Categories: Articles

“Stay Hungry, Stay Foolish”

Πηγή: epixeiro.gr, της Δήμητρας Ζερβάκη

Τι ήθελε άραγε ο Steve Jobs να μας πει μ’ αυτό το motto που έχει μείνει στην «ιστορία»;

Θα κάνω μία προσπάθεια να ερμηνεύσω προσεγγιστικά την τόσο γνωστή πια σε πάρα πολλούς ανά τον κόσμο προτροπή του βασιζόμενη στο δικό μου background, ενώνοντας τα δικά μου dots και στο τι ίσως θέλω εγώ να πιστεύω για τη ζωή και πώς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σε όλες τις εκφάνσεις της.

Η πολυπλοκότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ζωής στον πλανήτη Γη. Είτε πρόκειται για φυσικά φαινόμενα είτε για «τεχνητά» φαινόμενα όπως είναι η επιχειρηματικότητα, που ουσιαστικά είναι και αυτή φυσικό φαινόμενο. Πρόκειται για ανθρώπινες σχέσεις.

Η Νευτώνεια και Ευκλείδεια εκπαίδευσή μας είναι πολύ απλουστευτική. «Διασπά» όλα τα πολύπλοκα φαινόμενα στα πιο «απλά» τους μέρη και στη συνέχεια προσπαθεί να τα περιγράψει με έναν ολοκληρωμένο, αντικειμενικό και αιτιοκρατικό τρόπο. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τα πολύπλοκα συστήματα δεν μπορούν να «διασπαστούν» διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο χάνουν τις αρχικές τους ιδιότητες οι οποίες προκύπτουν από την αλληλεξάρτηση των μερών τους.

Αυτό το motto, “Stay Hungry Stay Foolish” πολλοί για να το ερμηνεύσουν το διασπούν σε δύο μέρη και στη συνέχεια εξηγούν υποτίθεται αντικειμενικά τι σημαίνει το κάθε μέρος.

Ας το κάνουμε και εμείς λοιπόν (λίγο απλουστευμένα για δώσουμε έμφαση!):

Stay Hungry: Μείνετε πεινασμένοι! Φάτε τόσο ώστε να μην χορτάσετε!

Stay Foolish: Μείνετε ανόητοι, βλακώδεις, απερίσκεπτοι!

Βλέπετε; Τόσο απλά είναι τα πράγματα ακολουθώντας την «κλασική» επιστημονική προσέγγιση

Είναι όμως δυνατόν ο Steve Jobs να μιλούσε έτσι σε όλους εμάς; Δεν το νομίζω!

Αυτό το motto του αποτελεί ένα «σύστημα» από λέξεις οι οποίες εκφράζουν κάποια πιστεύω του. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ενιαίο, αδιαίρετο σύνολο αρχών και πεποιθήσεων που όταν αυτές αλληλεπιδρούν προκύπτει ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί πάντα, ούτε φυσικά να προβλεφθεί. Γιατί στον κάθε άνθρωπο λειτουργεί διαφορετικά!

Πάμε τώρα να ερμηνεύσουμε αυτό το motto ως ένα σύνολο. Ας το αντιμετωπίσουμε με βάση τις αρχές της αυτοοργανούμενης κρισιμότητας.

Τι σχέση μπορεί να έχει η «πείνα» με τη «χαζομάρα»/ «βλακεία»;

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Steve Jobs ήταν λάτρης των μεταφορών.

Ο Jobs μας προτρέπει να είμαστε ανικανοποίητοι, να μην ικανοποιούμαστε με την πεπατημένη, με τα best practices. Να κυνηγούμε το άγνωστο, το καινούριο, ουσιαστικά την ίδια τη ζωή. Να μην φοβόμαστε, να τολμάμε, να ρισκάρουμε. Να μην αρκούμαστε σ’ αυτό που έχουμε ήδη πετύχει και να μην ακολουθούμε στη συνέχεια την ίδια «πετυχημένη» συνταγή για όλη μας τη ζωή! Όμως όλα αυτά για να μπορέσουμε να τα εφαρμόσουμε δεν γίνεται να λειτουργούμε με κέντρο το νου μας. Πρέπει να λειτουργούμε σαν να μην ξέρουμε τίποτα. Η pure γνώση είναι νεκρή. Ο εγωισμός του «πολύξερου» και του «γνώστη» είναι επικίνδυνος. Πρέπει να λειτουργήσουμε από καρδιάς!

Διαβάστε περισσότερα εδώ