Categories: Articles

Τρεις Ελληνες αναβαθμίζουν τα ληξιαρχεία της Αργεντινής

Κάθε 40 ημέρες, τα μέλη της ελληνικής εταιρείας, που αριθμεί 20 άτομα, ταξιδεύουν στην Αργεντινή όπου έχουν αναλάβει το έργο της μηχανοργάνωσης των περιφερειών της χώρας. Την ίδια πατέντα έχουν εφαρμόσει και στην ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών.

Πηγή: www.kathimerini.gr, της Ιωάννας Φωτιάδη

Καινοτομία τους, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ασφαλούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ υπηρεσιών μιας χώρας, αλλά και μεταξύ κρατών.

Οταν το 2005 τρεις συμφοιτητές στο ΕΜΠ αποφάσισαν, «με άγνοια κινδύνου», να συστήσουν μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, δεν φαντάζονταν ότι κάποτε η μηχανοργάνωση μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής θα βρισκόταν στα χέρια τους. Ο λόγος για την UBITECH Intelligent Technical Solutions, ένα πάλαι ποτέ νεανικό start-up, στο οποίο το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής εμπιστεύτηκε ένα μεγάλο έργο της υποδομής της.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ασφαλούς ανταλλαγής ληξιαρχικών πράξεων μεταξύ των περιφερειών του ομοσπονδιακού κράτους. Η ηγεσία του αργεντίνικου υπουργείου επέλεξε την ομάδα των Ελλήνων ηλεκτρολόγων μηχανικών, που σήμερα αριθμεί είκοσι άτομα, επειδή είχαν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ποιότητα της δουλειάς της. «Μας συνάντησαν σε κάποια τακτική συνέλευση της International Commission on Civil Status, η οποία αποτελείται από δεκαεννέα εθνικές κυβερνήσεις και στην οποία η Αργεντινή συμμετέχει ως κράτος- παρατηρητής», διηγείται ο δρ Δημήτρης Αλεξάνδρου.

Η UBITECH, που έχει εξειδικευθεί στις τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού (semantic web), τα διασυνδεδεμένα δεδομένα (linked data) και τα αυτόνομα δίκτυα (autonomous networks), είχε καταθέσει το 2010 στον διεθνή οργανισμό πρόταση και επελέγη έναντι τριών άλλων κοινοπραξιών για την υλοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής ληξιαρχικών πράξεων μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού. Η εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία, προϊόν ελληνικού «δαιμονίου», που λειτουργεί πιλοτικά και από τον Οκτώβριο εγκαινιάζεται επίσημα, θα διευκολύνει πολύ την καθημερινότητα ενός… πολίτη του κόσμου. «Ας υποθέσουμε ότι ένας Ελληνας ερωτεύεται μια Ισπανίδα και αποφασίζουν να παντρευτούν στη Μ. Βρετανία, αλλά εν συνεχεία μεταναστεύουν στη Γερμανία», εξηγεί ο δρ Αλεξάνδρου, «υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα συνεπάγεται έναν γραφειοκρατικό… Γολγοθά, εξαιρετικά χρονοβόρο, στον οποίο εμπλέκονται προξενεία και ληξιαρχεία τεσσάρων κρατών».

Η ελληνική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Παναγιώτη Γκουβά, τον δρα Δημήτρη Αλεξάνδρου και κ. Θανάση Μπούρα, δεν δίστασαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό, προκειμένου να εφαρμόσουν και στην Αργεντινή την καινοτόμα αυτή τεχνολογία. «Εργαζόμαστε από τα γραφεία μας στην Αγία Παρασκευή και κάθε σαράντα μέρες πετάμε για Μπουένος Αϊρες, όπου διαμένουμε δεκαπέντε μέρες» περιγράφει ο δρ Αλεξάνδρου, που υπολογίζει ότι την περασμένη χρονιά πέρασε 187 μέρες εκτός των συνόρων και μακριά από την οικογένειά του για τον σκοπό αυτό. Και έπεται και συνέχεια, καθώς το έργο έχει προθεσμία παράδοσης τον Μάρτιο του 2014, ενώ ενδέχεται η εταιρεία να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ