Categories: Articles

Αυτο-αξιολόγηση Επιχειρηματία

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Άρθρο του Γεράσιμου Τζαμαρέλου

Πολλοί από εμάς πριν καν εμπλακούμε στη διαδικασία της δημιουργίας της δικής μας επιχείρησης, να επενδύσουμε τις οικονομίες μας και να ‘’παρασύρουμε’’ την οικογένειά μας σε μια περιπέτεια με απρόβλεπτη έκβαση, είναι ανάγκη να απαντήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια στο ερώτημα:

«Κάνω για επιχειρηματίας; Είμαι κατάλληλος για ιδιοκτήτης-διευθυντής  μικρομεσαίας επιχείρησης;»

Η ερώτηση αυτή είναι η πρώτη που πρέπει να θέσει κανείς στον εαυτό του, πριν ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης, καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επιτυχία της.

<<Διαθέτεις την απαραίτητη προπαίδεια, τα απαιτούμενα προσόντα, την σχετική εμπειρία της ‘’πιάτσας’’ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην οποία θέλεις να εμπλακείς;>>

Ακόμα και αν έχουμε αρκετές γνώσεις, ικανότητες και εργασιακή εμπειρία, είναι άραγε, θετική η στάση μας και η συμπεριφορά μας απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους θα συναλλασσόμαστε σε καθημερινή βάση (πελάτες, προμηθευτές, υπαλλήλους κ.λπ.);

Πριν λοιπόν μπούμε σε μια τέτοια συναρπαστική και κερδοφόρα περιπέτεια, για μερικούς, ή αγχοτική και επιζήμια για άλλους, είναι ανάγκη να κάνουμε μια ειλικρινή και, όσο γίνεται, αντικειμενική αξιολόγηση.

Ως μέλλων ιδιοκτήτης-διευθυντής της δικής μας μικρής επιχείρησης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μας.

Ένα μικρό ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις που θα δώσουμε,θα προσδιορίσουν τον βαθμό της καταλληλότητας μας για να γίνουμε ιδιοκτήτες – διευθυντές μίας μικρής ή και μεσαίας επιχείρησης.

Τι μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας; Καταρχήν αν μας αρέσει η επιχειρηματικότητα ή θα το κάνουμε επειδή θέλουμε να επενδύσουμε κάποια κεφάλαια. Εάν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Κατά πόσο μας στηρίζει ή όχι η οικογένειά μας. Αν είμαστε εργατικοί, κάνουμε για ‘’ηγέτες’’ και κατά πόσο είμαστε καλοί στην επικοινωνία. Επιχειρηματίας χωρίς καλή επικοινωνία και διαπραγματευτικές ικανότητες, μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση στο ‘’χάος’’,με τεράστιες απώλειες των κεφαλαίων ίδρυσής της.