Πηγή: www.neopolis.gr
Είναι η εποχή που όχι μόνο δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά αλλά δύσκολα περνάει κανείς και από μία πρώτη συνέντευξη! Ακόμη και στην περίπτωση που καταφέρεις να κλείσεις ένα ραντεβού με τον/την διευθυντή/τρια προσωπικού μιας εταιρείας οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου για να σε προσλάβουν. Και αυτό είναι λογικό με τόσους υποψηφίους που βρίσκονται εκεί έξω…
Όλοι έχουμε ακούσει για τρομακτικές ιστορίες που έλαβαν χώρα στα γραφεία συνεντεύξεων όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με ένα σκληρό και αυστηρό στέλεχος.
Η Goldman Sachs όμως, μέσα από το blog που διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα της, δίνει μερικά πολύ χρήσιμα tips τα οποία έχουν σαν στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητές μας. Και όταν τα δίνει μία από τις πιο αυστηρές στην επιλογή τους, εταιρείες του κόσμου τότε σίγουρα πρέπει να δώσουμε προσοχή. Πάμε να τα δούμε, ένα ένα:
Μία συνέντευξη έχει σαν σκοπό να σε ψυχολογήσει σαν άνθρωπο και να κρίνει αν έχεις τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την θέση. Αν υπάρχει το κατάλληλο κίνητρο για σένα και εν τέλει αν η κουλτούρα της εταιρείας «σου πάει».
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι γιατί θέλεις αυτή τη θέση.
1. Ποια εμπειρία και ποιες ικανότητές σου ταιριάζουν απόλυτα με τη συγκεκριμένη δουλειά;
2. Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά σου;
3. Στην τελική, έχεις τα απαραίτητα στοιχεία και είσαι διατεθειμένος να δεσμευτείς;
4. Πώς αποφάσισες ότι θέλεις αυτή τη θέση;
Καθώς θα απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα γιατί είσαι ο πιο κατάλληλος υποψήφιος, πρέπει να προετοιμάσεις μία ιστορία και έναν τρόπο προσέγγισης ο οποίος θα αφήσει καλές εντυπώσεις στον συνομιλητή σου. Θα τον κάνει να πειστεί ότι είσαι ο διαφορετικός ανάμεσα σε πολλούς…
Η προετοιμασία για την συνέντευξη σημαίνει ότι ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά το βιογραφικό σου σημείωμα, έχεις αποφασίσει επακριβώς ποια είναι τα θετικά στοιχεία σου και έχεις μάθει να μιλάς και να συζητάς για αυτά προβάλλοντάς τα με τους κατάλληλους τρόπους.