Πηγή: fortunegreece.com
Με πολλές πανεπιστημιακές διακρίσεις στο άθλημα των μακρινών αποστάσεων, ο Έρικ Σμιντ διανύει αισίως το δωδέκατο έτος της παρουσίας του στην Google, οδηγώντας την από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στην κορυφή της κούρσας των τεχνολογικών εξελίξεων ολόκληρου του πλανήτη.
Μιλώντας για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής, ο Έρικ Σμιντ έδειξε σε όλους ότι το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι επιδερμικό. Στην ομιλία του -της οποίας συντονιστής ήταν ο Λουκάς Τσούκαλης- σημείωσε ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει τη σημερινή της δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει την πραγματική έννοια της καινοτομίας.
«Τα κακά έχουν περάσει. Τώρα μόνο καλύτερα έχουμε να περιμένουμε», είπε, τονίζοντας ότι η σημερινή υφεσιακή πορεία των δυτικών οικονομιών -και δη των ίδιων των ΗΠΑ όπως τόνισε- θα πρέπει να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό δόγμα.
Η κλασσική μορφή εργασίας της βιομηχανίας όπως την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια μεταλλάχτηκε εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της εξέλιξης της τεχνολογίας, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι παλιές σχέσεις μεταξύ οικονομιών και κυβερνήσεων στην εποχή της τεχνολογικής δικτύωσης έχουν αλλάξει• ο φαύλος κύκλος που ταλαιπωρεί τις παγκόσμιες οικονομίες πρέπει να δώσει τη θέση του στην ελευθερία της κίνησης του ικανού ανθρώπινου δυναμικού.
Στο ερώτημα αν η τεχνολογία απειλεί τις θέσεις εργασίας, άποψη που επικράτησε από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο Έρικ Σμιντ κατέθεσε τα αποτελέσματα ενδελεχούς έρευνας, σύμφωνα με την οποία μία νέα θέση υψηλής τεχνολογίας στην πόλη, δημιουργεί πέντε νέες θέσεις εργασίας σε παράπλευρους ή μη τομείς μακριά από αυτή, συμπληρώνοντας ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν την εργασία μέχρι σήμερα. «Οι δουλειές στο μέλλον θα είναι πιο διασκεδαστικές και θα φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά», πρόβλεψε.
Η βάση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας είναι η δικτύωση, όπως για παράδειγμα κάνουν εδώ και πολλά χρόνια οι άνθρωποι της ελληνικής ναυτιλίας, είπε ο κ. Σμιντ. «Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη δικτύωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τη δικτύωση μέσω της τεχνολογίας. Είναι η μόνη που προσφέρει σήμερα την ευκαιρία της εξέλιξης κάθε ανθρώπινης κοινωνίας σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Ο πρόεδρος της Google παρουσίασε το όραμα του για τη δημιουργία μίας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας της δημιουργικότητας, με εργαλείο της την τεχνολογική διασύνδεση, ένας παράγοντας ο οποίος, όπως παρατήρησε, μπορεί να βελτιώσει κάθε πλευρά της ζωής και της καθημερινότητας μας.