Συνέντευξη στον Θάνο Καυκαλίδη
Στις 23 και 24 Νοεμβρίου είχα τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχω στην εκδήλωση «Disrupt, Startup, ScaleUP» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Week). Το συνέδριο αυτό συγκέντρωσε καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου της έρευνας και της καινοτομίας, δίνοντας παράλληλα μια μοναδική ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους Έλληνες να έρθουν σε επαφή με επενδυτές, νέους startupers, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν παγκόσμια δίκτυα που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ελληνικού επιχειρηματικού «οικοσυστήματος».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχα τη χαρά να συνομιλήσω με την κυρία K. Shelly Porges. Η Shelly είναι επιχειρηματίας, τέως ανώτατη σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α, σύμβουλος στρατηγικής και marketing με ειδίκευση στην προώθηση προϊόντων, brands, εταιριών καθώς και στη συγκέντρωση κεφαλαίων για μη κερδοσκοπικές και πολιτικές οργανώσεις. Αυτή τη στιγμή, συν-προεδρεύει στην εθνική χρηματοδότηση της καμπάνιας «Ready for Hillary PAC», είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Βόρειας Αμερικής για τα βραβεία «Cartier Women’s Initiative Awards», μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, καθώς και μέλος διοικητικών συμβουλίων πολλών εταιριών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Ως ανώτατη σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α υπεύθυνη για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας (GEP), κατάφερε κατά τη διάρκεια της θητείας της να το «αναβαθμίσει», αυξάνοντας το εύρος του σε 150 χώρες και μετονομάζοντας το σε GEP 2.0. Επίσης, πριν τη συμμετοχή της στη διαχείριση του προγράμματος, εργάστηκε στο ίδιο Υπουργείο για την Παγκόσμια Επιχειρηματική Πρωτοβουλία των Γυναικών.
Οι ερωτήσεις που της έθεσα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, και οι οποίες ακολουθούν, αφορούν κυρίως τις αντιλήψεις της για τον επιχειρηματία, πληροφορίες για το GEP και το GEP 2.0, καθώς και ορισμένες προτάσεις και προτροπές προς τη νέα γενιά των Ελλήνων που σήμερα αναζητά μέσα από συμπληγάδες ένα λαμπρότερο μέλλον.
Κυρία Porges, πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Είστε Επιχειρηματίας; Σχεδιαστής Πολιτικής (Policy Maker); Σύμβουλος; Fundraiser;
S.P: Σίγουρα Επιχειρηματίας. Αυτό είμαι, γυναίκα επιχειρηματίας.
Με βάση τη δική σας μέχρι τώρα πορεία και πολύ πλούσια εμπειρία, πώς θα προσδιορίζατε τον επιχειρηματία;
S.P: Ο επιχειρηματίας για μένα είναι ο άνθρωπος που εντοπίζει τις ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να τις εντοπίσουν. Προσέξτε όμως, ο επιχειρηματίας δεν τις εντοπίζει μονάχα αυτές τις ευκαιρίες, αλλά προσπαθεί μέσα από τη δράση του και την εφευρετικότητα του να δώσει λύση στο πρόβλημα και να μετουσιώσει την ιδέα του σε πράξη!
Επίσης, ο επιχειρηματίας πρέπει να ρισκάρει. Προσωπικά ήμουν 10 χρόνια στην American Express στον Καναδά, είχα μια καριέρα αρκετά σημαντική αλλά αποφάσισα να αλλάξω δουλειά όταν μου προσέφεραν μια αντίστοιχη θέση στην Bank of America, στις Η.Π.Α, όπου και ήθελα να επιστρέψω. Η απόφαση μου αυτή εμπεριείχε αρκετά ρίσκα, μιας και η τράπεζα τότε (μέσα δεκαετίας του 80’) αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα. Παρόλα αυτά τόλμησα την αλλαγή διότι εμπιστεύτηκα τον αντιπρόεδρο της τράπεζας με τον οποίο συνομίλησα βεβαίως πριν αναλάβω την καινούργια θέση. Αυτό που με έκανε να πάρω την απόφαση μου ήταν ο τρόπος με τον οποίον ο άνθρωπος αυτός έβλεπε τα πράγματα, ο τρόπος σκέψης του ταίριαζε απολύτως με τον δικό μου! Σε διάστημα δύο μηνών μετά την ανάληψη της καινούργιας μου θέσης, κατάφερα κατόπιν υιοθέτησης τριών συγκεκριμένων βημάτων, να αυξήσω σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κέρδη του τμήματος της τράπεζας για το οποίο ήμουν υπεύθυνη (τμήμα πιστωτικών καρτών). Επίσης, κάτι που θέλω να τονίσω είναι ότι ήμουν γυναίκα και μάλιστα η νεότερη σε τέτοιο πόστο. Οι υπόλοιποι ήταν όλοι άνδρες ηλικίας 40 ετών και πάνω… Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μετάνιωσα για αυτήν μου την απόφαση μου.
Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για τη θητεία σας στο Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα (GEP);
S.P: Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα (GEP) ξεκίνησε το 2010 με αφορμή την ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α, Barack Obama στο Κάιρο το 2009. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών, ιδρυμάτων, κοινωνικών επιχειρηματιών από τις Η.Π.Α, με χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία καθώς και με τις μουσουλμανικές κοινότητες παγκοσμίως. Αρχικά, το πρόγραμμα είχε πέντε (5) βασικούς πυλώνες, οι οποίοι εν συνεχεία διευρύνθηκαν σε επτά (7), ορισμένοι εκ των οποίων είναι: ο προσδιορισμός, η εκπαίδευση, η δικτύωση και διατήρηση, οι οδηγίες για χρηματοδότηση, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε αγορές, η ενεργοποίηση υποστηρικτικών πολιτικών κ.ά. Από την πλευρά μας, για να επιφέρουμε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα καθώς και για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνέργιες σε τοπικό επίπεδο, ούτως ώστε να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν υγιή επιχειρηματικά οικοσυστήματα, προωθήσαμε σε σημαντικό βαθμό τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε όλους τους βασικούς πυλώνες του GEP.
Προσωπικά, ήθελα να διευρύνω την εμβέλεια του προγράμματος αυτού, διότι αρχικά αφορούσε μόνο τρεις χώρες. Έτσι λοιπόν παρουσιάσαμε μια ανανεωμένη «έκδοση» του προγράμματος την οποία ονομάσαμε Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα 2.0 (GEP 2.0). Η «αναβάθμιση» αυτή έγινε με στόχο τη δικτύωση του Υπουργείου με τις πρεσβείες μας ανά τον κόσμο και την καλύτερη πληροφόρηση του State Department για τις δράσεις και ενέργειες που αναλαμβάνουν σε κάθε χώρα τοπικά οι διπλωματικές μας αντιπροσωπείες. Ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση του GEP ήταν η διαδικτυακή πλατφόρμα (δικτύωση των Πρεσβειών με το State Department), έρευνες που διεξήγαμε με ανθρώπους των πρεσβειών καθώς και η επιλογή 100 περίπου εταίρων στις διάφορες χώρες, οι οποίοι θα υποστήριζαν δράσεις γύρω από την επιχειρηματικότητα και θα ενίσχυαν τις υπάρχουσες ή εκκολαπτόμενες πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών κοινοτήτων στις συμμετέχουσες χώρες. Η δυναμική προώθηση του προγράμματος είχε σαν αποτέλεσμα να ενσωματωθεί «οριζοντίως» το ζήτημα της επιχειρηματικότητας σε κάθε πτυχή των τομεακών πολιτικών του Υπουργείου Εξωτερικών. Με μία έννοια, η οπτική της επιχειρηματικότητας «θεσμοθετήθηκε» και θα λαμβάνεται πλέον υπόψη στο σχεδιασμό πολιτικής σε οποιονδήποτε κλάδο για τον οποίο είναι υπεύθυνο το State Department, ακόμα και εάν αλλάξει ο εν ενεργεία Υπουργός.
Τι προτρέπετε τους νέους Έλληνες να πράξουν σήμερα;
S.P: Προτρέπω τους νέους Έλληνες να μάθουν και να βελτιωθούν μέσα από την πράξη και τα βιώματα. Τους προτρέπω να μην φοβούνται την αποτυχία. Προσωπικά έχω αποτύχει αρκετές φορές και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν η καλύτερη εμπειρία μου… Διότι ο μόνος τρόπος να μάθεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου, την επιχείρηση σου είναι η αποτυχία! Επίσης, προτρέπω τους μελλοντικούς Έλληνες επιχειρηματίες να δουλέψουν για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο εκκίνησης (startups). Πιο πολλά μαθαίνει κανείς σε αυτού του είδους το περιβάλλον παρά σε μια μεγάλη πολυεθνική, τουλάχιστον στην αρχή. Το περιβάλλον των επιχειρήσεων στο στάδιο εκκίνησης αφήνει χώρο για περισσότερη διάδραση, δημιουργία και καινοτομία, πράγμα πολύ πιο δύσκολο όταν βρεθεί κανείς σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπου όλα ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες.
στον
Θάνο Καυκαλίδη
Μέλος ΕΣΥΝΕ Αθήνας
Υπεύθυνος Ερευνητικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Ακαδημία Επιχειρηματικότητας