Πηγή: www.fortunegreece.com, Τού Κώστα Φαρμάκη
Επιπλέον, η στροφή της αγοράς στις υπηρεσίες δημιούργησε δεκάδες νέα επαγγέλματα -είτε αυτόνομα είτε βοηθητικά σε άλλα υψηλής εξειδίκευσης- τα οποία δεν χρειάζονται πανεπιστημιακό πτυχίο.
Βέβαια, όταν λέμε χωρίς πτυχίο δεν εννοούμε χωρίς εκπαίδευση. Σχεδόν όλα τα επαγγέλματα που ακολουθούν χρειάζονται κατάρτιση σε ΙΕΚ ή τεχνικές σχολές, συνήθως με μονοετή ή διετή φοίτηση.
Δεν σημειώσαμε τα προφανή, π.χ. σερβιτόρος ή οδηγός ταξί, ενώ αποκλείσαμε άλλα που πηγάζουν από ταλέντο – π.χ. καλλιτέχνης, μουσικός, συγγραφέας κ.ά.
Φυσικά, η επιλογή ενός από τα παρακάτω επαγγέλματα δεν εγγυάται αυτόματα επαγγελματική αποκατάσταση και οικονομική άνεση. Όπως σε όλες τις δουλειές, εξαρτάται από εμάς και την απόδοσή μας στο να ξεχωρίσουμε, να βελτιωθούμε και να κάνουμε τη διαφορά.
Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
Υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός, μηχανικός αυτοκινήτων/μοτοσικλετών/σκαφών, ψυκτικός, τεχνίτης θέρμανσης κ.λπ. είναι δουλειές που πάντα θα είναι απαραίτητες καθώς τα σπίτια μας και τα οχήματά μας θα χρειάζονται συντήρηση και επισκευές. Η εκπαίδευση γίνεται σε τεχνικές σχολές, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ, αν και δεν λείπουν οι περιπτώσεις επαγγελματιών που έμαθαν τη δουλειά δίπλα σε έναν καλό μάστορα. Μεγάλο ρόλο παίζει η προσωπικότητα του επαγγελματία καθώς, ουσιαστικά, «πουλάει» τον εαυτό του και χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του.
Προσωπικό ΙΤ
Δεν υπάρχει εταιρεία χωρίς εγκαταστάσεις και δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών και από το προσωπικό που τις εγκαθιστά και τις συντηρεί εξαρτάται η απρόσκοπτη λειτουργία της. Για πολλούς είναι οι άνθρωποι που φωνάζουμε όταν «κολλάει το κομπιούτερ», αλλά στην πραγματικότητα είναι εκείνοι που θα εξασφαλίσουν πως, όταν «κρασάρει» ο σέρβερ, η εταιρεία δεν θα χάσει τα πολύτιμα αρχεία της και δεν θα σταματήσει η δουλειά. Είναι ειδικότητες που εξελίσσονται συνεχώς μαζί με την τεχνολογία και η εξειδίκευση δεν σταματάει ποτέ.
Τουριστικά επαγγέλματα
Δεν αφορούν απλώς τις ειδικότητες που βρίσκει κανείς σε ένα ξενοδοχείο. Κάποιος μπορεί να είναι μάγειρας, υπάλληλος τουριστικού γραφείου, στέλεχος αεροπορικών εταιρειών ή υπάλληλος αεροδρομίου. Οι περισσότερες από αυτές δεν πέφτουν «θύμα» της εποχικότητας του κλάδου, σας φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συνήθως μπορείτε να επιλέξετε τον τόπο εργασίας ή να έχετε ευκαιρίες μετακίνησης. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα δημιουργεί νέες ανάγκες οι οποίες μακροπρόθεσμα -με την έξοδο από την κρίση- θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο.
Βοηθός ιατρικών επαγγελμάτων και παραϊατρικά επαγγέλματα
Βοηθός μικροβιολόγων, ακτινολόγων και φαρμακοποιών, φυσικοθεραπευτής, τεχνικός φαρμάκων, τεχνικός εφαρμογών οπτικής, βοηθός μαιευτικής, οδοντοτεχνίτης ορθοδοντικής, ειδικός θαλασσοθεραπείας-spa κ.λπ. είναι οι ειδικότητες που πλαισιώνουν τους γιατρούς και ασκούνται σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ξενοδοχεία, αλλά και ως ελεύθερο επάγγελμα.