…που χρειαζόμαστε 1- 2 ώρες να πάμε στη δουλειά μας λόγω κίνησης ή άλλων προβλημάτων,
…που πάλι μπήκε ο «τρελός» ή η «γλωσσού» και λένε «τα δικά τους» σε εμάς, σε άλλους ή και μόνοι τους..
Ας μη μένουμε όμως σε αυτά.
Αρκεί να μάθουμε να επωφελούμαστε από κάθε στιγμή μας και να ξεθάβουμε θετικές πλευρές σε κάθε μας εμπειρία! Πώς; Στα μέσα…
- Χαλαρώνεις ή και κοιμάσαι.
- Ακούς μουσική/ Παίζεις παιχνίδια/ Διαβάζεις βιβλίο.
- Ενημερώνεσαι από ραδιόφωνο/ Τύπο.
- Παρατηρείς και μαθαίνεις δρόμους και περιοχές.
- Έχεις χρόνο κάθε μέρα με τον εαυτό σου για feedback και αυτογνωσία.
- Κοιτάζεις τι διαβάζουν οι άλλοι (πάντα με τρόπο).
- Κοιτάζεις τι φοράνε οι άλλοι( προσοχή: χωρίς να θεωρήσουν ότι «τους την πέφτεις»).
- Παρατηρείς λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μεγάλης γκάμας ανθρώπων.( κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι πελάτες σου. Σε ενδιαφέρει τι ανάγκες/ επιθυμίες/ αντιδράσεις/ τρόπο σκέψης και ζωής έχουν/ πώς επηρεάζονται.)
- Προσέχεις διαφημίσεις( αναλύεις επικοινωνία ή απλά ενημερώνεσαι/ ελέγχεις ανταγωνισμό σου και αγορές που υπάρχουν).
- Σκέφτεσαι πιο καθαρά ιδέες και λύσεις και γίνεσαι πιο δημιουργικός, καθώς είσαι πιο χαλαρός και αλλάζεις καθημερινά περισσότερες παραστάσεις από άλλους κατά τη διάρκεια της μέρας. Ζεις την πραγματικότητα!
- Πιάνεις την κουβέντα σε κάποιον που φαίνεται να το επιζητεί( έτσι η ώρα περνά πιο γρήγορα, τουλάχιστον 2 άνθρωποι χαμογελάσατε και νιώσατε πιο ωραία, τουλάχιστον ο 1 έμαθε κάτι, ή και μπορεί να καταλήξετε και φίλοι).
- Χαμογελάς σε κάποιον-α που σε κοιτάζει( προσοχή: ο κόσμος είναι μικρός. Ο άγνωστος-η δίπλα σου μπορεί να είναι γνωστός-ή στη σχέση σου. Καλύτερα να το κάνεις λίγο πριν κατέβεις στη στάση σου και έτσι δεν θα υπάρχει συνέχεια. Απλά δυο άνθρωποι ένιωσαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και χαμογέλασαν έστω για λίγο που είναι ποθητοί.).
- Φλερτάρεις λίγο περισσότερο( άμα δεν έχεις σχέση).
- Χαμογελάς, τραγουδάς ή χορεύεις όπου και να είσαι( τουλάχιστον κάποιοι θα θυμηθούν τους παλιούς τους «ξέγνοιαστους» εαυτούς και θα χαμογελάσουν επίσης. Όσοι σε θεωρήσουν ενοχλητικό ή τρελό, αν δεν έχεις ξεφύγει εσύ από τα όρια, θα σημαίνει πως η κατάστασή τους είναι κρίσιμη- σχεδόν έχουν ξεχάσει το παιδί μέσα τους. Προσπάθησε να σε βλέπουν πάντα έτσι!;-)).
- Πιάνεις την κουβέντα σε κάποιον ηλικιωμένο( Μπορεί να μην τον πέτυχες στο ΙΚΑ να περιμένει αλλά και πάλι θα έχει όρεξη να μιλήσετε(= μιλήσει). Προετοιμάσου να ακούσεις μεγάλη ιστορία.. Πάντως και εσύ κάτι μαθαίνεις και ο άνθρωπος χάρηκε που μίλησε και ..μπορεί να σου δώσει και την ευχή του στο τέλος).
- Κάνεις χιούμορ σε δύσκολες στιγμές. Έτσι νιώθεις κι εσύ καλύτερα, γιατί αλλιώς η γκρίνια φέρνει γκρίνια λένε, και λύση δεν έρχεται.
- Είσαι ευγενικός, σέβεσαι, νιώθεις και κατανοείς τον άλλον. Συχνά θα γίνεις καλό παράδειγμα- επιρροή και για άλλους με αυτόν τον τρόπο έστω και προσωρινά- κι ας μην το πιστεύεις. Μια απλή καλή κουβέντα μάλιστα( εφόσον ο άλλος την αξίζει) είναι ηθική ικανοποίηση για τον άλλον, και μπορεί έτσι να τον μετατρέψεις σε άνθρωπο πιο ευδιάθετο και παραγωγικό στη δουλειά του και στη μέρα του, γενικά.
- Υπολογίζεις και διαχειρίζεσαι το χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί να μελετήσεις και πιθανότητες ώστε να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση για να φθάσεις όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα στον προορισμό σου.
- Οργανώνεις το χώρο ώστε να χωρέσει περισσότερος κόσμος και να’ ναι πιο άνετα( αρχικά κινήσου εσύ όπως νομίζεις είναι καλύτερα, αλλά θυμήσου και για τους άλλους πως: συχνά οι άνθρωποι αποφεύγουν πρωτοβουλίες από μόνοι τους, δεν σκέφτονται- χρειάζονται οδηγίες!).
- Παρατηρείς συμπεριφορές που δεν θα ήθελες εσύ ποτέ να έχεις. Μέσα στα ίδια πλαίσια μαθαίνεις να κρατάς και την ψυχραιμία σου, να υπομένεις, να ξεχωρίζεις σημαντικά κι ασήμαντα γεγονότα, να διακρίνεις και να εμβαθύνεις σε αίτια απρόσμενων προβλημάτων και κρίσεων και να ασχολείσαι όποτε θεωρείς αναγκαία τη συμμετοχή σου.
Γενικά, μαθαίνοντας να προσαρμόζεσαι σε έλλειψη χώρου/ χρόνου και σε συμπεριφορές, παίρνεις και γνώση και πρακτικά μαθήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν σε προσωπική και επαγγελματική ζωή, εφόσον θες.
Μαθαίνεις, με άλλα λόγια, να μη χάνεις το χρόνο σου σε καμία περίπτωση. Άλλωστε σε κάθε μέσο συναντάς μια μικρή κοινωνία, που επειδή ποτέ δεν θα είναι η ίδια, έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον να αποτελείς μέλος της και να σε «καλημερίζει».