Πηγή : andro.gr
Ο Δημήτρης Κοκκινάκης και η Σόφη Λάμπρου φέρνουν τις αξίες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στην Ελλάδα με το «Impact HUB Athens»: «ένα δίκτυο συλλογικότητας και συνεργατικότητας μεταξύ ατόμων, επιχειρήσεων και οργανισμών που στηρίζει κάθε υπεύθυνη και βιώσιμη πρωτοβουλία».
Με τον Δημήτρη γνωριστήκαμε στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της ΑΣΟΕΕ, το 2004. Αφού φοιτήσαμε για ένα εξάμηνο στη σχολή, φύγαμε για να δουλέψουμε στο εξωτερικό. Για πέντε χρόνια ταξιδεύαμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμμετείχαμε σε διεθνή συνέδρια της AIESEC και ανακαλύπταμε τις αξίες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (σ.σ.: επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν κύριο γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον: επιχειρήσεις, δηλαδή, που δρουν προς όφελος της κοινωνίας και συγχρόνως αποφέρουν κέρδη). Όταν επιστρέψαμε, καταφέραμε να περάσουμε τα μαθήματα δύο ετών μέσα σε τέσσερις εξεταστικές. Κι αυτό, γιατί είχαμε δουλέψει πάνω στο γνωστικό μας αντικείμενο.
Θεωρούσαμε ότι το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός οδηγός για το τι θέλουμε να κάνουμε. Το παγκόσμιο συνέδριο της AIESEC στη Βραζιλία το 2008 μας βοήθησε να καταλάβουμε σε ποιον τομέα θέλουμε να προσφέρουμε –εκεί μάθαμε για τα HUBS.
Προτού πάρουμε πτυχίο, αποφασίσαμε να κάνουμε πρακτική άσκηση στα HUBS του εξωτερικού. Ο Δημήτρης δούλεψε στο HUB της Βιέννης κι εγώ στο HUB της Μαδρίτης.
Τον περασμένο Ιούνιο ιδρύσαμε το Impact HUB Athens: ένα δίκτυο που ενώνει άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς, με σκοπό να ενισχύσει τη δράση τους, μια πλατφόρμα που προωθεί τη συλλογικότητα, ένας χώρος (σ.σ.: ένα διώροφο νεοκλασικό της οδού Καραϊσκάκη 28, στου Ψυρρή) που προτρέπει σε συνεργασίες και στηρίζει κάθε υπεύθυνη και βιώσιμη πρωτοβουλία. Αυτή τη στιγμή ζούμε τον πυρετό της προετοιμασίας: τον Ιανουάριο θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες μας.
Το HUB δεν είναι μια γενική ατζέντα, ένα γενικό κασέ επαφών: σε συνδέει με άτομα με τα οποία μπορείς να συνεργαστείς. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων: επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, ελεύθερους επαγγελματίες κ.α., που ξέρουν με τι και με ποιον θέλουν να δικτυωθούν.
Στο HUB συμμετέχει κανείς είτε ως μέλος, είτε ως συνεργάτης, είτε αποσπασματικά, παρακολουθώντας μεμονωμένες δράσεις. Τα μέλη του HUB είναι μια κοινότητα τόσο τοπική όσο και παγκόσμια, έτοιμη να αλληλεπιδράσει, να καινοτομήσει, να προσφέρει και να κερδίσει.
Η δικτύωση γίνεται από τους hosts που δουλεύουν στο HUB. Επίσης, τα μέλη του HUB συμμετέχουν σ’ ένα κλειστό δίκτυο, το Hubnet, προβάλλοντας είτε το ατομικό τους προφίλ, είτε την επιχείρησή τους ή κάποιο πρότζεκτ και κατόπιν οργανώνονται σε θεματικά γκρουπ.
Εκτός από δικτύωση, όμως, το HUB παρέχει και υποδομές. Τα μέλη του μπορούν να κάνουν χρήση του ενιαίου χώρου εργασίας, να συναντηθούν με την ομάδα τους σε ιδιωτικές αίθουσες συσκέψεων, να ανοίξουν pop-up μαγαζιά (μικρής διάρκειας) αλλά και να διοργανώσουν παρουσιάσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, είτε μόνοι τους, είτε με τη συμπαραγωγή του HUB. Μπορούμε, δηλαδή, να στηρίξουμε ένα γεγονός παρέχοντας live streaming, hosting, catering, αλλά και προώθηση μέσω newsletter ή μέσω του Hubnet.