Categories: Articles

Ελληνικές tech startups; Ταλέντο, δουλειά και εκπαίδευση

Πηγή: www.fortunegreece.com, του Καλαβρού Γουσίου

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρίες έχει να κάνει με την έλλειψη αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, σε μια χώρα της οποίας το ποσοστό ανεργίας στους νέους ξεπερνά το 60% και στο γενικό πληθυσμό το 27%, υπάρχει αυτό το υπαρκτό -άκρως ρεαλιστικό- ζήτημα για νέες τεχνολογικές εταιρίες οι οποίες προσλαμβάνουν: Δεν υπάρχει αρκετός καλός κόσμος.

Υπάρχει ζήτηση για ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο της τεχνολογίας. Αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος πως σε ετήσια βάση τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα εξάγουν προς την αγορά πάνω από 1.500 νέους και νέες με σπουδές σε κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα, είναι εύλογη η απορία σχετικά με το που και με ποιο τρόπο –και αν- απορροφούνται αυτοί οι νέοι άνθρωποι. Κάποιοι, όπως βλέπουμε, προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Έχουν το ταλέντο, έχουν τις ιδέες –έχουν όμως κι ένα στέρεο εκπαιδευτικό υπόβαθρο;

Το ίδιο το τεχνολογικό οικοσύστημα μοιάζει να προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα. Η έναρξη προγραμμάτων επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας όπως το IQbility και το egg., καθώς και η δημιουργία σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεων και workshops, όπως το Πρόγραμμα Educ.ation τουFound.ation, για παράδειγμα, αναδεικνύουν την ανάγκη που έχει η συγκεκριμένη αγορά να «εκπαιδευτεί» στην επιχειρηματικότητα, με απλό, κατανοητό και πάνω από όλα ουσιαστικό τρόπο. Είναι σημαντικό ο νέος επιχειρηματίας να γνωρίζει τα οφέλη και τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας μιας ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία), όσο σημαντικό είναι για έναν νέο προγραμματιστή ή σχεδιαστή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τις τελευταίες τεχνικές της HTML 5 και του responsive design.

Διαβάστε περισσότερα εδώ