Categories: Articles

Ανοίγουμε τις πόρτες του Harvard Business School

Πηγή: www.fortunegreece.com, του Τζων Μπέρν

Η φοιτητική εφημερίδα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντδημοσίευσε πρόσφατα μία αποκαλυπτική ανάλυση της διαδικασίας εισδοχής εκεί, συνοδευόμενη από 96 ερωτήσεις που εμφανίζονται συχνά στη συνέντευξη.

Ο Άλεξ Κλάινερ είναι αρχισυντάκτης της The Harbus, της φοιτητικής εφημερίδας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ και ηγείται μιας ομάδας φοιτητών που μόλις κυκλοφόρησαν τον ετήσιο Ανεπίσημο Οδηγό Συνέντευξης του Harvard Business School.

Με 68 σελίδες, η φετινή έκδοση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση που έχει δημοσιευθεί ποτέ και περιέχει μία λίστα 96 ερωτήσεων που τίθενται συχνά στη συνέντευξη εισδοχής στη Σχολή. Οι ερωτήσεις αναλύονται η καθεμία ξεχωριστά, ενώ ο αξίας 65 δολαρίων οδηγός περιέχει και γενικότερες οδηγίες προς τους υποψηφίους, όπως π.χ. ότι πρέπει να αφιερώσουν τουλάχιστον δύο μήνες για την προετοιμασία για το GMAT και τρεις μήνες για τη συμπλήρωση της αίτησης. Όλα τα έσοδα από την πώληση του οδηγού πηγαίνουν στο ίδρυμα που εκδίδει την εφημερίδα The Harbus.

Οι ερωτήσεις άπτονται μιας ευρείας γκάμας ζητημάτων και εμπειριών, και θα μπορούσαν άνετα να βάλουν τρικλοποδιά σε έναν υποψήφιο. Ας πούμε: «Ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχατε αυτή την εβδομάδα;» ή «Πείτε μου μία είδηση την οποία παρακολουθείτε με ενδιαφέρον αυτή την περίοδο». Βάσει της τελευταίας ερώτησης, μία από τις συμβουλές του οδηγού είναι ο υποψήφιος να ξεκινήσει την ημέρα της συνέντευξης διαβάζοντας όλες τις σημαντικές ιστοσελίδες επιχειρηματικών νέων, ώστε να είναι ενημερωμένος για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το επαγγελματικό του κλάδο.

Ο ίδιος ο Κλάινερ επισημαίνει ότι οι πιο απαιτητικές ερωτήσεις είναι αυτές στις οποίες τα μέλη της επιτροπής ζητούν από τους συνεντευξιαζόμενους «να περηφανευτούν λιγάκι ή να φανούν εσωστρεφείς. Δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνεις αυτό μπροστά σε κάποιον που σου παίρνει μία συνέντευξη. Εξάλλου, αυτή κρατάει μόλις 30 λεπτά και εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Δεν μπορείς να καταλάβεις την οποιαδήποτε αντίδρασή τους διότι δεν υπάρχει χρόνος• στη μισή αυτή ώρα προσπαθούν να χωρέσουν όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ