Categories: Articles

Ποια είναι τα χειρότερα επαγγέλματα;

Του Κώστα Φαρμάκη,

Αν πιστεύετε ότι έχετε τη χειρότερη δουλειά του κόσμου, τσεκάρετε ξανά. Συνήθως αυτή μας η πεποίθηση πηγάζει από το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε από το άμεσο περιβάλλον της εργασίας μας, τους προϊσταμένους μας ή την αμοιβή μας. Αλλά υπάρχουν πολλά αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία μπορούμε σήμερα να ξεχωρίσουμε ποιες ειδικότητες «υπέφεραν» το 2013 και δεν αναμένεται να βελτιωθούν το 2014.

Η εταιρεία επιλογής προσωπικού CareerCast.com ερεύνησε τα δεδομένα της αγοράς εργασίας (φυσικά χαρακτηριστικά κάθε θέσης, αμοιβές, προοπτικές εξέλιξης, κύρος, ανταγωνιστικότητα, παράγοντες που προκαλούν στρες κ.ά.) και κατέληξε στα επαγγέλματα που έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις σε ικανότητες και προσφορά, αλλά προσφέρουν δυσανάλογα μικρή ανταμοιβή.

Η έρευνα δεν έλαβε υπόψη της συναισθηματικά κριτήρια -όπως το να σου αρέσει τόσο πολύ η δουλειά σου που να μην δίνεις και τόση σημασία στα αρνητικά-, αλλά επικεντρώθηκε σε αντικειμενικά κριτήρια και αριθμούς.

!command:see:1831!

Τα καλά νέα είναι πως σχεδόν κάθε ειδικότητα έχει στοιχεία και προϋποθέτει ικανότητες που μπορούν να «μεταφερθούν» σε άλλη καριέρα για όποιον αποφασίσει να αλλάξει πεδίο.

Ας δούμε τα χειρότερα επαγγέλματα για το 2013, σύμφωνα πάντα με την CareerCast, μαζί με στοιχεία και παρατηρήσεις για την αντίστοιχη ελληνική αγορά εργασίας.

Ιπτάμενη Συνοδός / Φροντιστής

Οι υψηλές αμοιβές, τα έξτρα εισιτήρια και τα πολλά ρεπό ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Σήμερα αεροσυνοδός σημαίνει εξαντλητικά και ακανόνιστα ωράρια, υψηλά επίπεδα στρες, ανταγωνιστικό περιβάλλον και μέτρια αμοιβή. Το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας προβλέπει μικρή αύξηση των θέσεων εργασίας έως το 2020 ενώ οι νεοεισερχόμενοι έχουν μισθό μόλις 16.500 δολάρια το χρόνο.

Ωστόσο, οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης (έως και 20%) στην Ασία και τις χώρες του Κόλπου σημαίνουν πως όποιος έχει εμπειρία και γνώση των σχετικών γλωσσών μπορεί να έχει πλεονέκτημα και ευκαιρίες να εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες και να δει πραγματικά όλο τον κόσμο.

Ταχυδρόμος / Courier

Οι προβλέψεις στις ΗΠΑ μιλούν για 12% μείωση των θέσεων εργασίας ως το 2020, ενώ στην Ελλάδα η μείωση του προσωπικού και οι περικοπές αμοιβών στα δημόσια ταχυδρομεία δεν κάνουν τα πράγματα ευκολότερα για τους διανομείς που πρέπει να παραδώσουν με κάθε καιρό, σε κάθε σημείο την αλληλογραφία.

Οι δε ιδιωτικές εταιρείες courier επλήγησαν σοβαρά καθώς η ύφεση μείωσε δραματικά τον όγκο διακινούμενων εγγράφων μεταξύ εταιρειών, άρα και το έργο τους και το προσωπικό τους και τις αμοιβές. Επιπλέον, οι συνθήκες των ελληνικών δρόμων το κάνουν ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα.

Εργάτης σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου

Ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα στον κόσμο και σίγουρα μία από τις επιλογές όσων μεταναστεύουν στη Βόρεια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή ή την Ασία ψάχνοντας δουλειά στον τεχνικό τομέα. Εξαντλητικές βάρδιες σε απομονωμένες τοποθεσίες, εκτεθειμένοι στον καιρό και σε επικίνδυνες ουσίες, με κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, μακριά από τις οικογένειές τους ίσως και για μήνες κάθε φορά.

Οι αμοιβές τους διεθνώς είναι σχετικά υψηλές και ξεκινούν από 69.000 δολάρια το χρόνο, ενώ όσοι ανεβαίνουν στην ιεραρχία μπορούν να φτάσουν και τα 140.000 δολάρια. Για το μέλλον, οι ειδικοί προβλέπουν μείωση στις σχετικές θέσεις καθώς η εξάρτηση από το πετρέλαιο θα μειώνεται και η αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων θα αυξάνεται, αλλά καμία σημαντική αλλαγή δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον.

Ηθοποιός

Εδώ και χρόνια στην Αθήνα κυκλοφορεί ένα αστείο που λέει «Τι δουλειά κάνεις; Ηθοποιός; Και σε ποιο μπαρ δουλεύεις σερβιτόρος;». Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υψηλή ανεργία, αλλά επίσης οι χαμηλές αμοιβές και οι λίγες μέρες παραστάσεων που δεν αποδίδουν στον ηθοποιό επαρκές εισόδημα.

Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση και ακόμα και θεωρούμενοι «σταρ» αναγκάζονται να παίζουν σε 2 παραστάσεις ή να διδάσκουν σε δραματικές σχολές για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Ακόμα και στο εξωτερικό, η μέση αμοιβή είναι 40.000 δολάρια το χρόνο, δηλαδή οι μισοί επαγγελματίες βγάζουν λιγότερα από αυτό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ