πηγή: Meet in 5′
Μετάφραση συνέντευξης που παραχώρησαν τα παιδιά απ’το Bugsense. Μπορείτε να βρείτε το αρχικό κείμενο εδώ στα αγγλικά.
Σήμερα μεταφράσαμε για εσάς (με την ευγενική βοήθεια της κυρίας Νάτση, την οποία ευχαριστούμε) τη συνέντευξη που παραχώρησαν τα παιδιά απ’τοBugsense, οι Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Γιάννης Βλαχογιάννης, στην Ελένη Νάτση από τοCoLab. Μπορείτε να βρείτε το αρχικό κείμενο στα αγγλικά εδώ
Έχοντας παρακολουθήσει τα παιδιά να παρουσιάζουν υπέροχα το Bugsense πριν περίπου ένα χρόνο στο OpenCoffee, σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε ένα post για το startup τους!
Καθισμένη στο ωραίο γραφείο του Bugsense στο CoLab Athens για μια συνέντευξη με τον Πάνο Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Βλαχογιάννη, ένιωσα πως είχα μολυνθεί από κάποιο περίεργο ιό: όχι του είδους που αυτοί οι τρελοί τύποι εξουδετερώνουν σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αλλά έναν διαφορετικό: αυτό του πάθους, της δημιουργικότητας, της τρέλας. Ναι, της τρέλας, αλλά με την καλή έννοια. Αγαπητοί αναγνώστες δεθείτε στις θέσεις σας και διαβάστε μερικά πράγματα που θα προκαλέσουν τη σκέψη σας για μια ομάδα νέων παιδιών που έφτασε τα όνειρά της στη Silicon Valley!
E.N: “Μια φορά κι ένα καιρό ήταν…” Κάντε μια αναφορά στο τι είναι το Bugsense και στην ιστορία του.
Παναγιώτης Παπαδόπουλος: Το ταξίδι ήταν μακρύ και ο δρόμος δύσβατος. Εγώ και ο Γιάννης αφού είχαμε δουλέψει για δύο startups, ως freelancers, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την δική μας επιχείρηση. Στις προηγούμενες δουλειές μας, βιώσαμε την έλλειψη οράματος, και διάφορα προβλήματα διοίκησης.Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση εκτός από μηχανικοί λογισμικού να γίνουμε και επιχειρηματίες, ώστε να δουλέψουμε με τους δικούς μας όρους. Το Νοέμβριο του 2010 ξεκινήσαμε με την ιδέα του “Sfalma” (που αργότερα μετονομάστηκε σε “BugSense”).
Το Bugsense είναι ένα εργαλείο που συλλέγει και αναλύει αναφορές σφαλμάτων από εφαρμογές για κινητά. Στοχεύει στο να βοηθήσει τους mobile developers στην δημιουργία εφαρμογών για κινητά. Προς το παρόν τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζουμε είναι το Android, iOS και Windows Phone 7, ενώ σχεδιάζουμε να προσθέσουμε υποστήριξη για Mac OS X, Windows 8 και να βελτιώσουμε την υποστήριξη που παρέχουμε για HTML5. Επίσης, το Bugsense έχει ενσωματώσει το JIRA5, ένα εργαλείο για project tracking / issue management για τους mobile developers.
E.N: Ποια ήταν τα επόμενα βήματα, αφού σκεφτήκατε αυτή την ιδέα;
Παναγιώτης Παπαδόπουλος: Δουλέψαμε την ιδέα μας και ζητήσαμε χρηματοδότηση από το Openfund, αλλά το αίτημά μας απορρίφθηκε. Έτσι, ταξιδέψαμε στην Καλιφόρνια ανταποκρινόμενοι σε ένα κάλεσμα από την Silicon Valley Greek Seed Fund. Όλοι οι επενδυτές εκεί είναι ελληνικής καταγωγής. Τους άρεσε όχι μόνο η ιδέα μας, αλλά και η ομάδα μας και μας έδωσαν ως αρχική χρηματοδότηση 100 χιλιάδες δολλάρια. Όμως το πιο σημαντικό ήταν οι πολύ καλοί σύμβουλοι που βρήκαμε για να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας.
E.N: Τι εννοείς με αυτό;
Γιάννης Βλαχογιάννης: Αυτό που πραγματικά μετράει, περισσότερο απ΄τα χρήματα, είναι να έχεις δίπλα σου καλούς συμβούλους όταν στήνεις το δικό σου startup. Είναι ανεκτίμητο. Γιατί; Επειδή θα σου πουν τι πρέπει να αποφύγεις ως νέος επιχειρηματίας, ειδικά όταν έρχεσαι απ’το εξωτερικό και δεν έχεις ιδέα για το πως να στήσεις μια επιχείρηση στις Η.Π.Α.
Παναγιώτης Παπαδόπουλος: Σ’ ό,τι αφορά μια νεοφυή επιχείρηση, οι σύμβουλοι είναι συνήθως 3-4 άτομα, οι οποίοι παίρνουν ένα μικρό μερίδιο της εταιρείας σου παρέχοντάς σου συμβουλές σκόμη και για τεχνικά θέματα . Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ένας από τους συμβούλους μας, μας έδωσε ανεκτίμητες συμβουλές και μας βοήθησε πάρα πολύ ειδικά στο ξεκίνημά μας.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεις νομικές συμβουλές για τα πάντα, αν έχεις επιχείρηση στις Η.Π.Α, όπως εμείς. Για παράδειγμα είναι απαραίτητο να κρατάς πρακτικά από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, διότι θεωρούνται νομικά έγγραφα από την IRS και τα δικαστήρια. Αν δεν ακολουθήσεις κατά γράμμα αυτόν τον κανονισμό, σε περίπτωση που η εταιρεία σου υπόκειται σε εξαγορά, η αξία της μπορεί να πέσει από τα 10 εκατομμύρια δολάρια στα 4. Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των αμερικάνικων εταιριών είναι λεπτομερές και αυστηρό..
E.N: Τα κεντρικά γραφεία του Bugsense είναι στο Σαν Φρανσίσκο και το τμήμα Ανάπτυξης και Έρευνας εδώ στην Αθήνα στο Colab. Γιατί;
Παναγιώτης Παπαδόπουλος: Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι αν ήταν εφικτό η εταιρεία να βρίσκεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ όλη η ομάδα του Bugsense θα μετακόμιζε εκεί. Οι λόγοι είναι νομίζω προφανείς: στην Καλιφόρνια μπορείς να έχεις πρόσβαση σε επενδυτές, επιχειρηματίες και μεγάλους πελάτες. Φανταστείτε ότι ζούσατε τον 16ο αιώνα και είσασταν ζωγράφος.. Που θα πηγαίνατε; Στην Φλωρεντία φυσικά! Όπως ακριβώς έκανε ο Ελ Γκρέκο και κατάφερε να εξελιχθεί σ’ εναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους.
Γιάννης Βλαχογιάννης: Το ίδιο ισχύει και για την βιομηχανία κινηματογράφου: Γιατί ο κάθε σκηνοθέτης θέλει να πάει στο Hollywood; Γιατί γνωρίζει ότι το να έχεις μια καταπληκτική ιδέα δεν είναι αρκετό. Είναι πολύ σημαντικό φυσικά, αλλά όχι αρκετό. Χρειάζονται οι κατάλληλοι πόροι και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου. Επιπλέον, το φορολογικό και νομικό σύστημα στην Ελλάδα είναι χάλια! Είναι πολύπλοκο και αλλάζει συνεχώς. Αν είσασταν στη θέση ενός επενδυτή, θα ερχόσασταν να επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα startup που βρίσκεται στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι όχι. Εκτός αυτού στις Η.Π.Α. μπορείς να φτιάξεις μια εταιρία χωρίς να πληρώνεις λογιστή ή να νοικιάζεις γραφείο – μπορείς να δουλέψεις απ’το σπίτι σου ή ακόμα κι απ’τα Starbucks.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Στο Blog του Meetin5