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από το τέλος του 2013 οπότε θα υποβάλλει στην κυβέρνηση την τελική Εκθεση με συγκεκριμένα μέτρα.

Προχωρεί η χρήση της ψηφιακής υπογραφής

Την πλήρη ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης που θα βοηθήσει στον σημαντικό περιορισμό της γραφειοκρατίας επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το α’ εξάμηνο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι τότε, πάντως, το πλάνο, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, περιλαμβάνει την αξιοποίηση των ψηφιακών υποδομών, προκειμένου να εμπλουτίζονται οι ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ο υπάρχων σχεδιασμός επικεντρώνεται σε δύο έργα – πυλώνες: το πρώτο είναι μία νέα πλατφόρμα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και επιχειρήσεις, για το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός (CRMS – Citizen Relationship Management System). Το δεύτερο αφορά την πλατφόρμα της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας και προκηρύσσεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα δύο έργα επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ και έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 21,5 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι την ολοκλήρωσή τους στις αρχές του 2015, πάντως, το υπουργείο θα επιδιώξει να αυξήσει τις υπάρχουσες δράσεις, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές, όπως την πύλη «Ερμής» (www.ermis.gov.gr). Έτσι, προχωρεί η χρήση της ψηφιακής υπογραφής και της αποκλειστικά ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων σε όλα τα υπουργεία, έως το Καλοκαίρι, όπως και η παροχή της δυνατότητας για την ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων, όπως είναι αυτά του γάμου, των ΚΤΕΟ, της έκδοσης διαβατηρίων/ταυτότητας. Επίσης, υλοποιείται η αυτόματη αδειοδότηση επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών μέσω του συστήματος «Ερμής» και η ψηφιοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως η αδειοδότηση επενδύσεων.