Πηγή: www.epixeiro.gr, συντάχθηκε από την Σουσάνα Κάλφα
Η αλλαγή είναι μια μόνιμη διαδικασία στην ζωή όλων των οργανισμών. Αν και ως διαδικασία μας φέρνει αντιμέτωπους συνεχώς με το άγνωστο, οι προκλήσεις που δημιουργούνται είναι μεγάλες και επηρεάζουν θεαματικά τα επιχειρηματικά δρώμενα.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να μεταβάλλουν διαρκώς το τρόπο που λειτουργούν και να αναδιοργανώνονται αποτελεσματικά ώστε να επιβιώσουν. Η προσαρμογή των επιχειρήσεων στην αλλαγή είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για την επιβίωση τους. Αν κοιτάξουμε το επιχειρηματικό γίγνεσθαι θα παρατηρήσουμε τα εξής:
- Οι εργασίες των επιχειρήσεων τείνουν να έχουν παγκόσμιο προσανατολισμό.
- Τα επαγγέλματα τείνουν να προσφέρονται εικονικά (virtual).
- Οι νέες τεχνολογίες εντείνουν τον ανταγωνισμό.
- Οι καριέρες αλλάζουν.
Ποιοι οργανισμοί όμως θα επιβιώσουν;
Με την οπτική της συνεχόμενης και αυξανόμενης ταχύτητας των αλλαγών, νέες ευκαιρίες εμφανίζονται και ιχνηλατούνται μόνο από αυτούς που είναι ανοικτοί στο καινούργιο, που αγκαλιάζουν και καλωσορίζουν το μέλλον χωρίς φόβο παρόλο το περιβάλλον των συνεχόμενων αλλαγών, της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και της αδυναμίας για προβλέψεις.
Οι πιθανότητες να επιβιώσει μια επιχείρηση μπορεί να βελτιωθούν δραστικά, αν οι άνθρωποι της, αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, φερόμενοι σαν να είναι αυτοί που διοικούν την επιχείρηση. Αυτοί που περιμένουν οδηγίες, που μένουν παραλυμένοι από τις απροσδόκητες αλλαγές, πληρώνουν βαριά το τίμημα αυτής της αδυναμίας τους να πάρουν πρωτοβουλίες: έχουν σταθερά άγχος και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά σημαντικότερα, μένουν στάσιμοι άρα μη ανταγωνιστικοί στην αγορά.
Σε περίπλοκα συστήματα όπως αυτό των επιχειρήσεων, για να βρούμε τον δρόμο μας προς την επιβίωση και την ανάπτυξη, είναι αναγκαίες οι τολμηρές αποφάσεις, το ανοικτό και πεδίο οπτικής των προβλημάτων αλλά πάνω από όλα,νέες συμπεριφορές.
Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές που θα οδηγήσουν μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό στο μέλλον;
Ας τις δούμε αναλυτικά:
Ανοικτό Μυαλό
Όταν αντιμετωπίζουμε συνεχόμενες αλλαγές είναι λογικό, αυτό να μας δημιουργεί ένα βαθμό άγχους λόγω της αβεβαιότητας. Συνήθως, κοιτάμε τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα της προσωπικής μας οπτικής γωνίας, της δικής μας επιβίωσης και των δικών μας ικανοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, το στρες αυξάνει και κάπου εκεί ο άνθρωπος αν δεν το ελέγξει, παραλύει, μη μπορώντας να δει αντικειμενικά τους πραγματικούς κινδύνους αλλά και τις προκλήσεις που υπάρχουν πίσω από κάθε αλλαγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειαζόμαστε ανοικτό μυαλό και εμπειρίες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του εαυτού μας. Χρειαζόμαστε την οπτική και άλλων ανθρώπων, που με τις εμπειρίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, έχουν κάτι διαφορετικό να προσθέσουν στην εκτίμηση των επιπτώσεων που δημιουργούν οι αλλαγές. Γι’ αυτό, η λύση είναι απλή: Συνεργασία. Ρωτήστε ερωτήσεις, αφουγκραστείτε τις απαντήσεις, αφήστε και άλλους ανθρώπους να συμμετέχουν στην επίλυση των θεμάτων που δημιουργούνται από την επικείμενη αλλαγή. Δεν είστε μόνος. Η ομάδα λειτουργεί καλύτερα από τον έναν.
Μια τεχνική που χρησιμοποιούμε, στο Business Coaching για την εκτίμηση των προβλημάτων που δημιουργεί η αλλαγή στις επιχειρήσεις και έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο για την συνοχή της ομάδας και την ανάδειξη της ομαδικής δουλειάς όσο και στην σωστή αντιμετώπιση των κρίσεων, είναι τα 6 καπέλα του Edward De Bono. Αυτό το εργαλείο προάγει την πολύπλευρη σκέψη, την διεύρυνση της οπτικής των ομάδων και την ευελιξία. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός που προάγει τα παραγωγικά meetings, χωρίς συγκρούσεις και εγωισμούς, τονώνει την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα και επικεντρώνεται στην εύρεση λύσεων.