Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 στο χώρο του Found.ation φιλοξενήσαμε το τέταρτο Educ.ation Class με τίτλο, οι βασικοί τρόποι για την εξασφάλιση της νόμιμης παραμονής στις ΗΠΑ. Ο ομιλητής, κ.Κωνσταντίνος Ρόκας μας μας ανέπτυξε τους πιο συνηθισμένους τρόπους μετανάστευσης στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων:
Η μετανάστευση μέσω Αμερικανού συγγενή.
Υπάρχουν δύο είδη συγγενών μας είπε: 1) οι λεγόμενοι Immediate Relatives και 2) οι λεγόμενοι Preference Category Relatives. Η πρώτη κατηγορία, είναι ο ταχύτερος τρόπος μετανάστευσης στις ΗΠΑ αφού δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός μεταναστών ανά έτος. Στην κατηγορία αυτή εντάσεται ο γάμος με πολίτη των ΗΠΑ, όπου η διαδικασία είναι μια σχετικά απλή υπόθεση σε σχέση με τη μετανάστευση μέσω εργασίας, αλλά δεν παύει να είναι αρκετά χρονοβόρα.
Η μετανάστευση με φοιτητική βίζα
Άλλος τρόπος για διαμονή στις ΗΠΑ είναι με φοιτητική βίζα F-1 με την οποία τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δέχονται αλλοδαπούς φοιτητές από άλλες χώρες. Με την φοιτητική βίζα δεν επιτρέπεται εργασία παρά μόνο εντός του πανεπιστημίου και για ορισμένο αριθμό ωρών την εβδομάδα. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν για κάποιο διάστημα στις ΗΠΑ με την φοιτητική βίζα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Η βίζα Η1-Β
Γνωστή είναι και η βίζα Η1-Β που απευθύνεται σε αλλοδαπούς με προσφορά εργασίας σε εξειδικευμένο κλάδο από αμερικανό εργοδότη, η οποία απαιτεί πανεπιστημιακές σπουδές (ή αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία). Η βίζα αυτή δίνει το δικαίωμα της παραμονής του αλλοδαπού στις ΗΠΑ, μαζί με την οικογένεια του (χωρίς όμως δικαίωμα εργασίας για τα άλλα μέλη της οικογένειας).
Η πράσινη κάρτα
Τέλος, μας ανέφερε την κλήρωση που διοργανώνει κάθε χρόνο η αμερικανική κυβέρνηση κατά την οποία δίνεται ένας μικρός αριθμός αδειών μόνιμης παραμονής (πράσινη κάρτα) μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa.
Πράσινη κάρτα (γνωστή και ως “μεταναστευτική βίζα” ή ιδιότητα του μονίμου κατοίκου των ΗΠΑ) είναι το δικαίωμα μόνιμης διαμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Ένα από τα βασικά δικαιώματα του μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ είναι το δικαίωμα να πολιτογραφηθεί Αμερικανός πολίτης μετά από ορισμένα (συνήθως πέντε) χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ με πράσινη κάρτα.
Στην παρουσίαση συζητήθηκε και το θέμα της μετανάστευσης χωρίς προσφορά εργασίας με την προϋπόθεση βέβαια κάποιος να έχει εξαιρετικές ικανότητες σε κάποιον τομέα/κλάδο οι οποίες να αποδεικνύονται με βραβεία, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή δημοσιεύσεις σχετικά με τον αλλοδαπό.
Τα πλεονεκτήματα της βίζας B1 για Business Visitors
Ο κ.Ρόκας μίλησε επίσης και για τα πλεονεκτήματα της βίζας B1 για Business Visitors ότι δηλαδή είναι η πιο γρήγορη και εύκολη επιλογή (με χρήση βίζας από αμερικανικό προξενείο ή του visa waiver program) και επιπλέον οτι είναι κατάλληλη για συμμετοχή σε συσκέψεις, υπογραφή συμβολαίων, πώληση ή αγορά εμπορευμάτων για εξαγωγή/εισαγωγή στο εξωτερικό και για επίβλεψη επενδύσεων στις ΗΠΑ. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη visa Ε1 για εμπόρους και την E2 για επενδυτές. Αρχικά είπε ότι η E1 είναι κατάλληλη για Έλληνες πολίτες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ η Ε2 είναι κατάλληλη για μικρές επενδύσεις στις ΗΠΑ, αλλά όχι για Έλληνες πολίτες.
Κωνσταντίνος Ρόκας
Ο Κωνσταντίνος Ρόκας είναι δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και στο New Jersey και εκπροσωπεί Έλληνες και πολίτες άλλων χωρών ενώπιον των αμερικανικών μεταναστευτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του USCIS και των προξενικών αρχών των ΗΠΑ. Έχει βαθιά γνώση της Αμερικάνικης νομολογίας και είναι ειδικός στην νομική τεχνολογία, δηλαδή στη δημιουργία αυτοματοποιημένων συστημάτων που ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Έχει ασχοληθεί για χρόνια με την αμερικανική μεταναστευτική νομοθεσία και έχει αναλάβει έργα μηχανοργάνωσης για το αμερικανικό IRS, το US Census κ.α. Εχει διδακτορικό στα οικονομικά και έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια Yale, Princeton και Georgetown.