Categories: Articles

Τίμιες ιδέες για το καλό των πολλών

Πηγή: www.deasy.gr, Τάσος Παγκάκης

Υπάρχουν αρκετοί που λένε “τι να σου κάνει μία επιχειρηματική ιδέα…” αν δεν κάνεις εκείνο και το άλλο, αν δεν έχεις ομάδα, αν δεν έχεις χρήμα κλπ. Δεν πρέπει να μυθοποιούμε, σίγουρα, τις επιχειρηματικές ιδέες και επίσης θα συμφωνήσω ότι είναι πράγματι over-rated η έννοια της ιδέας per se, ιδιαίτερα σε μία χώρα που η πρακτική business εμπειρία είναι πολύ μικρή. Αλλά πως να το κάνουμε, οι ιδέες κινούν τον κόσμο. Πάντα με συγκινούσαν και μέσα από αυτές έπαιρνα ερεθίσματα να αποκτήσω νέα γνώση και να αλλάξω. Οπότε, θεωρήστε το σημερινό Ideacast ως tribute στις ιδέες. Ποιές όμως ακριβώς ιδέες;

Να το ξεκαθαρίσουμε: οι καλύτερες ιδέες είναι οι τίμιες! Είναι εκείνες που βγαίνουν από προσωπική εμπειρία και διασταυρώνονται με αληθινά ανθρώπινα insights. Είναι οι ιδέες που τις συνέλαβε κάποιος για να βοηθήσει τους πολλούς εκεί έξω, για να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και όχι απλά …να βγάλει φράγκα. Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνα τα πολυδιαφημισμένα παραδείγματα, που βλέπουμε σε κάθε συνέδριο (Windows, iPhone κλπ). Μιλώ για ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο για μεγάλες μάζες.

Ας πούμε η ύδρευση με φυσικά δίκτυα του Actionaid σε υποανάπτυκτες κοινότητες είναι ready-to-market για να βοηθήσουν τεράστια τμήματα της υφηλίου να προοδεύσουν. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ένα κόσμο με λιγότερους πόρους, ο εθελοντισμός για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τα smart grid solutions για να δίνουν ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις (ενώ βοηθούν τα κράτη να γίνουν πιο ποιοτικά προς τον πολίτη τους). Τα βιοκλιματικά κτίρια, ο θεματικός τουρισμός, το mobile banking είναι τέτοιες ιδέες που δίνουν πρόσβαση και δικαίωμα / άποψη / ελευθερία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Οι συνεταιριστικές κοινοπραξίες προϊόντων ονομασίας προέλευσης, που έγιναν σύμφυτες με το τουριστικό και γαστρονομικό προϊόν της Ιταλίας και της Γαλλίας. Το αναδιπλούμενο Ελληνικό ποδήλατο, όχι μόνο είναι “πράσινο” και πρακτικό, αλλά μπορεί να βοηθήσει φτωχές κοινότητες και η Ελλάδα να το εξάγει ως πατέντα (λέμε τώρα…).

Και όλες οι παρόμοιες ιδέες, επειδή είναι “παιδιά” ομάδων, που δεν είναι στο “σύστημα”, που δεν τους προβάλλει κανείς είναι και οι πιο συνεργατικές μορφές ανάπτυξης και προόδου. Με αυτή τη λογική και κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι ιδέες που βοηθούν τους πολλούς α) το όμορφο βιβλιοπωλείο κάποιων φίλων, σκαλισμένο στο βράχο, που μάθαμε στο TEDx, β) μια ακόμη εφαρμογή τουρισμού σε ένα ήδη κορεσμένο global market universe, γ) ένα νέο θεματικό εστιατόριο, δ) ένα app για music sharing (από ραδιόφωνο έως αρχειοθέτηση) …κάπου μέσα τους κρύβουν μια μικρούλα αντιγραφή (θυμηθείτε το παλαιότερο άρθρο).

Διαβάστε περισσότερα εδώ