Πηγή: www.epixeiro.gr, συντάχθηκε από την Δήμητρα Ζερβάκη
Το να μπορεί να «αναγνωρίζει» κανείς την άγρια ζωή είναι μία από τις ανθρώπινες ικανότητες που βρίσκονται σε «επικινδυνότητα» σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο (National Biodiversity Network).
Στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου με τίτλο Greeniversity που υλοποιείται από το Peterborough Environment City Trust (PECT) και σκοπό έχει να προκαλέσει μία «επανάσταση» στη ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργήθηκε έναςKατάλογος Aπειλούμενων Ανθρώπινων Δεξιοτήτων.
Για να «ξεκαθαρίσουμε» λίγο τα πράγματα. Στα Αγγλικά ο τίτλος αυτής της έρευνας είναι ο ακόλουθος: «Identifying wildlife named as an “endangered” skill»…που σημαίνει στην ουσία ότι πλέον ο άνθρωπος τείνει να χάσει την επαφή του με τη Φύση. Και όταν αναφέρω τη λέξη Φύση εννοώ τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και τη φύση του ίδιου του ανθρώπου…την ύπαρξη του δηλαδή. Αν πάμε πολλά χρόνια πίσω οι πρόγονοί μας ζούσαν μέσα στη φύση, εξαρτιόταν η επιβίωσή τους από αυτήν και έτσι «μάθαιναν» να την αναγνωρίζουν, μάθαιναν πώς λειτουργεί ώστε να μπορούν να την «χρησιμοποιούν» προς όφελός τους σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο μπορεί κανείς να το συναντήσει και σήμερα στις χώρες του «υποτιθέμενου» τρίτου κόσμου, είναι ότι οι άνθρωποι ξέρουν να αναγνωρίζουν πολλά Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά, ξέρουν τις ιδιότητές τους και τα χρησιμοποιούν για να γιατρεύονται από διάφορες ασθένειες. Έτσι λοιπόν η ικανότητα του ανθρώπου να «διαβάζει» της άγρια ζωή του πλανήτη-τα αυτοφυή φυτά, τα άγρια ζώα-είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την ικανότητα που είχε ο άνθρωπος 60 χρόνια πριν (δεν σας πάω πολύ μακριά).
Θα μείνω όμως στο Νο 2 του top ten και θα προσπαθήσω να το συνδέσω με το «Επιχειρείν»!