Πηγή: spinningsm.com
Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε μερικές έξυπνες κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος που αναζητά εργασία για να εντοπίσει αγγελίες και τελικά να βρει δουλειά μέσω του LinkedIn. Το LinkedIn είναι το ιδανικό περιβάλλον για έρευνα σε θέματα καριέρας, καθώς είναι το μόνο τόσο δημοφιλές social network που προσελκύει κυρίως επαγγελματίες. Η αναζήτηση εργασίας ούτε ξεκινάει ούτε σταματάει στο LinkedIn. Είναι απαραίτητο για τον κάθε υποψήφιο να απευθύνεται σε διαφορετικές πηγές δημοσίευσης αγγελιών και να χρησιμοποιεί ποικίλους τρόπους networking για την επίτευξη των στόχων του. Σίγουρα, όμως, δεν πρέπει να παραβλέψει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το συγκεκριμένο social network στην προσπάθεια για αναζήτηση της επιθυμητής θέσης εργασίας.
1. Βασικό προφίλ στο LinkedIn
Το προφίλ στο LinkedIn είναι ένα διευρυμένο βιογραφικό σημείωμα που ανανεώνεται δυναμικά και είναι διαθέσιμο δημόσια (ή με βαθμό privacy που θα επιλέξετε).
-
Συμπληρώστε όλες τις ενότητές του
-
Δώστε έμφαση στην περίληψη (summary), γράφοντας μια φράση που θα κάνει θετική εντύπωση στον υποψήφιο εργοδότη
-
Ανεβάστε μια επαγγελματική και πρόσφατη φωτογραφία σας
-
Συνδέεστε συχνά και κρατήστε το προφίλ up-to-date
-
Προαιρετικά: δημιουργήστε προφίλ σε μια 2η γλώσσα.
Extra tip: Όταν στέλνουμε ένα “παραδοσιακό” βιογραφικό σημείωμα, συχνά προσαρμόζουμε το περιεχόμενό του για να δώσουμε έμφαση σε ορισμένα σημεία ανάλογα με τη θέση που εκδηλώνουμε ενδιαφέρον. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο LinkedIn. Το προφίλ μας είναι ένα. Πάρτε, λοιπόν, μια απόφαση καριέρας και συντάξτε το προφίλ σας έτσι ώστε να εστιάζει στις γνώσεις και την εμπειρία σας πάνω στο αντικείμενο που θα επιλέξετε. Εισάγετε λέξεις-κλειδιά στις κρίσιμες ενότητες και δώστε ξεκάθαρα έμφαση σε αυτό που ψάχνετε. Αυτό θα βοηθήσει, επιπλέον, στο να μπορεί να εμφανιστεί το προφίλ σας όταν κάποιος εργοδότης αναζητά άτομα της ειδικότητάς σας.
2. Επαγγελματική δικτύωση
Το LinkedIn είναι το δημοφιλέστερο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο. Αξιοποιήστε το!
-
Συνδεθείτε με παλιούς συναδέλφους
-
Συνδεθείτε με πρώην συμφοιτητές σας
-
Αναζητήστε εταιρίες που σας ενδιαφέρουν ως εργοδότες και κάντε follow
-
Επιδιώξτε να συνδεθείτε με υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρίες αυτές
-
Γραφτείτε σε επαγγελματικά group όπου βρίσκονται στελέχη της ειδικότητάς σας. Όχι μόνο θα ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στο αντικείμενό σας, αλλά θα αντλείτε και επιπλέον γνώσεις, και, κυρίως, θα βλέπετε πρώτοι αγγελίες για θέσεις εργασίες που δημοσιεύονται
-
Το LinkedIn είναι αυτονόητο ότι είναι πολύ δημοφιλές σε recruiters. Βρείτε τις εταιρίες head hunting (π.χ Randstad και Manpower) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή τη χώρα που ενδιαφέρεστε και κάντε follow.