Categories: Articles

Η υπεραξία της κοινότητας

Πηγή: andro.gr

Tο «123p» ήταν μόλις ο δεύτερος συνεργατικός χώρος (co-working space) που εμφανίστηκε στην Αθήνα πριν από λίγα χρόνια. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα ειδικά διαμορφωμένο loft που ως πρωταρχικό του στόχο είχε να εξελιχθεί στην κυψέλη φιλοξενίας όλων εκείνων των φιλόδοξων entrepreneurs της πόλης που ζούσαν καθημερινά με την ανάγκη ενός πλήρως εξοπλισμένου γραφείου, αλλά δεν ήθελαν να μπλέξουν με μακροχρόνιες δεσμεύσεις και πολυδάπανα οικονομικά ρίσκα. Τα πρώτα χρόνια, το «123p» στεγαζόταν στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς 123, στα Κάτω Πετράλωνα και μέσα στο κτίριο Thission Lofts. Σήμερα, έξω από το κτίριο και στον παράπλευρο δρόμο, στην οδό Ευρυσθέως 2, δεσπόζει ο τίτλος «Found.ation» ‒ο οποίος και σηματοδοτεί την εποχή της ωρίμανσης για το «123p», που αλλάζει όχι μόνο όνομα, αλλά και μέγεθος. Πλέον το loft του τρίτου ορόφου είναι ένα μικρό κομμάτι της νέας εγκατάστασης, που προσφέρει περισσότερα γραφεία (συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 80 άνθρωποι), αλλά κι ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης για την αναδυόμενη κοινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Πίσω από το εγχείρημα του «Found.ation» βρίσκονται τέσσερις νέοι άνθρωποι με διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο ο καθένας, αλλά με κοινό όραμα:

Τη δημιουργία ενός παραγωγικού και αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής τεχνολογίας. «Ελπίδα μας είναι οι ομάδες που θα εγκατασταθούν στο ”Found.ation” να ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες, να συνεργάζονται δημιουργικά για την επίτευξη των στόχων τους, να εξελίσσονται…», λέει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ένας εκ των βασικών συντελεστών της προσπάθειας. Οι άλλοι τρεις είναι ο Θάνος Κοσμίδης, ο Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Γιάννης Σκλάβος.

Πώς, όμως, η αρχική ιδέα του «Found.ation» εξελίχθηκε σε πράξη;

Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου εξηγεί: «Με τον Θάνο ήμασταν φίλοι και για χρόνια διατηρούσαμε τις ίδιες ανησυχίες πάνω σε πολλά ζητήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τον Κωνσταντίνο τον γνώρισα μέσω του TEDxAthens (σ.σ.: Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι ο διοργανωτής του συνεδρίου), όταν κάποια στιγμή πήγα να δω τους χώρους του ”The HUB Events”. Αποκτήσαμε γρήγορα μια φιλική σχέση και στην πορεία παρατήρησα ότι έχουμε και με τον Κωνσταντίνο, όπως και με τον Θάνο, κοινές προσλαμβάνουσες και ανησυχίες. Αρχίσαμε λοιπόν να συναντιόμαστε οι τρεις μας και να συζητάμε το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός συνεργατικού χώρου, όπου θα μπορούσε να υποστηρίξει την αναδυόμενη τεχνολογική κοινότητα της χώρας. Ο Γιάννης ήταν ο τελευταίος που ενεπλάκη στην ομάδα, στις αρχές του 2012, όταν αισθανθήκαμε την ανάγκη να διανθίσουμε, τρόπον τινά, τις ήδη υπάρχουσες ικανότητές μας, προσθέτοντας στην ομάδα κάποιον που γνώριζε πολύ καλά το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ήταν ο ιδανικός, αφού ως προγραμματιστής είχε στήσει τη πλέον επιτυχημένη διαδικτυακή κοινότητα, το freestuff.gr, και έτσι του ζητήσαμε να μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία του από το ψηφιακό περιβάλλον στο φυσικό –να γίνει δηλαδή ο σύνδεσμος μεταξύ ανθρώπων, ομάδων εταιρειών. Κοινώς, ο ιδανικός community manager».

Διαβάστε περισσότερα εδώ