Στον καθημερινό έλεγχο της ιστοσελίδας σας διαπιστώνετε προς μεγάλη σας έκπληξη ότι αυτή έχει εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα της Google…Είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα για να εντοπίσετε το πρόβλημα και να το διορθώσετε.
Αρχικά εντοπίστε με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα έχει εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα όλη η ιστοσελίδα σας ή κάποια συγκεκριμένη σελίδα της; Μπορείτε να κάνετε αυτό τον έλεγχο χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία όπως είναι το Link Assistant’s Rank Tracker. Ας υποθέσουμε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μονάχα στην homepage σας.
Ο απλούστερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε τον Google operator“site”. Συγκεκριμένα πραγματοποιήστε μια αναζήτηση με το site:yourdomain. Αν η σελίδα σας, στην συγκεκριμένη περίπτωση η homepage σας, δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα τότε έχει αφαιρεθεί ατό το Google index. Ας υποθέσουμε ότι πράγματι έχει αφαιρεθεί. Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την εξέλιξη.
Στα περισσότερα Content Management Systems που υποστηρίζουν τις ιστοσελίδες είναι πολύ εύκολο να κάνετε μια σελίδα nonindex, δηλαδή να δηλώσετε στις μηχανές αναζήτησης ότι δεν θέλετε να την ευρετηριάσει. Αυτό γίνεται συνήθως με ένα tick-box το οποίο κατά λάθος μπορεί να ενεργοποιήθηκε. Για να δείτε αν αυτό δημιούργησε το πρόβλημα πηγαίνετε στονsource code της σελίδας σας πατώντας δεξί click + view source code και αναζητήστε τον όροnonindex. Αν το αποτέλεσμα είναι <meta name=”robots” content=”noindex”> τότε αυτό έχει προκαλέσει το πρόβλημα, αλλιώς προχωράτε στο επόμενο βήμα.
Το συγκεκριμένο αρχείο δηλώνει στις μηχανές αναζήτησης τις συγκεκριμένες σελίδες της ιστοσελίδας μας που δεν επιθυμείτε να τις επισκεφθούν. Αν από λάθος έχει δηλωθεί στο συγκεκριμένο αρχείο η σελίδα σας που έχει εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα της Googleτότε απλά την αφαιρείτε από αυτό. Αν δεν εντοπίζεται εκεί το πρόβλημα συνεχίζετε τον έλεγχο.
Αν από άγνοια ή λάθος έχετε χρησιμοποιήσει τεχνικές που απαγορεύονται από τις μηχανές αναζήτησης τότε είναι πιθανό η σελίδα σας να έχει τιμωρηθεί. Μπορείτε να το ανακαλύψετε πηγαίνοντας στα Google Webmaster Tools στο Manual Actions tab. Εάν το μήνυμα εκεί είναι “No manual webspam actions found.” τότε τα νέα είναι καλά για εσάς.
Μια άλλη πιθανότητα είναι να έχετε τιμωρηθεί από τον αλγόριθμο της Google, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχετε κάποια ειδοποίηση. Πιθανότερες αιτίες για αυτή την εξέλιξη είναι εξής δύο: