Categories: Articles

Δουλεύοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Πηγή: getbusy.gr

Της Αθανασίας Κωνσταντίνου

Η Ιωάννα Δημοσθένους, απόφοιτη Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μοιράζεται μαζί μας εμπειρίες που απέκτησε κάνοντας πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης. Επίσης, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιλογής μας για πρακτική άσκηση, ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιους απ΄όλη την Ευρώπη!

Συζήτηση με την Ιωάννα Δημοσθένους, Stagiaire στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ιωάννα είχες την ευκαιρία να επιλεγείς ανάμεσα σε 10750 υποψήφιους από όλη την Ευρώπη για πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποια διαδικασία πέρασες για να επιλεχθείς τελικά στις Βρυξέλλες στη Γενική Διεύθυνση για τη Δικαιοσύνη ( DG Justice );

Καταρχάς πρέπει να αναφέρω πως νιώθω πάρα πολύ τυχερή που επιλέγηκα ως μια από τα 700 άτομα που έκαναν άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περίοδο μεταξύ Μαρτίου – Ιουλίου 2013. Η αίτηση μου έγινε δεκτή και επιλέγηκα μεταξύ περίπου 10750 υποψηφίων που αιτήθηκαν να κάνουν πρακτική άσκηση στην Επιτροπή τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για να λάβω μέρος στην πρακτική άσκηση που ξεκινούσε τον Μάρτιο του 2013, ετοίμασα και έστειλα την αίτηση και όλα τα δικαιολογητικά μου μέχρι τις 31/8/2012. Αρχικά, συμπλήρωσα την αίτηση διαδικτυακά. Την τύπωσα και την ταχυδρόμησα μαζί με όλα μου τα δικαιολογητικά, τουτέστιν, αντίγραφο του πτυχίου, του μεταπτυχιακού, όλων των συνεδρίων και καλοκαιρινών σχολείων που είχα συμμετάσχει, πτυχία ξένων γλωσσών, βιογραφικό σημείωμα καθώς και 2 συστατικές επιστολές. Παρόλαυτα να πω πως η διαδικασία για υποβολή αίτησης για πρακτική άσκηση έχει πρόσφατα απλοποιηθεί. Από εδώ και στο εξής αυτοί που αιτούνται για πρακτική άσκηση υποβάλουν την αίτησή τους μόνο online. Και στην περίπτωση που περάσουν στη 2η φάση της επιλογής, τότε θα τους ζητηθεί να στείλουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Ιωάννα γνώριζες πως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Tι έκανες για να αυξήσεις τις πιθανότητες σου να επιλεγείς;

Ναι, γνώριζα πως ο συναγωνισμός είναι τεράστιος, οπότε προσπάθησα η αίτηση μου να είναι πλήρης και λεπτομερής. Μπορεί οι συστατικές επιστολές να είναι προαιρετικές, αλλά ήξερα πως θα κάνουν τη διαφορά στην αίτησή μου, γι’ αυτό και συμπεριέλαβα 2 συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες μου.

Πότε ενημερώθηκες ότι επιλέγηκες;

Ενημερώθηκα στα μέσα Δεκεμβρίου πως πέρασα στο 2ο γύρο επιλογής. Στο 2ο γύρο επιλογής περνάνε περίπου 1500 άτομα αν δεν απατώμαι και από αυτά επιλέγονται τα 700 περίπου. Έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, πως ήθελαν να μου πάρουν μια τηλεφωνική συνέντευξη. Τους έδωσα το τηλέφωνό μου και με πήρανε τηλέφωνο. Είδα από την υπογραφή του ατόμου που μου έστειλε το μήνυμα, που εργάζεται, και μπήκα στο διαδίκτυο και έψαξα πληροφορίες για το τι κάνουν στην γενική διεύθυνσή του και ποιες οι προτεραιότητές τους. Οπότε ήμουνα προετοιμασμένη.

Αφού πέρασαν 4 μήνες από τη μέρα που είχα στείλει την αίτησή μου, το βιογραφικό μου είχε εμπλουτιστεί, αλλά φυσικά δεν το γνώριζαν. Γι’ αυτό «τόλμησα» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης και είπα όσα έκανα το διάστημα αυτό, που δεν εμφανίζεται στο βιογραφικό μου. Η τηλεφωνική συνέντευξη πήγε καλά και στα μέσα Ιανουαρίου έμαθα πως επιλέγηκα να εργαστώ στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, στον τομέα Ποινικού Δικαίου και συγκεκριμένα στην ομάδα για την εκπαίδευση των Δικαστών. Αυτό που με «έσωσε» και επιλέγηκα, ήταν το γεγονός πως «τόλμησα» να πω για την ανάμειξη μου στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, γεγονός που δεν εμφανιζόταν στο βιογραφικό μου που έστειλα τον Αύγουστο. Η επιλογή μου έγινε ειδικά λόγω του γεγονότος της εργασίας μου κατά την προεδρία και τις εμπειρίες που αποκόμισα από αυτήν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω κάτι που έμαθα όταν έφτασα στις Βρυξέλλες. Θεωρείται πρακτική στην Ευρώπη, όταν περάσεις στο 2ο γύρο της επιλογής, εσύ να στέλνεις ξανά το βιογραφικό σου και ένα γράμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις διάφορες γενικές διευθύνσεις που σε ενδιαφέρουν! Είναι το λεγόμενο lobbying. Τα περισσότερα άτομα που επιλέγηκαν, επικοινώνησαν τα ίδια με τα διάφορα units των γενικών διευθύνσεων, σε μια προσπάθεια να γίνει η παρουσία τους αισθητή και να επιλεγούν. Ελάχιστοι δεν το ήξεραν (μεταξύ αυτών και οι 10 Κύπριοι που επιλέγηκαν τελικά) συνέπεια να μην κάνουν lobbying και τελικώς να επιλεγούν, όπως εγώ. Γι’ αυτό, μέσα από την εμπειρία μου πλέον, συμβουλεύω όσους περάσουν στη δεύτερη φάση, μόλις μάθουν πως πέρασαν να αρχίσουν να «βομβαρδίζουν» με μηνύματα όλα τα Units των Γενικών Διευθύνσεων που τους ενδιαφέρουν, σε μια προσπάθεια να κάνουν την παρουσία τους αισθητή καθώς και να επιλεγούν τελικά για πρακτική άσκηση. Με άλλα λόγια, εάν περάσετε στη δεύτερη φάση, φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι για LOBBYING!

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ιωάννα! Ποια καθήκοντα είχες στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Επιλέγηκα στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, στον τομέα Ποινικού Δικαίου και συγκεκριμένα στην ομάδα για την εκπαίδευση των Δικαστών. Επομένως, η ομάδα μου ειδικευόταν στην εκπαίδευση των δικαστών σε ζητήματα ποινικού δικαίου, αστικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ομάδα μου είναι επιφορτισμένη με το έργο του συντονισμού των διάφορων οργανισμών και ινστιτούτων που παρέχουν την εκπαίδευση στους δικαστές για τη μεταξύ τους συνεργασία, για την έγκριση των προγραμμάτων τους καθώς και για την οικονομική τους ενίσχυση. Κατά συνέπεια, οργανώσαμε ένα συνέδριο που όλοι οι οργανισμοί που παρέχουν εκπαίδευση βρέθηκαν μεταξύ τους και έβγαλαν κάποια συμπεράσματα.

Επίσης, συμμετείχα σε συναντήσεις των ενδιαφερόμενων οργανισμών τους οποίους συντονίζει η Επιτροπή, στις οποίες έχω συναντήσει πολλούς σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, έχω ερευνήσει τα συστήματα δικαίου των υποψηφίων και των εν δυνάμει υποψηφίων κρατών στην ΕΕ, καθώς επίσης έκανα συγκριτική μελέτη των αριθμών των δικαστών και των προγραμμάτων που υπάρχουν στις 28 πλέον χώρες της ΕΕ, όσον αφορά την εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ