Πηγή : andro.gr
Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Αεροπόρος. Η πτήση με συνέπαιρνε αφάνταστα, μια και δεν είχε «τοίχους και δρόμους εκεί πάνω». Ήμουν κολλημένος: σε ηλικία έξι ετών αναγνώριζα τα πολεμικά αεροπλάνα της εποχής (Noratlas, F104, T33 κ.α.) από τον ήχο τους.
Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Πριν από έξι χρόνια, στο Βερολίνο, σε συνέδριο της FΙPP, μετά από απανωτές ερωτήσεις στους δυο κορυφαίους εκδότες περιοδικών στον κόσμο, χωρίς να πάρω ούτε μια απάντηση για το μέλλον των traditional media.
Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Αγαπάμε να κατεβάζουμε τα Brands από το θρόνο τους και να τα βάζουμε στην καθημερινότητα των ανθρώπων, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν δυναμικά μέσα από το Humanization της φύσης τους.
Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε, παρά τις αντιξοότητες, όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Η βεβαιότητα ότι μπορούμε να είμαστε μια κατηγορία αγοράς από μόνοι μας.
Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να ξυπνάς το πρωί και να γυαλίζει το μάτι σου στη σκέψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζεις. Να χαμογελάς σε εποχές κρίσης και μιζέριας. Να απολαμβάνεις στο μέγιστο κάθε στιγμή στο ταξίδι της ζωής σου.
Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Που δεν έφυγα από το χώρο των εκδόσεων δυο χρόνια νωρίτερα. (Έφυγα αισίως το 2007).
Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω στις 6:30. Και, ανάλογα με το σε ποια χώρα βρίσκομαι, κάνω «upload το ανάλογο interface». Συνήθως παίζω mind games στο iPad ή τρέχω μερικά χιλιόμετρα σε διάδρομο.
Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Η εξίσωση στην Ελάδα είναι: επιχείρηση= επιχειρηματίας+κέρδη και, φυσικά, δεν περιλαμβάνει υπηρεσίες και προϊόντα, ούτε τους εργαζόμενους, και, ακόμη χειρότερα, καμία επένδυση από τις πολλές που χρειάζονται για να κρατήσεις υγιή μια εταιρεία. Δυστυχώς, το να έχει μια εταιρεία κέρδη (με άλλα λόγια, να είναι επιτυχημένη) είναι η μαγιά της δαιμονοποίησης. Και εδώ ξεκινούν όλα: εχθρικό προς τις εταιρείες νομοθετικό περιβάλλον, χειρίστης ποιότητας υπηρεσίες από τους δημόσιους οργανισμούς και τις τράπεζες, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για το πόσο κακό είναι το «κεφάλαιο» για τον πολίτη και πάει λέγοντας… Όλο αυτό το πλέγμα έχει κρατήσει την ανάπτυξη νέων εταιρειών σε κάτω του μηδενός ποσοστά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερα startups από Έλληνες στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Μετά όλοι αναρωτιούνται γιατί φεύγουν η μια εταιρεία μετά την άλλη από τη χώρα μας…