Πριν λίγες μέρες έτυχε να δω την γνωστή ταινία «The Social Network». Για όσους δεν την γνωρίζουν, πρόκειται ουσιαστικά για την ιστορία του Facebook. Η ταινία εξιστορεί μόλις μια από τις περιπτώσεις, κατά την οποία ένα Startup… έφτασε να κατακτήσει τον κόσμο. Μια μαγική διαδρομή προς την επιτυχία, που ξεκίνησε από το μηδέν, με ελάχιστο αρχικό budget. Αν έβλεπες μόνο την ταινία, μη γνωρίζοντας πως το Facebook υπάρχει και στη πραγματικότητα (πράγμα δύσκολο, αλλά λέμε), θα πίστευες ότι αυτά… γίνονται μόνο στις ταινίες.
Κι όμως, η ιστορία του Facebook, είναι αληθινή. Το ίδρυσε το 2004 ο Mark Zuckerberg και αρχικά απευθυνόταν μόνο στους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο οποίο σπούδαζε και ο ίδιος. Το 2006 έγινε προσβάσιμο για κάθε άνθρωπο πάνω στον πλανήτη και η ξέφρενη πορεία του από εκεί και πέρα είναι λίγο- πολύ γνωστή. Ο ιδρυτής του έγινε ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου και το Facebook, εκείνο το site που είχε δημιουργηθεί κάποτε σε ένα φοιτητικό δωμάτιο, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα site παγκοσμίως, ενώ σήμερα απαριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Πρόκειται πλέον για το δεύτερο site με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, μετά από αυτό της Google.
Ναι, και η Google κάποτε ήταν Startup. Μια ιδέα που δημιουργήθηκε και «έτρεξε» τον πρώτο καιρό μέσα σε ένα γκαράζ! Αυτή η ιστορία ξεκινά το 1996, όταν οι Larry Page και Sergey Brin έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Τότε φτιάξανε την μηχανή αναζήτησης του Google. Ενώ οι μέχρι τότε υπάρχουσες μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.
Η Google καταγράφει ανοδική τροχιά και από το μικρό γκαράζ, σήμερα στεγάζεται σε γραφεία στην Καλιφόρνια, τα οποία θεωρούνται κορυφαία σε παγκόσμια κλίμακα. Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft.
Να το πάλι. Ακόμα μια Startup. H Microsoft ιδρύθηκε το μακρινό 1975 από τον Bill Gates και τον Paul Allen, καταφέρνοντας επίσης να μπει… στα σπίτια ολόκληρου του πλανήτη. Η εταιρία ξεκίνησε αρχικά δημιουργώντας λογισμικό για τη γλώσσα προγραμματισμού Basic, αργότερα ήρθε η συνεργασία με την IBM, η οποία θέλησε να λανσάρει έναν προσωπικό υπολογιστή και κάπως έτσι η Microsoft έφτασε στην επιτυχία. Σήμερα η εταιρία διαθέτει περίπου 94.290 υπαλλήλους σε 102 χώρες! Διαθέτει μια σειρά από γνωστά προϊόντα όπως το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών Microsoft Windows, το σύνολο εφαρμογών γραφείου Microsoft Office και τις κονσόλες παιχνιδιών Xbox.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση της Microsoft, ένα χρόνο μετά για την ακρίβεια, δημιουργείται μια ακόμα καινοτόμος εταιρία , η οποία επίσης μέσα στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα έφτανε στην κορυφή. Η γνωστή σε όλους μας σήμερα, Apple. Την ίδρυσαν ο Steve Jobs μαζί με τον Steven Wozniak (που αλλού;) μέσα σε ένα γκαράζ, στην μικρή πόλη Λος Άλτος των ΗΠΑ.
Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple 1, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Λίγο αργότερα ήρθε ο Apple 2 και o Machintos. Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να διώξει τον συνιδρυτή της εταιρείας, Steve Jobs. Το 1996 η εταιρία έφτασε στα πρόθυρα της πτώχευσης, αλλά με την επιστροφή του Steve Jobs σε αυτή το 1997 ήρθε και πάλι… η εκτόξευση. Μέχρι σήμερα η πορεία της Apple είναι ανοδική, παρέχοντας προϊόντα όπως τα iMac, iPad, iPhone και MacBook.
Και ο κατάλογος των Startups, που κατέγραψαν το δικός τους… success story σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν σταματά. Ονόματα όπως το Twitter, το Instagram και το Ebay, τα οποία σήμερα τα βλέπουμε παντού γύρω μας, κάποτε «γεννιόντουσαν» σε ένα μικρό διαμέρισμα, σε ένα γκαράζ ή σε μια αποθήκη.
Βεβαίως, για να είμαστε και ρεαλιστές, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν φτάνουν όλες οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στην κορυφή. Υπάρχουν μάλιστα πάρα πολλά Startups τα οποία «σβήνουν» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Οι ιστορίες όμως όλων αυτών των σημερινών επιχειρηματικών κολοσσών δείχνουν ότι με μια έξυπνη ιδέα, ένα σωστό πλάνο και λίγη τύχη, όλα μπορούν να συμβούν. Όπως έλεγε άλλωστε και ο μεγάλος Nelson Mandela, «Μοιάζει πάντα αδύνατο, μέχρι να συμβεί».