Να ‘μαστε πάλι. Όπως και πέρυσι τέτοιο καιρό, έτσι και φέτος αναμένεται να «τρέξει» το επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης (Voucher), για νέους ανέργους μέχρι 29 ετών. Η συμμετοχή το περασμένο έτος ήταν μεγάλη. Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν, ήταν επίσης σημαντικές.
Και κάπου εδώ δημιουργείται το ερώτημα στους… τολμηρούς που θα αποφασίσουν να κάνουν αίτηση συμμετοχής και φέτος: θα διορθωθούν άραγε τα περσινά προβλήματα έτσι ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία για τους συμμετέχοντες; Θα φανεί στην πράξη. Οι αιτήσεις για φέτος πάντως έχουν ξεκινήσει και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Τι μας δίδαξε το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα: Το περασμένο έτος «έτρεξε» το αντίστοιχο Voucher για νέους ανέργους, από 18 ως 29 ετών. Τι προέβλεπε συνοπτικά: οι συμμετέχοντες σε πρώτη φάση περνούσαν από κάποια σεμινάρια θεωρίας τα οποία γίνονταν σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Για αυτά τα σεμινάρια θα λάμβαναν, βάση της σύμβασης, εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο θα το έπαιρναν στα χέρια τους, με την συμπλήρωση ενός μήνα στη «εταιρία πρακτικής» στην οποία θα πήγαιναν, μετά το τέλος των θεωριών. Στην εταιρία θα έμεναν για περίπου 5 μήνες (μέχρι τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων ωρών) και με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έπαιρναν το τελικό χρηματικό ποσό, μαζεμένο.
Τι συνέβη στην πράξη: οι συμμετέχοντες πήγαν κανονικά τόσο για τα σεμινάρια, όσο και για την εργασία στις εκάστοτε εταιρίες. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές και του εκπαιδευτικού επιδόματος, αλλά και του τελικού χρηματικού ποσού το οποίο –υποτίθεται- έπρεπε να παραλάβει ο κάθε συμμετέχοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Όσοι πάρουν την απόφαση λοιπόν να συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, θα πρέπει να γνωρίζουν –για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως- ότι οι πληρωμές γίνονται με σημαντικές καθυστερήσεις. Από την μια πλευρά, είναι χρήματα τα οποία φυσικά δεν πρόκειται να τα χάσει κάποιος. Από την άλλη, σίγουρα δεν μπορείς να στηριχτείς σε αυτά για να καλύψεις τις ανάγκες σου, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συμμετέχεις στο πρόγραμμα.
Για αυτές τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, ευθύνεται –για να μιλάμε συγκεκριμένα- το Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για χρήματα τα οποία είναι επιδοτούμενα. Δεν τα πληρώνει δηλαδή ο κάθε εργοδότης. Βρίσκονται εξ αρχής στα κρατικά ταμεία κι όμως δεν πηγαίνουν στην ώρα τους στους δικαιούχους. Κατά την διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος, εντύπωση προκάλεσε η γενικότερη στάση των υπαλλήλων και των στελεχών του υπουργείου. Στο 90% των περιπτώσεων κανείς αρμόδιος δεν απαντούσε στα σχετικά τηλέφωνα, ενώ ακόμα και αν κατάφερνες να μιλήσεις με κάποιον, οι απαντήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που σου έδιναν θύμιζαν… συμπλήρωση του Λόττο.
Θα πρέπει να επισημανθεί και κάτι ακόμα, το οποίο είναι σημαντικό για τους συμμετέχοντες, στην αρχή του προγράμματος. Αφού κάποιος κάνει αίτηση και εγκριθεί για το πρόγραμμα, είναι προτιμότερο να ψάξει σε περισσότερα από 1 ΚΕΚ, μέχρι να καταλήξει σε αυτό που θα του βρει την εταιρία που καλύπτει τον ίδιο. Μην βιαστούν οι ενδιαφερόμενοι να «κλείσουν» σε κάποιο ΚΕΚ. Μπορούν να απευθυνθούν σε όσα επιθυμούν και να επιλέξουν το καλύτερο για αυτούς.
Σε ότι αφορά το φετινό πρόγραμμα, το χρηματικό κομμάτι αναμένεται να είναι το ίδιο με πέρυσι. Δηλαδή, συνολικά 2.700 ευρώ μικτά για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ» και συνολικά 2.400 ευρώ μικτά για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Στις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν οικονομικά κίνητρα έτσι ώστε, αν το επιθυμούν, να προσλάβουν τους Voucheristas, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.