Σκέφτεσαι να κάνεις το πρώτο σου βήμα στην επιχειρηματικότητα και χρειάζεσαι πρακτικές ιδέες για το πώς να ξεκινήσεις; Ψάχνεις για καθοδήγηση στο πώς να αξιοποιήσεις ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους; Φέτος την άνοιξη, έχεις την ευκαιρία, μαζί με ανθρώπους από όλον τον κόσμο, να συμμετέχεις στο μαζικό, ανοιχτό, διαδικτυακό μάθημα (Massive Open Online Course – MOOC), με τίτλο “Beyond Silicon Valley: Growing Entrepreneurship in Transitioning Economies.”
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα μαζί με το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και την Metavallon προσφέρουν ένα μαζικό, ανοιχτό, διαδικτυακό μάθημα (Massive Open Online Course – MOOC) από την πλατφόρμα Coursera που για πρώτη φορά θα έχει υλικό ειδικά σχεδιασμένο για το Ελληνικό κοινό.
Το μάθημα διοργανώνεται από το καθηγητή Michael Goldberg του Case Western Reserve University και θα διαρκέσει από 28 Απριλίου 2014 μέχρι 9 Ιουνίου 2014. Αφορά στο πώς αναπτύσσονται τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα εν καιρώ κρίσης και σε οικονομίες σε μετάβαση. Το μάθημα προσφέρει απλές, πρακτικές συμβουλές και πληροφορίες για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, την ανεύρεση κεφαλαίου και την αξιοποίηση ενδιάμεσων υποστηρικτικών δομών. Ο καθηγητής Goldberg θα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του Cleveland, στο Οχάιο των ΗΠΑ, καθώς και άλλων μεταβαλλόμενων οικονομιών ανά τον κόσμο, όπως το Βιετνάμ και η Τουρκία, για να υπογραμμίσει τις ευκαιρίες και τα εμπόδια στα διαφορετικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα.
Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε το ελληνικό κοινό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια συζήτηση επί της επιχειρηματικότητας, προσφέροντας την εμπειρία Αμερικανικού Πανεπιστημίου και τη διάδραση με επιχειρηματίες, συμβούλους, αναλυτές και ειδικούς.
Η προσέγγισή μας: Go local! And go live!
Για την δημιουργία του ελληνικού εκπαιδευτικού υλικού συνεργαστήκαμε με επαγγελματία κινηματογραφιστή και ομάδα παραγωγής. Συνολικά βιντεοσκοπήθηκαν 36 συνεντεύξεις, στις οποίες συμμετέχουν έλληνες επιχειρηματίες, ειδικοί επί της χρηματοδότησης, εκπρόσωποι οργανισμών και κρατικών φορέων. Μερικοί από αυτούς είναι η Ρεβέκκα Πιτσίκα, ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Αλέξανδρος Τρίμης, ο Νίκος Μωραϊτάκης, ο Αρτέμης Σαϊτάκης και ο Απόστολος Αποστολάκης. Το ελληνικό εκπαιδευτικό υλικό καλύπτει πανεπιστήμια, υποστηρικτικούς οργανισμούς, χρηματοδοτικούς φορείς, επιχειρηματίες νεοφυών εταιριών, οικογενειακές επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που ένα μαζικό, ανοιχτό, διαδικτυακό μάθημα έχει ενσωματώσει σε τέτοια έκταση υλικό από την Ελλάδα.
Το μάθημα είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους. Πέρα από τις εβδομαδιαίες διαδικτυακές διαλέξεις, θα γίνουν συναντήσεις (meet-ups) σε 4 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να συζητήσουν τις θεματικές ενότητες του μαθήματος, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις θα γίνουν στην Αθήνα (30/4), τη Θεσσαλονίκη (13/5), το Ηράκλειο (21/5)και τα Ιωάννινα (29/5), ενώ θα περιλαμβάνουν πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό από τις ελληνικές συνεντεύξεις. Ακόμα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις σχετικές με το μάθημα στους ακαδημαϊκούς υπευθύνους από το ALBA Graduate Business School, καθώς και να συνομιλήσουν με τους προσκεκλημένους ομιλητές.
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτή την μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, δεν έχει παρά να εγγραφεί στην ιστοσελίδα www.alba.edu.gr/mooc.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Φανή Μαξιλάρη, fmaxilar@alba.edu.gr.