Categories: Articles

Ιδιωτικοποιήσεις: Όλες οι απόψεις σε ένα event

Το «καυτό» θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε χτες (9/4) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις για το ομολογουμένως πολυδιάστατο θέμα. Έγινε απολογισμός του τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ακούστηκαν και μια σειρά από εκτιμήσεις για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Το Startup.gr ήταν εκεί.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC, Κώστας Μητρόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής της εφημερίδας Ναυτεμπορική, Γιάννης Περλεπές.

«Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εισπράξει το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ το 2014 και 2,3 δισ. ευρώ το 2015», τόνισε ο Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η επιτυχής ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ενισχύσει κατά 2,5% στο ΑΕΠ έως το 2016 και να δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στο μεγάλο business project το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα». Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι εδώ και χρόνια το Ελληνικό παρέμενε ανεκμετάλλευτο λόγω της αναποφασιστικότητας του κράτους και τώρα έγινε η σωστή κίνηση καθώς, όπως επεσήμανε ο ίδιος, «η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου θα επιφέρει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, με το ύψος της συνολικής επένδυσης να διαμορφώνεται σε 7,7 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 35.000 θέσεις εργασίας»

Μιλώντας γενικότερα για την ελληνική οικονομία, παραδέχτηκε ότι η ανεργία στο 28% είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην μετά-μνημόνιο εποχή».

Εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είχε ο βουλευτής του Σύριζα, Γιώργος Σταθάκης. «Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να σταματήσουν» είπε με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Σταθάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία ιδιωτικοποιημένη οικονομία ήδη από την προηγούμενη 10ετία, αφού μεσολάβησε ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων. Όπως για παράδειγμα, στις περιπτώσεις του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, πολλών Δημοσίων έργων και αρκετών τραπεζών».

«Για την Αριστερά είναι αδιαπραγμάτευτη αξία ο δημόσιος χαρακτήρας ιδίως των βασικών αγαθών όπως το νερό» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, ενώ προανήγγειλε μάλιστα ότι «εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα ώστε να αναθεωρηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε περιπτώσεις που θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον (πχ ΕΥΑΘ)».

Σε ότι αφορά το πρακτικό σκέλος, των ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κανόνες ανταγωνισμού στις περισσότερες των περιπτώσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο εμφανίστηκε ένας μόνο υποψήφιος επενδυτής. Τόνισε επιπλέον, ότι «το τίμημα για το Ελληνικό ήταν πολύ μικρό». Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία της χώρας μας, επεσήμανε ότι «η διέξοδος είναι το τρίπτυχο: μεγάλη τομή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας – ανασυγκρότηση των θεσμών που εγκατέλειψε το κράτος – αντιστροφή του μεγάλου κλίματος αποεπένδυσης στην Ελλάδα».

Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης. «Βλέπουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ως μία αναπτυξιακή διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι έως τώρα έχουν εισπραχθεί 2,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που έχουν διεκπεραιωθεί, ενώ σύντομα αναμένονται άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), ο κ. Εμίρης τόνισε ότι «δεν συζητάμε πώληση της ΕΥΑΘ, αλλά παραχωρούμε το δικαίωμα διανομής νερού στους πολίτες, μέχρι το 2030». Και αυτός με την σειρά του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί την περίπτωση του Ελληνικού, λέγοντας μάλιστα ότι «για εμάς αποτελεί ένα λάβαρο».

«Σε μια ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης προβλημάτων στην περίπτωση μελλοντικής τριβής του ιδιώτη με το κράτος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. «Οι υποδομές μέσα από Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να κινητοποιήσουν 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020» εκτίμησε από την δική του μεριά ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, Κώστας Μητρόπουλος. Το κλίμα είναι καλύτερο στις αγορές, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι τα κεφάλαια που μπαίνουν στη χώρα να μένουν εδώ, δηλαδή η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, συμπλήρωσε ο κ. Μητρόπουλος.